A nevetés gyógyító ereje

A nevetés gyógyító ereje

0 | 658 Hívások

A nevetés gyógyító ereje

 Erőltetett humor oldalak, szánalmas mémek, önjelölt motivációs trénerek jönnek-mennek az interneten, mi meg csak kapkodjuk a fejünket és értetlenül állunk az összekuszálódott információk előtt. Bizalmatlanságunkban köszönjük, nem kérünk a hol gyűlöletkeltő, hol hittérítőnek látszó okoskodásokból. Már idejét nem tudjuk, mikor nevettünk utoljára jóízűen! Kire lehet még hallgatni, amikor már senki sem hiteles a szemünkben?

 

A felhőtlen gyermekkor

 

Azt szokták mondani, hogy gyerekkorában mindenki őszinte. Akkor mi lenne, ha ott keresnénk a megoldást? Hiszen nincs is szebb egy kacagó kisgyerek hangjánál, nem igaz? A gyerekek még képesek jóízűen nevetni, mert az ő életük csupa játék és vidámság. Miért vagyunk mi mások?

 

A kicsi gyerekek már az óvodában, pár éves korukban megtanulnak rajzolni és általában azt rajzolják le, ami fontos számukra. Ez többnyire a biztonságot jelentő otthon (ház), a család és ha van, akkor a háziállat. Mit rajzolnak még a gyerekek? Fákat, virágot és napocskát. Mert ők így tekintenek a világra. Az foglalkoztatja őket, ami igazán fontos számukra. Minden ember számára is ugyanezeknek a dolgoknak kellene a legfontosabbnak lennie! Vegyünk példát a gyermekekről és alapozzuk meg jókedvünket azzal, hogy arra fókuszálunk, amire a gyerekek!

 

A ház és a nap a jókedv alapja

 

Bárhol van most, épp az internetet böngészi és van fedél a feje fölött. Ha otthon van, akkor a házat kipipálhatjuk, ha pedig munkahelyről olvas minket, akkor épp azon dolgozik, hogy családjának saját otthona lehessen. Akkor mi a baj? Az ön képzeletbeli rajzáról hiányzik a napocska!

 

A napnak már az ókorban is nagy jelentőséget, gyógyító erőt tulajdonítottak. Azok az emberek, akik sokat tartózkodnak a napon, sokkal többet nevetnek. Gondoljon csak a nyaralásra, a vízpartra, egy strandlabdára, vagy épp egy fagylaltra! Ezek mindannyiunk legkedvesebb időtöltései közül valók. Mindegy, hogy napozunk, vagy épp fagyizunk, a nap hatására mindig jó kedvünk van és hajlamosak vagyunk nevetni, akár a gyerekek. Tekintsük a gyermekrajzokat irányadónak és koncentráljunk a napra, mint a nevetés, a jókedv forrására!

 

Téli nevetés

 

Ahogy az életben mindennek, néha a napnak is pihennie kell. Amikor a nap elmegy téli álmot aludni, akkor abból kell saját jókedvünkön dolgoznunk, amink van. Az emberi test úgy működik, mint egy akkumulátor, ezért, ha rosszabb az idő, merítenünk kell a nyári feltöltődésből. Ebben segítségünkre lesz a másik legfontosabb dolog az életünkben, a család.

 

Amikor hűvössé, komorrá válik az idő, jönnek az év végi ünnepek és ismét saját gyermekeink, vagy unokáink öröme vezetnek rá a jó útra. Az, hogy ők örömmel bontják ki a karácsonyi ajándékukat és mosolyogva majszolják a mézeskalácsot, minket is örömmel tölt el és ismét képessé tesz arra, hogy nevessünk.

 

"A nevetés a legjobb orvosság" – szokták mondani. A legtöbb egészségügyi problémának lelki eredetű háttere van, amiket saját elménk összekuszálódó gondolatai hoznak létre. Amikor megfeledkezünk a szeretetről és mások tiszteletéről, akkor felejtünk el nevetni. Emlékezzen mindig a gyermekrajzokra, és alapozza meg életének hátralévő részét a napocska, a nevetés fő forrása!

Szerkeszt., 06.01.2022