Karácsonyi stressz – hogyan kerülje el?

Karácsonyi stressz – hogyan kerülje el?

2 | 326 Hívások

Karácsonyi stressz – hogyan kerülje el?

 

A karácsony a béke, a szeretet ünnepe, ami az egymásra figyelésről, az önzetlenségről szól. Vagy mégsem? A fogyasztói társadalom áldásainak köszönhetően egyre gyakrabban bukkan fel egy új kórkép, a karácsonyi stressz fogalma. Hogy a békesség, a pihenés és nyugalom napjaiból hogyan lett életünk egyik legnagyobb stresszforrása, az mindenképpen megér annyit, hogy kicsit gondolkodóba essünk, és átfussunk a válaszokon.

 

A stressz fő forrása általában néhány jól körülhatárolható probléma, amelyek kellő odafigyeléssel és önkontrollal elkerülhetők. Ha ez sikerül, akkor vissza tudjuk csempészni a várakozással teli boldog izgalmakat az ünnepi készülődésbe, valamint a meghittséget és nyugalmat az együtt töltött napokba.

 

A következő stresszforrásokra érdemes odafigyelni:

 

Erőn felüli költekezés. A legtöbb család ilyenkor könnyen elcsábul, és/vagy bűntudatot érez, hogy az év során mennyi mindent nem tud megadni szeretteinek. Ennek gyakran az lesz a vége, hogy áruhitelekkel egészítik ki a családi költségvetést – így a következő év ennek törlesztéséről szól. Viszont ha szem előtt tartjuk, hogy a karácsony titka nem a drága ajándékokban, hanem az együtt töltött idő minőségében rejlik, könnyebben ellen tudunk állni a csábításoknak.

 

Zsúfoltság az üzletekben. Bizonyított tény, hogy már önmagában az, ha sok ember van egy helyen, stresszt okoz. Az üzletekben tolongó emberek, a pénztár előtti hosszas várakozás, lökdösődés, tolakodás mind-mind stresszforrás. Ez is elkerülhető, ha kevésbé forgalmas időszakokra ütemezzük a vásárlást, vagy már hónapokkal előre kigondoljuk, esetleg be is szerezzük az ajándékokat. Vagy éppen online rendeljük meg.

 

Menü. Karácsonykor finom ételekkel is kifejezzük gondoskodásunkat és szeretetünket – ami egyrészt stresszt okozhat a fogások kiválasztásától a hozzávalók beszerzésén át a remekművek elkészítéséig, majd később a fogyasztás mennyiségéig. Minden házigazda rémálma, hogy vendégei esetleg éhen maradnak, éppen ezért itt is hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Ha bevált menü-hagyományaink vannak vagy a nagy családdal egyeztetjük a fogásokat, azzal ez a stresszforrás is minimálisra csökkenthető.

 

Kötelező és illendő látogatások. Karácsonykor a legtöbben meghitt családi körben szeretnek ünnepelni, ugyanakkor ez az illendő, már-már kötelező családi összejövetelek ideje is. Mert hát, ugyebár, legalább karácsonykor legyen együtt a család, ha más máskor rohanunk – így aztán a karácsony is gyakran végeláthatatlan rohanássá válik, mire végre mindenkihez eljutunk… Ha ezen szeretnénk segíteni, megtehetjük, hogy meghívjuk vendégségbe az egész nagy családot, így aztán mind együtt vagyunk, és nem kell senkinek rohannia a másikhoz. Egyúttal meg is beszélhetjük, hogy a következő évre melyik családtag vállalja magára a megmentő szerepét…

 

Kimondott és kimondatlan elvárásoknak való megfelelni akarás. Mert hát karácsonykor mindennek szépnek, jónak, és tökéletesnek kell lennie. De miért is? Mert a reklámokból, magazinokból, filmekből, mindenféle médiából ránk zúduló képek ezt sugározzák?

 

Ha már a készülődés során sem engedjük, hogy a külsőségek elfedjék vagy tönkre tegyék a karácsony valódi lényegét, az együtt töltött minőségi időt, a szeretetet és egymásra figyelést, akkor a mai világban is könnyedén visszavarázsolhatjuk az áldott, békés karácsonyok hangulatát.

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Heather

 

 

 

 

Szerkeszt., 13.12.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.