Tánc, mint örömforrás

Tánc, mint örömforrás

5 | 510 Hívások

Tánc, mint örömforrás

 

A tánc olyan, mint a tűz. Néha fellobban és szikrát szór. Van, mikor csak parázslik és izzik. Olyan is van, hogy egy kis mécses lángjának érzete, de mindig ott él bennünk, legbelül. Talán nem is érzi már, hogy pislákol még, hiszen ezt tette mindig. Megszokott dolog. Ilyenkor a tánc tüze várakozik. Arra az alkalmas pillanatra, mikor a test minden sejtje, a tüdő lélegzete, a szív dobbanása, a láb ütemes mozgása egy ritmust vernek.

 

Persze ez lehet, hogy szelíd lassú tánc, mikor a nő ráhajtja fejét a férfi vállára, amely olyan erős és szilárd. A férfi vezeti a nőt és a nő ezt hagyja, mert tudja a tánc által, hogy jó emberrel van. Önnek volt már ilyen élménye? Szerintünk biztosan. Csodálatos érzés megbízni a másikban, odaadni mindenünket és cserébe a másik szívét-lelkét megélni a tánc alatt. Valódi öröm ez, amely átlép minden korlátot. Akkor nincs más csak a két ember teste-lelke, akik szavak nélkül, falak nélkül értik és érzik a másikat, önmagukat és az életet.

 

Az örömnek ezt a forrását a tánc végével el lehet csomagolni és szép emlékként őrizni. Vagy azt is megteheti, hogy a következő alkalommal újra megnyitja önmagát, sebezhetőségét, valódi legszebb oldalát és táncba indul, hogy párjával élje át újra ezt a csodát. Fantasztikus érzés! Legyen lassú, vagy gyors muzsika, nem is ez számít igazán. Az fontosabb, hogy összhang legyen kettejük között. Mikor vibrál a levegő és megáll a fejében a gondolat. Nem létezik holnap és tegnap sem volt talán. Csak most van, ez az egyetlen pillanat. Hogy mit hoz a következő lépés? Ki tudja. Bizalma van, mert érzi az örömöt a lüktető vérében, a szája mosolyában, a csillogó szemében.

 

Vajon az örömet be lehet fogni, mint egy pillangót a réten? Meg lehet tartani a szép vitrines szekrényben? A válasz lehet igen is. Mégis talán ön is úgy gondolja, hogy ezért lehet tenni is. Még akkor is, ha nem is tud táncolni. Az sem baj. Álljon fel! Csukja be a szemét és érezze a zenét! Először a füleivel, majd az egész testével. Hagyja ringatózni, ahogyan jólesik. Igen, lehet, hogy vannak profi táncosok és az is lehetséges, hogy a teremben is jobban táncolnak mások (ön szerint); mégis hagyja, hogy a pillanat elragadja és táncoljon úgy, ahogyan a szívében a tűz lobog. Az öröm tüze, amely feléled minden egyes alakalommal, mikor táplálja. A tánc ehhez tökéletes eszköz. Ön kell hozzá és senki más. Mert ha szándéka van a táncra, és ezt őszintén csinálja, akkor felfigyelnek önre. És ki tudja? Lehet, hogy az egyikük élete párja…

 

Persze az élet nehéz és kemény sokszor, tudjuk. Az öröm talán az utolsó, amely egy hosszú nap végén az eszébe jut. A saját örömünk rajtunk múlik, mert bennünk van. Ezzel születtünk. Minden nap egy új nap a változásra, hogy az örömöt tánccal az életébe engedje, vagy ha már ott van, akkor pompás! Ossza meg másokkal ezt a csodát.

 

A tánc az öröm forrása. Az életöröm egyik lényeges része. Ahogyan táncol, úgy látja, éli, érzi a világot. Engedje meg, hogy tanulhasson, akár egy csillagfényes éjszakán, vagy a metróra várva a peronon. És mit is kellene tanulnia? Talán azt, hogy engedje ki magából az örömöt, hogy az összekapcsolódhasson a tánc keltette örömmel... Próbálja meg!

 

 

Fotó: Adobe_Stock/Elena_Ray

 

 

 

Szerkeszt., 01.10.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.