Komplexusok..

Komplexusok..

0 | 510 Hívások

Ha ötven éves kor felett próbálunk társat keresni, úgy érezhetjük,  elviselhetetlen mennyiségű akadály gördül elénk. Ezekért pedig részben az úgynevezett komplexusaink felelősek. Fontos tehát megérteni, hogyan hatnak a komplexusaink a gondolkodásunkra, érzelmeinkre.

A komplexus szó jelentése – pszichológiai szakszövegezéssel – bonyolultnak tűnhet. Pedig a mindennapi életünk szerves része. Ha bárminek nehezen rugaszkodunk neki, vagy éppen valamire elképesztően vágyunk, az mind egy komplexus következménye lehet.A komplexus tehát egy – részben vagy egészben – elfojtott, tudatalatti vágyat, illetve a hozzá kapcsolódó gátlásokat jelenti. Ha van egy komplexusunk, akkor a legtöbb helyzetet annak fényében fogjuk értékelni. A komplexus lehet pozitív vagy negatív előjelű. Egyik esetben sem jó, ha nagyon ragaszkodunk hozzá.

Talán a legismertebb az apa-, vagy anyakomplexus, amikor mindenki viselkedését a szüleinkéhez hasonlítjuk. Ha a szüleink parancsolgattak, akkor a főnökünk vagy a társunk esetleges utasításait is túlreagálhatjuk, pillanatok alatt felkaphatjuk miatta a vizet.

Sokan hallottak még az Ödipusz- vagy Elektra-komplexusról, amelyek az ellenkező nemű szülő iránti – inkább szexuális – vágyat jelentik. Normális jelenség óvodás korban, gond akkor van, ha nem múlik el.

Társkeresők esetében megjelenhet még az úgynevezett kisebbrendűségi érzés, vagy a köznyelvben kisebbségi komplexus. Ha úgy érezzük, bennünket nem szerethet senki, mert túl „kevesek” vagyunk – túl csúnyák vagy buták leginkább – akkor érintettek lehetünk ebben.

Ha rossz élményeink vannak a társkeresésről, az is kihathat a továbbiakra. Ha sok randevúnk zárult sikertelenül, ha túl hamar lett vége a kapcsolatoknak, ha reménytelenül szerelmesek vagyunk vagy voltunk, akkor is úgy érezhetjük: „nekem már úgysem fog ez sohasem sikerülni, hiszen mindig kudarcba fulladnak a próbálkozásaim”.

Jó hír azonban, hogy a legtöbb terápiában a probléma felismerése már fél sikernek számít. Ha tehát felismertük magunkban, hogy esetleg valamelyik komplexus képezhet akadályt a párkapcsolati sikereinkhez, akkor mindenképpen érdemes ezzel foglalkozni. Szerencsés esetben magunk is el tudjuk engedni ezeket a berögződéseket, már csak azzal is, hogy tudatosítjuk magunkban: mindez a múlt, ami nincs már jelen az életünkben. Nem véletlenül mondják, hogy próbáljunk mindig előre nézni, és a múltat magunk mögött hagyni.

Ez azonban nem mindig olyan egyszerű. Ha idősebb korban is úgy érezzük, velünk vannak a gyermekkori komplexusaink – például nem tudunk megszeretni senkit, ragaszkodni senkihez, mert úgy érezzük, anyánk sem szeretett bennünket – akkor érdemes lehet felkeresni egy pszichológust. A pszichológus nem orvos, nem fog beutalni a zárt osztályra, de még csak gyógyszert sem fog felírni. Terápiás beszélgetéssel segít kikecmeregni a problémából. Ha pedig magán pszichológushoz fordulunk, akkor nem is marad nyoma az egészségügyi rendszerben.

Próbáljuk tehát elengedni a komplexusainkat, ha pedig nem sikerül egyedül, akkor ne szégyelljünk szaksegítséget kérni! Hiszen a komplexusmentes élet nem csak a sikeres társkeresés, de a boldog, harmonikus párkapcsolat záloga is lehet. Emelt fejjel, előre nézve, a múltbéli terheinket letéve sokkal könnyebben boldogulhatunk a párkeresés útvesztőjében!

Szerkeszt., 09.08.2018

Zoltan56
0 | 17.08.2018, 09:55

Totális marhaság ez az írás.
50 felett döntő részben NEM a komplexusok akadályoznak meg a normális pártalálásban, hanem a kapcsolat keresés során meghatározott illúziók ( legyen magas, csinos, gazdag, adjon meg mindent, amit az eddigi életem nem tudott, a magán élete csak az én igényeimet szolgálja, mindenét az én életem jobbá tételére fordítsa )
Annak felismerése, hogy az ember egyedül olyan, mint egy sérült óra, s a társtalálás ebben a korban olyan, mint két sérült óra alkatrészeit felhasználva egy újat úgy összerakni, hogy az eredeti alkatrészek megmaradjanak, s feledatát továbbra is jól ellássa.
Erre képtelenek sokan, mert részben a korukkal, adottságaikkal, a helyzetükkel, a másik elfogadásával nem tudnak megbarátkozni.
Nekik jó ez a maszlag, mert álönigazolás, hogy a hiba csak a másikban lehet, mert komlexusai vannak.

Laszloka
0 | 10.08.2018, 11:09

Zippzárat akar cserélni és nem tudja h. mekkorát kérjen? :-))