Online nemzedék – az internet és a közösségi média hatása

Online nemzedék – az internet és a közösségi média hatása

1 | 274 Hívások

Napjainkban, aki legalább egy e-mailt nem tud elküldeni, már hátrányosan indul szinte az élet minden területén. A mai gyerekek pedig már az internet világában élnek, el sem tudják képzelni az életüket internet nélkül. A tinik tízpercenként nézegetik a mobiljukat.Kutatások szerint a televíziónak 25 év kellett, hogy elérje a tízmilliós felhasználószámot, a számítógépek tíz év alatt jutottak el ugyanoda, az internetnek csupán csak öt év kellett, villámgyorsan végbement térhódítása.

 

Az internethasználatnak számos előnyös és szerencsére annál kevesebb hátrányos tulajdonsága van.Az internet kinyitja számunkra a virtuális teret, de egyúttal beszűkíti a lehetőségeinket a fizikális emberi kapcsolatok ápolására. Egyre nagyobb teret nyer az emberek bezárkózása, az elmagányosodás, hiszen az internetnek köszönhetően már szinte mindent el tudunk otthonról intézni, bevásárolni, bankügyeket intézni, leveleket küldeni, sőt chetelni is tudunk az ismerőseinkkel, viszont kevesebben megyünk el együtt szórakozni, beszélgetni. Ez pedig egyre inkább minimalizálja az emberi kapcsolatokat.

 

Szerencsére a negatív hatások mellett annál több előnye van az internethasználatnak.Eddig, ha információra volt szükségünk, akkor el kellett mennünk arra a helyre, ahonnan megszerezhetjük a szükséges információt. El kellett mennünk a legközelebb könyvtárba, hogy hozzájussunk az általunk keresett adatokhoz. Manapság elegendő, ha leülünk a számítógépünk elé, bepötyögjük a keresett szót és a keresőprogramok számos alternatívát fognak számunkra kidobni. Azt mondják, az az információ, ami az interneten nem található meg, az nincs is. Így időt és gyakran pénzt is meg tudunk spórolni, ami bizonyos esetekben nagyon fontos lehet. Viszont felmerül a kérdés, hogy ezzel a felgyorsult világgal lépést akarunk-e tartani vagy sem? Erre a kérdésre általában igen a válasz. Manapság már a nagyszülő-korúak is bőszen neteznek, hogy kapcsolatot tudjanak tartani a világban szétszóródott szeretteikkel.

 

Mostanság egyre nagyobb teret nyer az internetes vásárlás, már ki sem kell mozdulnunk a lakásunkból, el sem kell mennünk a boltba, egyszerűen belépünk az adott áruház honlapjára, megrendeljük a megvásárolni kívánt termékeket, s kiszállítással egészen az ajtónkig fogják hozni az árucikkeket.

 

Korábban az egyének csak kisebb közösségekben tudtak érvényesülni, viszont az internet felerősítette az egyén szerepét. Azzal, hogy valaki minél több információt ad meg magáról, esetleg blogot vezet vagy vloggerkedik, hamar népszerűvé tud válni nagyobb tömegek körében. A közösség média, a facebook, instagram, youtube mind-mind közösségépítő szerepet tölt be, az összetartozás érzését generálja az egyes csoportokba tartozók számára.

 

A közösségi oldalakon megosztott tartalmak egyre inkább növelik valamennyiünk digitális lábnyomát, aminek hatására egyre több és több információ lesz rólunk fellelhető. Ennek hatására például a Google az érdeklődési körünknek megfelelő információkat, hirdetéseket fog számunkra előrevenni, így akár keresgélés nélkül is elénk kerülhetnek releváns információk.

 

 

Fotó © oatawa - Fotolia.com

 

 

 

Szerkeszt., 19.07.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.