Mitől lesz sikeres egy újévi fogadalom?

Mitől lesz sikeres egy újévi fogadalom?

0 | 249 Hívások

Egész életünkben tanulunk, dolgozunk, gyereket nevelünk, szüleinket gondozzuk. Mikor jut végre egy kis idő már saját magunkra? Megtanultuk, hogy mindig el kell ütni az időt valamivel, különben haszontalannak érezzük magunkat. Vannak azonban időszakok, amikor kénytelenek vagyunk a külvilág helyett kicsit jobban magunkba mélyedni.

 

Ilyen időszak a karácsonyi ünnepek és a szilveszter is. Ilyenkor sok mindenen elgondolkodik az ember, többek közt azon, hogy mi is a legfontosabb az életben. Az ünnepek a legtöbbünkből kihozzák a mélyebb érzéseket, a család iránti szeretetet és az önmagunkkal való számvetést is. Mit tehetünk, ha rádöbbenünk, mennyi minden van magunkon, amin változtatni szeretnénk? Ilyenkor hajlamos az ember azt gondolni, hogy ezt majd az újévi fogadalmakkal elintézi. Gondoljunk azonban vissza, hogy az eddigi fogadalmainkból vajon hányat sikerült teljesíteni? Általában a lelkesedés az esetek 90 százalékában már február elejére ki is fúj. Lássuk miért?

 

 

Vannak tipikusnak mondható újévi fogadalmak, ilyenek például, hogy jövőre már nem gyújtok rá, vagy lefogyok, el kezdek edzeni, egészségesebben étkezek. Általában ezek azok, amiket szinte egyikünk sem tart be, ugyanis nem vagyunk elég elszántak. Fontos a motiváció, a jó megfogalmazás, és az, hogy ne 1-2 napot adjunk magunknak a változásra. Azonban egy jól megfogalmazott, valódi motivációt tartalmazó fogadalom, vagy cél akár csodákra is képes az életünkben. Hogyan tegyük ezt?

 

1.     A motiváció: először is jól gondoljuk át, mi is az, amit valóban el szeretnénk érni. Az emberek többsége még mindig a 20-30 éves önmagát szeretné látni a tükörben. Ez érthető, hiszen nehéz is elfogadni, hogy akár izmaink, ízületeink, fizikumunk már nem úgy mozog, mint annak előtte. A kulcs abban rejlik, hogy megpróbáljuk a lehető legreálisabban látni magunkat, és a jelen helyzetet megtanuljuk elfogadni.

 

2.     Ne egyszerre akarjunk mindent elérni! Próbáljunk meg rangsorolni, mi a legfontosabb, mi az, ami utána következik. Például, ha egészségügyi problémánk is van, és közben maratoni futáson is szeretnénk nyerni, akkor jobb, ha az egészségünk visszaállításával kezdjük.

 

3.     Adjunk időt a megvalósulásnak! Jobb, ha a lépésről lépésre elvet követjük, hiszen a változáshoz elengedhetetlen az idő. Hogy miért? Mert a tudatunknak is időre van szüksége ahhoz, hogy elhiggye, ha valami megváltozik rajtunk, bennünk, a környezetünkben. A holnaptól fogyókúrázom, inkább legyen mától, de ne akarjunk máról holnapra 80 kilogrammról 55 kilogrammra fogyni.

 

 

A karácsonyi időszak és  a szilveszter után bár sokan elvesznek a teendőkben, de úgy is fel lehet fogni, hogy elérkezett az idő önmagunkba pillantani és elkezdhetünk foglalkozni saját magunkkal is. Fontos, hogy megismerjük és megszeressük azt, akik éppen most, itt vagyunk. Mindenkinek vannak titkos vágyai, fogadalmai. Ha azt szeretnénk, hogy valóra is váljanak, gondolkozzunk el a fent leírtakon. Meg van-e a kellő motivációnk, adunk-e időt a megvalósulásra? Mindenkinek meg van az esélye, hogy sikeres legyen, még az újévi fogadalmak terén is.

 

Szerkeszt., 11.01.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.