Ünnepen innen, magányon túl

Ünnepen innen, magányon túl

3 | 708 Hívások

Az előző héten arról gondolkodtunk el, hogy hogyan éljük túl magányosan az ünnepeket, pontosabban arról, hogy hogyan ne érezzük magunkat kitaszítottnak ezeken a kitüntetett napokon. Különféle típusú emberek vagyunk, így egyáltalán nem jellemző, hogy ugyanazokra a helyzetekre egyformán reagáljunk. Vannak közöttünk olyanok, akik ha elveszítik a társukat begubóznak és úgy érzik, hogy kívül kerültek az élet nagy játékán. És vannak közöttünk olyanok is, akik azt érzik megoldásnak egy ilyen helyzetben, ha addig mennek, amíg meg nem találják azt amit hiányzik nekik (társ, család, hobbi, utazás stb.).

 

Sokakat nyomaszt az év végi számvetés

 

Van, aki már várja az év végét, van aki csak kapkodja a fejét, hogy hogyan ért ilyen hamar ide a következő Szilveszter. Van, aki új lehetőségként tekint a hamarosan beköszöntő 2017-re, és van, aki újabb strigulát húz a képzeletbeli kéménybe: „idén sem sikerült”. Van, aki magabiztosan várja a karácsonyt egyedül is és van, aki már előre izgul attól a viszonylag apró kellemetlenségtől is, hogy a családja érdeklődni fog arról, hogy szingli-e még.

Ilyenkor, ünnepek környékén az ember – ha már rászánta magát a párkeresésre – hajlamos kissé kudarcnak érezni, ha még nem találta meg azt, akivel leélné a hátra levő életét. Vagy akár azt, akivel – jobb híján – eltöltené a Szentestét. Különös tekintettel arra, hogy közeledik az év vége, egyre jobban elborítja az embereket a számvetés igénye, mindenki összegez, hogy az előző Szilveszter óta eltelt időben mire jutott az ígéreteivel, fogadalmaival és főleg az álmaival.

 

„Kétszer ad, ki gyorsan ad”

 

Természetes dolog, ha egy tiszta lappal kezdődő új év kapujában ilyesfajta mérleget vonunk, de óvakodjunk attól, hogy a hátra levő heteket különféle teljesületlen tervek gyors végrehajtására használjuk ki. A bekezdés címének adott szólásmondást többféleképpen is értelmezhetjük, és bizony érzelmi térre vetítve van nem egy negatív kicsengésű értelmezése is.

Legyünk résen és kapjuk el azokat a fránya sürgető gondolatokat, amelyek meggondolatlanságba taszítanának minket, és olyan helyzetbe hoznának, hogy a büszkeségünket, a tartásunkat és az álmainkat egy csomagban, pillanatok alatt kelljen feláldoznunk egy reménytelinek induló, ámde annál nagyobb csalódást okozó rapid kapcsolat oltárán.

 

Hideg tél, forró érzelmek

 

Nem, ez nem egy romantikus regény címe, hanem az emberi természet egyik jellemző vonása. A sötét, eseménytelen, hideg, rideg tél a lelki befelé fordulás időszaka. Ezekben a hetekben-hónapokban az ember önkéntelenül is mélyebbre hatol saját lelkében és a vele történő eseményeket, élményeket is mélyebbre engedi. Felkorbácsolódó érzelmei, lelkének hullámai szintén mélyebbről fakadnak, és kifejezetten az ünnepek környékén könnyedén felkavarhatóak.

Vigyázzunk magunkra! Tapasztalt és érett felnőtt emberségünk minden bölcsességét alkalmazzuk az ilyenkor felbukkanó kapcsolat-lehetőségek mérlegelésénél is! Ne akarjunk mindenáron társat az ünnepekre, ne törekedjünk arra, hogy az első szívdobogtató pár-jelölt oldalán lépdeljünk át az új évbe!

 

Év végi érzelmek kontra új évi meggyőződések?

 

Könnyen előfordulhat, hogy ha elmúlik a mindenhonnan a fejünkre ömlő „Jingle bells” lélekérzékenyítő hatása, ha leoldódik a cukormáz a hétköznapokról, ha elmúlik az ünnepek csillogása vagy a szilveszteri pezsgőmámor, nagy csalódás érhet.

Az ünnepi forgatagban létrejött, izgalmasnak tűnő kapcsolatról kiderülhet, hogy unalmas, ellentmondásokkal terhelt vagy éppen áthidalhatatlan távolságokat rejt. A hagymázas ünnepi forgatagban esetleg reális esélyt látunk olyan kapcsolatra, amely a józan ész számára teljesen irracionális (a túl nagy kor-, gazdasági-, érdeklődésbeli különbségek, a távolság, az igények eltérése stb. miatt), és ez a januári kopott, szürke világban nagyon gyorsan kiderül és fejbe kólint mindkettőnket.

 

Nem csak a lelkünkre kell vigyázni

 

Egy ígéretesen induló, de hamar dugába dőlő kapcsolat sebet ejt az ember lelkén. Bölcs, érett emberként ezen előbb-utóbb túltesszük magunkat, de sajnos, az eddig emlegetett fránya, ünnepi hangulat ennél súlyosabb dolgokra is ragadtathat, akár egy kapcsolati téren tapasztalt embert is.

A párkapcsolati csalók előszeretettel használják ki ezt az időszakot arra, hogy ismerkedés közben vagy éppen valótlanságokra épülő kapcsolatban (itt főleg online bonyolított táv”kapcsolatokra” kell gondolni, ahol jó eséllyel még nem is találkozott a pár) pénzt vagy más értékeket csal ki a jóhiszemű féltől (akár az első találkozás érdekében).

Ha kénytelenek vagyunk úgy nekiindulni az ünnepeknek, hogy éppen senki nem fogja a kezünket a kandalló előtt, érdemes kivárni egy új kapcsolat elkezdésével, hogy elmúljon a nem hétköznapi időszak. Nem kell bezárkózni, de fogjuk vissza kicsit a tempót, és semmiképpen se tegyünk elhamarkodott lépéseket. Akár ünnep van, akár nem, mindig érdemes a megfelelő időt meghagyni egymás megismerésére, és változatos körülmények között kipróbálni a kapcsolatot, mielőtt komolyabb vizekre eveznénk.

 

 

Fotó: www.fotolia.de/ slog00

Szerkeszt., 08.12.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.