Ha egyedül maradunk karácsonykor..?

Ha egyedül maradunk karácsonykor..?

2 | 1664 Hívások

Mi segíthet, ha egyedül maradunk karácsonykor?

 

A karácsony nehéz időszak lehet az egyedül élő emberek számára. Az ünnepek általában a család és a barátok összejöveteleinek időszaka, ami miatt azok, akik egyedülállók vagy távol vannak szeretteiktől, úgy érezhetik, hogy kirekesztettek az öröm és a szeretet ünnepéből.

Vannak azonban dolgok, amelyeket megtehetünk, hogy még magányosan is a legtöbbet hozzuk ki a karácsonyi időszakból, és elkerüljük, hogy egyedül és elhagyatottan érezzük magunkat az ünnepek és a tél legsötétebb napjai alatt.

 

Család és barátok

Először is, forduljon a tágabb családjához és barátaihoz! Ha olyan emberekkel tölt időt, akik törődnek önnel, az segíthet elűzni a szomorúságot. És ön is segíthet nekik! Érdemes abban is gondolkodni, hogy az ünnep fogalmát ne csak arra a három napra szűkítse le, hanem a teljes december és még a január java része is ide tartozhat, így bárkivel is találkozik ebben a pár hétben, fogja fel karácsonyi, ünnepi összejövetelnek! A világ mániákusan arra a három decemberi napra koncentrálja a szeretet-energiáit, pedig hát mindannyian tudjuk, hogy nem így kellene történnie.

 

Önkéntes munka

Karácsonykor nem a magány a legnagyobb probléma, mert ezen biztosan lehet segíteni. Jelentkezhet önkéntesnek, hogy segítsen másoknak, akik kevésbé szerencsések, és például betegen, szociális otthonban, vagy gyerekként gyermekotthonban töltik az ünnepeket. A karácsonyi időszakban gyakran van lehetőség önkéntes munkára ingyen konyhákon vagy helyi jótékonysági szervezetekben. Ez nem csak jó érzéssel tölti el, de sok más, önhöz hasonlóan gondolkodó emberrel is kapcsolatba kerülhet, miközben segít az elesetteken.

 

Online nincs magány!

Ma már kikerülhetetlen tény, hogy az ünnepeket valóban a szeretteikkel töltők is leginkább a neten lebzselnek, miközben együtt töltik például a Szentestét. Karácsonykor kerül fel a legtöbb kép a közösségi oldalakra, milliószám röpködnek a karácsonyi üzenetek a cset-alkalmazásokban a távoli ismerősök között, pedig elméletileg az emberek ilyenkor együtt vannak a szeretteikkel és egymással foglalkoznak.

Koncentráljon arra, hogy online sosem kell egyedül lennie! Lehet, hogy éppen senki nem lesz ön körül, aki fogná a kezét a Mennyből az angyal éneklése közben, vagy lehet, hogy a bejglit egy hétig kell ennie, ahelyett, hogy azonnal elfogyna, de közben az online térben és a társkereső oldalunkon is mindig találhat magának beszélgetőpartnert és társakat az online együttléthez. És bizony ezen sorok írójára is egy december 26-ai, magányosnak induló karácsonyi napon talált rá élete szerelme, méghozzá egy online társkereső oldalon…

 

Csak pozitívan!

Bár a rideg tények előli menekülésnek tűnhet, de próbáljon a karácsonyi egyedüllét pozitív oldalaira koncentrálni! Ez remek alkalom lehet arra, hogy élvezze a nyugalmat és a csendet, hódoljon kedvenc tevékenységeinek, és elmeneküljön az ünnepi időszak idegtépő nyüzsgése elől.

 

Vannak karácsonyok, amik nehezebbek, mint más karácsonyok: az elmúlt években és idén is ilyenek jutnak most az emberiség számára. Az elmúlt két évben a járvány tépázta meg az ünnepbe vetett hitünket, most pedig az anyagiak rónak hatalmas terhet itt a Kárpát-medencében. Talán nem véletlenül érkezik ennyi csapás egymás után: meg kell tanulnunk egyedül és költekezés nélkül is örülnünk az életnek, a szeretetnek és magának az örömnek is.

 

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kíván az 50plusz szerkesztősége!

 

Bármilyen további ötletet / tippet  lehet alább kommentálni :)

 

 

Fotó: Adobe Stock / Ilona

 

Szerkeszt., 21.12.2022