Miért fontos a köszönetnyilvánítás?

Miért fontos a köszönetnyilvánítás?

4 | 1598 Hívások

Miért fontos a köszönetnyilvánítás?

 

Mindennapi kommunikációnk egyik méltatlanul elfeledett eszköze a köszönetnyilvánítás. A közösségi oldalak fénykorában hajlamosak vagyunk érzéseinket egy-egy ikonnal kifejezni, de mi a helyzet a valódi érzésekkel?

 

Manapság mindenki többszáz ismerőssel rendelkezik az interneten, mégis mindenki magányos. Egyedül érezzük magunkat a problémáinkkal, miközben mindenkinek ugyanaz a baja: magunkra maradtunk az online térben és ezzel együtt a valóságban is. Ahhoz, hogy javítsunk a helyzeten, vissza kell találni önmagunkhoz és az automatizált világban is embernek kell maradnunk. Tisztelnünk kell nem csak saját magunkat, de embertársainkat is. Ki kell mutatni, ki kell mondani az érzéseinket, szükség van a régen elfeledett apró gesztusokra is!

 

Hálánk kifejezése elengedhetetlen

 

A köszönet egy olyan visszajelzés, ami érzést közvetít egyik embertől a másik felé. Habár ez közhelynek tűnik, de egy őszinte “köszönöm” gyakran többet ér ezer szónál! Tanuljon meg újra mosolyogni és mondjon köszönetet minden olyan embernek, aki megérdemli!

 

A köszönetnyilvánítás kapcsolatokat teremt és erősíti a már meglévőket. Legyen szó barátságról, vagy szerelemről, a hálaadás ezen formája azt jelenti: „Fontos vagy nekem!” Párkapcsolatban és családon belül is nagy szükség van arra, hogy időről időre tudassa kedvesével, hogy értékeli a gondoskodását, a kitartását és a türelmét.

 

Köszönet a családtagjainknak

 

Minden családban szükség van a lelki támaszra, a kedves szavakra. Gondoskodjunk róla, hogy a “Jó reggelt!” ne csak egy üres kifejezés legyen! Egy friss pékáru a boltból, egy reggeli az ágyban, egy előre elkészített kávé sokat dobhatnak szeretteink reggelén. A “Jó étvágyat!” is sokkal jobban hangzik, ha egy szép teríték társaságában kívánunk jó étvágyat az ebédhez.

 

A “Jó éjszakát” akkor jó, ha mindenki nyugodtan hajthatja álomra a fejét a családban. Ehhez rendszeres beszélgetésekre, egymás felé történő érdeklődésre, dicséretekre van szükség. Töltsön minél több minőségi időt családjával!

 

Köszönet az ismerőseinknek, barátainknak

 

Egy-egy öleléssel, ebéd meghívással, finom süteménnyel is kifejezhetjük köszönetünket ismerőseink, barátaink felé. A különböző ünnepek jó indokok a találkozásra, de azok egy évben csak egyszer vannak, míg barátaink egész évben mellettünk állnak.

 

Ma már az internet is számos lehetőséget kínál a hálánk kifejezésére, de ez utóbbival nem szabad megelégedni! Soha ne mondjon le a személyes találkozás lehetőségéről! A személyes találkozás mindenkit pozitív energiával tölt fel. A hosszan tartó beszélgetések, az apró gesztusok, a köszönetajándékok elmélyítik a kapcsolatainkat!

 

Szavak nélküli köszönet

 

Időről időre kedvesünknek is tudtára kell adni, hogy hálásak vagyunk neki a törődéséért. Egy-egy szál virággal, egy érintéssel, vagy partnere kedvenc ételének elkészítésével erős alapokra tudja helyezni párkapcsolatát. Az évfordulók mellett a hétköznapokban a legfontosabb az odafigyelés, hiszen a mindennapos feladatokban és azok nehézségeiben osztoznak nap mint nap. A tudat, hogy van egy társa, akivel osztozhat jóban-rosszban, sok terhet levesz a válláról. Ne felejtse el ezt szóvá tenni neki!

 

A köszönetnyilvánítás fontosságát azonban saját tapasztalatainkból is jól ismerjük. Hiszen mindannyian örülünk, ha valaki ránk mosolyog, mert mertük mondani neki: “köszönöm!”

 

 

Fotó: Adobe Stock / Petar Paunchev

 

 

 

 

Szerkeszt., 13.11.2021