A "kevesebb több"..miért szabaduljunk meg a felesleges holmijainktól

A "kevesebb több"..miért szabaduljunk meg a felesleges holmijainktól

1 | 567 Hívások

Hosszú évek alatt rengeteg minden összegyűlhet körülöttünk, főleg, ha „gyűjtögetős” típusok vagyunk.  De még ha nem, akkor is néha nagyon jól jön egy-egy nagyobb „takarítás”. Hogy mi a haszna, ha néha (de inkább rendszeresen) kidobáljuk a felesleges holmijainkat? Erre mondunk 5+1 nyomós indokot.

 

1.  A „Még jó lesz valamire” csapdája

 

Hányszor mondtuk ki, hogy „Ne dobd ki, jó lesz az még valamire!” Törött, felemás, páratlan, kicsit kopott, kicsit lukas, kicsit használt tárgyak tömkelege. Jó lesz még valamire… aztán elrakjuk a halom tetejére, vagy fiókok mélyére, majd el is felejtjük, amikor meg kellene, persze nincs meg. És veszünk egy újat inkább, vagy megjavíttatjuk, vagy kicseréljük. De soha fel nem használjuk azt, amit eltettünk. Csak gyűlik-gyűlik a poros, rozsdás, szagos kupacban.

Egyetlen megoldás: Dobja ki! Nincs kegyelem! Soha nem fogunk már ezek közül semmit felhasználni, csak a lakásunk, házunk lesz tőle olyan, hogy az ismerősök inkább megállnak az ajtóban kínosan mosolyogva. Ha nekiállunk megszabadulni ezektől az igazából sem nem hasznos, sem nem használható tárgyaktól, mi magunk fogunk meglepődni, hogy úristen, hogy tudtunk ennyi mindent összegyűjtögetni!

 

2.  Kilépés a múlt fogságából

 

A 40 évvel ezelőtti kiránduláson gyűjtött kavicsok, a már felnőtt gyerekünk óvodai rajzai, a SZOT üdülőből küldött képeslapok, a 10 évvel ezelőtti villanyszámla csekkek, egy préselt rózsa, egy szerelmes levél, aminél már arra se emlékszünk, hogy kitől és mikor kaptuk. Ismerősek? Az emlékek fontosak, de ezek között is szortírozni kell. A valóban fontosakról őrizzünk meg emlékeket, de a már jelentéktelenekről, elmúltakról, eltűntekről, elfelejtettekről ne! Ha benne ragadunk a múltban az emlékeinkkel, soha nem lesz esélyünk egy új életet, új kapcsolatot kezdeni. Ami elmúlt, az elmúlt, el kell engedni. Ennek egyik módja, hogy kiszelektáljuk az összes, már jelentőségét vesztett limlomot a házunkból.

 

3.  Változás kezdete

 

Ha eldöntöttünk, hogy változtatunk az életünkön, akkor ne csak „bent” tegyünk rendet, hanem a tárgyaink között is. Sőt akár kezdhetjük azzal is. Mert minden egyes tárgyhoz kapcsolódik valami, amire rá is kérdezhetünk: akarom ezt az új életemben? Ha nem, akkor ki az ahhoz kapcsolódó tárggyal is! És a végén csak az marad, ami az új életünket támogatja.

 

4.  Segítünk másoknak

 

A még másnak használható tárgyakat, dolgokat, ruhákat, eszközöket el is ajándékozhatjuk olyanoknak, akiknek szükségük lehet rá. Bevihetjük különböző szeretszolgálatokhoz, menhelyeknek, iskoláknak, ún. charity boltoknak, ahol szívesen fogadják őket. Itt viszont fontos szempont mindig az, hogy végiggondoljuk, hogy mi örülnénk-e annak a dolognak olyan állapotban, használhatóságban? Ha nem a válasz, akkor dobjuk ki, ne alázzunk meg senkit szeméttel.

 

5.  Plusz bevétel

 

Ha van pénzben kifejezhető értéke még a kiselejtezendő tárgynak, akkor érdemes lehet utánanézni, hogy hol és mennyiért lehet eladni. Akár felvásárlónál, interneten, szakboltban, bárhol. Nemcsak megszabadulunk a felesleges holmijainktól, hanem még több-kevesebb bevételünk is lehet.

 

Több tér, kevesebb takarítanivaló

 

A sok felesleges holmitól való megszabadulás egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal jobban el fogunk férni a maradék dolgainkkal, tudunk akár újabb, jobb, modernebbet venni a helyére, helyette. Sokkal kevesebb takarítani, pakolgatni, kerülgetni való lesz a lakóterünkben. Szellősebb, levegősebb, frissebb, könnyedebb lesz a tér körülöttünk, és ezzel együtt mi is leteszünk sok súlyt magunkról, amit az összegyűjtögetett tárgyak formájában cipeltünk magunkkal évek hosszú során át.

 

Szóval lomokra fel, éljen a szelektálás!

 

 

 

Szerkeszt., 25.01.2018

simi12
0 | 25.01.2018, 16:25

Sok igazság van benne és a kóros gyűjtögetés és kacatolás tényleg nem jó. Ennek ellenére valóban van olyan is, hogy a majd jó lesz még esete megvalósul és tényleg jó hogy nem a boltba kell menni venni csak a kamrában a polcról leemelni, vagy a padlásról lehozni.

Nem hiszem, hogy az emlékek őrizgetése káros lenne, milyen jó érzés ha például kezembe akad a kisdobos igazolványom vagy a gyermekeim régi játékai, amelynek még ő maguk is örülnek. Vagy milyen jóérzés kelt hatalmában amikor megpillantom a nagymamám levesestálját vagy a nagyapám boroskancsóját. Igen ezeket a dolgokat nem használom, helyet foglal és takarítani kell őket, de számomra felmérhetetlen, értéket képviselnek.

Egyre többet olvasok arról, hogy mostanság szokás a könyveket is felesleges, energiát lehúzó kacatként emlegetni. Szerintem hozzáállás kérdése ez is, én ma is szívesebben olvasok papíralapon mint elektronikusan. Egész életemben gyűjtögettem a könyveket mert gyermekként saját könyvem nem igazán vagy nagyon kevés volt, viszont rengeteget jártam könyvtárba. Számomra ma is nem kis értéket képviselnek.

Igen lecseréljük a ruhatárunkat, néha a használati tárgyainkat, bútorainkat, autónkat vagy akár a lakásunkat is de ezt nem minden esetben és nem mindenki tudja megtenni.
Illetve lecserélhetünk mindent de az új élet kezdethez belül kell elsősorban tisztogatást, lomtalanítást csinálni mert régi beidegződött szokásokkal, gondolkodás móddal nem fog sikerülni.