A biológiai életkor csak egy szám!

A biológiai életkor csak egy szám!

2 | 1660 Hívások

Az életkor témája sokakat érint érzékenyen, különösen igaz ez a nőkre. Elterjedt fölfogás, hogy egy nőtől nem is illik megkérdezni a korát, jogában áll megtartani magának. Persze a férfiak sem feltétlenül fogadják örömmel, ha ezt a témát feszegeti valaki, hiszen senki sem örül annak, hogy bizony az évek telnek, és öregszik. Sajnos azonban senki nem maradhat örökké fiatal - legalábbis külsőleg, hogy belül mennyire öregszünk meg, az már egy másik kérdés, és ha nem akarjuk, akkor az éveink számának semmi köze nem lesz a valós korunkhoz. Régi közhely, de igaz, hogy mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát - sokat tehetünk azért, hogy hosszú ideig fiatalok maradjunk.

A legjobb ebben az, hogy ha belül nem érezzük öregnek magunkat, és gondoskodunk arról, hogy a mindennapjaink se "öregesen" teljenek, az általában kívül is meglátszik. Egy önmagát folyamatosan fejlesztő, aktív életet élő, vidám, fiatalos felfogású ember, még ha már jócskán 50 felett jár is, gyakran jóval fiatalabbnak is néz ki, mint egy olyan, negyvenes éveiben járó ember, aki bezárkózik, és csak hagyja, hogy üresen teljenek felette az évek.

 

Haladjunk a korral!

A fiatalság egyik legelterjedtebb és leghatásosabb receptje az, ha nem hagyjuk, hogy a világ elszaladjon mellettünk, és haladunk a korral. Legyünk nyitottak és bátrak, ismerkedjünk meg a legmodernebb eszközökkel, tanuljunk meg eligazodni a digitális világban! Mindezek arról is gondoskodnak, hogy agyunkat frissen tartsuk, ugyanis az új ismeretek befogadása folyamatosan dolgoztatja, ami által fejlődik, nem fog eltompulni. Ez nagyon sokat segít abban, hogy szellemileg sokáig fiatalok maradjunk.

Ráadásul gondoljunk csak bele, ki tűnik fiatalabbnak? Egy 70 éves, aki profin használja a számítógépet, internetezik, aktív társasági életet él, sportol és mozgalmasan éli napjait, vagy egy 50 éves, aki semmit nem ért a világ újdonságaiból, be van zárkózva a négy fal közé, és alig kommunikál valakivel? Csak azért mert idősebbek lettünk, még nem kell otthon ülve arra várni, hogy valaki ránk nyissa az ajtót, mi magunk is tehetünk róla, hogy legyen társaságunk, legyen hobbink, értelmesen töltsük el az időnket.

 

Fontos a mozgás

Szintén köztudott tény, de nagyon is igaz, hogy segít fiatalon tartani a testet. A korral sajnos a feszesség eltűnik, bőrünk megereszkedik, az izmok leépülnek. Ezt a folyamatot természetesen nem lehet teljesen megállítani, azonban a mozgással tehetünk azért, hogy kevésbé érintsen bennünket, és lassabban érjen el. Ha odafigyelünk arra, hogy eleget mozogjunk, izomzatunkat sokáig megtarthatjuk, és testünk feszesebb, fiatalosabb lesz, így nem csak belül nem érezzük majd magunkat öregnek, kívülről sem fogunk annak látszani.

Természetesen egy bizonyos kor után már nem olyan könnyű a rendszeres mozgás, azonban nem kell feltétlenül megerőltető sportokra gondolni. Senki sem várja el, hogy 60-70 évesen lefussuk a maratont (bár megfelelő kondícióval akár képesek is lehetünk rá), vagy hogy 150 kilós súlyokat emelgessünk. Kezdetnek megteszi a séta is, de jó ötlet lehet például az úszás, ami kíméletes, ugyanakkor minden porcikánkat átmozgatja, ráadásul a víz jót tesz az ízületi betegségek, panaszok esetében is.

 

Kortalan hírességek

Hogy a kor valóban csak egy szám, azt számtalan híresség képes bizonyítani, akik jóval túl vannak már életük delén, mégis sokan elhűlnek, mikor elmondják, hány évesek. Az egyik ilyen Carmen Dell'Orefice modell és színésznő, aki már elmúlt 82 éves, de ezt senki meg nem mondaná róla, aki ránéz. Carmen karrierje sosem ért véget igazán, még idős korában is számtalan fotó készült róla, és ma is remekül néz ki.

Hogy mást ne említsünk, Sophia Loren is a kortalan szépségek közé tartozik. Lorenről még hetvenéves kora fölött is készültek képek, melyeken meglehetősen hiányos öltözékben pózol, a képek azonban nagyon ízlésesek, a színésznő bomba formában látható rajtuk.

Ha nekik sikerült, másnak is sikerülhet: ha teszünk azért, hogy fiatalosak maradjunk, a kor valóban csak egy szám lesz.

 

Foto: © HaywireMedia / Fotolia

Szerkeszt., 09.10.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.