Tavaszi lelki nagytakarítás

Tavaszi lelki nagytakarítás

0 | 178 Hívások

Tavaszi lelki nagytakarítás

Az első tavaszi napsugarak megjelenésének méltán örülnek az emberek. Azonban nem mindenkire jellemző a felhőtlen öröm, hiszen sokaknak adódhat valamilyen problémája. Nagyon fontos a testi gondok orvoslása is, hiszen az egészséges test nélkül a lélek sem lehet tökéletesen egészséges. Érdemes elmenni végre a fogorvoshoz, megcsináltatni a kötelező szűrővizsgálatokat, elmenni egy vérvételre és bármire, amire úgy érezzük, hogy szükségünk van rá. A testi, szervi problémáink rendbe tétele után azonban ne felejtsük el a lelki dolgainkat is elrendezni annak érdekében, hogy jó kedvvel, frissen várhassuk a tavaszt, és ne essünk esetleg a tavaszi depresszió csapdájába.

Lássuk, mit tehetünk a lelkünkért a kiegyensúlyozott, boldog tavaszvárás érdekében?

 

Kezdjük a külsőségekkel!

 

Sokszor a zsúfolt, elhanyagolt otthon az, ami nyomaszthat bennünket. Körülvesznek bennünket a tárgyak, amelyektől már lassan nemcsak takarítani, hanem lépni, élni sem tudunk. Ideje szelektálni, persze nyilván józan ésszel! Amit nem használunk, adjuk oda rászorulóknak, illetve gyűjtsük a hulladékot szelektíven! A szelektálás után pedig takarítsunk ki vagy kérjünk hozzá segítséget: egy tiszta, rendezett, lakható otthonban a lelkünk is megnyugszik, nem utolsósorban pedig a fokozott higiénia a fizikai egészségünknek is jót tesz. Ugyanezt a külsőnkkel is megtehetjük: ideje végre elmenni fodrászhoz is!

 

Gondoljuk át kapcsolatainkat!

 

A társas – baráti és rokoni – kapcsolataink minősége rövid és hosszú távon is kihat a lelki egészségünkre. A megbocsájtás ereje nemcsak a vallás, hanem a tudomány szerint is csodákra képes: növeli a boldogsági és elégedettségi szintünket, de egyébként például a vérnyomásunkat is rendezheti. Tudjunk szeretni, szeretetet adni és elfogadni! Engedjük el a rosszat és bocsássunk meg mindenkinek, hiszen ezzel magunknak teszünk jót! Szeressük a családunkat, gyermekeinket és társaikat, unokáinkat, ha vannak: ne zsémbeskedjünk, ne akarjunk mindenbe beleszólni! Higgyük el, hogy tényleg rengeteg dolguk van és ők is támogatásra, szeretetre vágynak! Hagyjuk őket élni, cserébe ők is felengednek és őszintébben tudnak majd szeretni bennünket!

 

Ketten minden könnyebb!

 

Ha hosszabb ideje vagyunk egyedül, akkor különösen érdemes átgondolnunk azt, hogy mennyivel boldogabbak lennénk egy szerető társsal együtt. A társ egyúttal társaságot is jelent, aki oldja a magányunkat, segít legyőzni a rossz érzéseket magunkban. Egy jó kapcsolat pedig segít, hogy másokkal is kiegyensúlyozottabban viselkedjünk, gyermekeinkkel és családjaikkal is türelmesebbek, megértőbbek tudjunk lenni. Igazából nem is kell feltétlenül együtt élnünk: ha már van valaki, aki őszintén, szívesen meghallgat, akkor sokkal könnyebben fognak menni a mindennapi dolgok. Ha tehát még nem érezzük magunkat feltétlenül késznek az elköteleződésre, akkor is érdemes ismerkedni, hiszen egy jó barát vagy barátnő is kincset ér! Ha tehetjük, akkor pedig mozduljunk ki együtt a természetbe és töltekezzünk fel az éledő Univerzum energiájával!

Kezdjük idén tiszta szívvel és lélekkel a tavaszt: nyissunk az emberek felé és legyünk kedvesebbek a meglévő kapcsolatainkkal! Ettől mi is boldogabbak leszünk és több szeretetet fogunk kapni!

 

 Fotó: adobe.stock/Sergey_Nievens

Szerkeszt., 26.03.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.