Feng shui a hálószobában

Feng shui a hálószobában

3 | 2571 Hívások

Húsz éve is van már, hogy először hallottunk itthon a Feng Shui elnevezésű térrendezési és lakberendezési irányzatról, amely a távol-keletről szivárgott be a magyar otthonokba. Azóta néha újra és újra fellángol az iránta valós lelkesedés, majd újra elsikkad, hiszen az európai, és azon belül is a magyar térkultúra kissé eltér az ősi kínai hagyományok által hordozottól.

 

 

 

A feng shui célja és törekvései

Az ősi kínai térrendezési kultúra célja a harmónia megteremtése az ember környezetében és ezáltal a lelkében-érzelmeiben is. A művelőinek meggyőződése szerint a dolog oda-vissza hat, nem csak azért, mert szép környezetben és rendben-tisztaságban jobban és otthonosabban érzi magát az ember, hanem azért is, mert a csí, mint közvetítő erő az égi (szubsztanciális) és földi (fizikai) világ között, szabad áramlása révén életenergiával tölti fel a lakásban élőket.

A feng shuinak számos területe van, a telek kiválasztásától a ház tájolásáig, a szobák elrendezésétől a bútorok elhelyezésééig, és tovább: az sem mindegy, hogy hol vannak vezetékek a falban, hova teszünk akváriumot a víz vagy hol tárolunk kinőtt gyerekruhát stb.

A feng shui hívei szerint, ha valaki rossz helyen tart valamit (legyen az használati tárgy, dísztárgy, ruha vagy lom), az rossz irányba befolyásolhatja az életét, és fordítva is igaz: ha bizonyos tárgyakat a megfelelő helyre teszünk, bevonzhatja az életünkbe a kívánt dolgokat (pénz, szerelem, karrierlépcső).

 

A fen shui alapjai

Az egyik legfontosabb alapvetés a csí létezése. Ez az életenergia, amely minden élőlényt áthat és áthangol, a létezés mozgatórugója. Az egész térkultúra talán legjelentősebb törekvése, hogy a lakás berendezése úgy kerüljön kialakításra, hogy ne teremtsen akadályt a csí áramlásának, illetve azokon a helyeken, ahol az életünk megerősítésre, felpezsdítésre szorul, összegyűjtse ezt a tápláló erőt.

A Feng Shui a harmónia és az egyensúly kialakítására egyformán használja a négy elemet (tűz, víz, föld, levegő) illetve az azokat képviselő szimbólumokat, amelyet kiegészít a fém elemmel. Ezeket a csí állapotainak is nevezi, amelyek nem statikusak, hanem állandó változásban, áramlásban vannak, így végzik végtelen átalakító munkájukat.

A közismert két pólus, a jin ég jang, amely a világ negatív és pozitív töltései közötti feszültséget testesíti meg, szintén helyet kap a Feng Shuiban. A térrendezés ezek harmóniájának megteremtésére törekszik.

 

A hálószoba funkciói és elrendezése

A hálószobát ahányan vagyunk, annyiféleképpen használjuk. Van, aki csak az ágyát tartja is, és csak akkor jön be ide, ha álomra akarja hajtani a fejét. Van, aki minden, a pihenéshez kapcsolódó tevékenységet itt végez (olvas, tévét néz, beszélget a párjával). És olyanok is vannak, akik itt élnek, a franciaágyon dolgoznak, esznek stb.

Ezeket a funkciókat a Feng Shui is figyelembe veszi, de van néhány tanácsa, amit érdemes megfogadnunk. A hálószoba két alapvető funkciója a pihenés és a megfelelő körülmények biztosítása az intim életünkhöz. Az ősi kínai térrendezés ezeket a funkciókat támogatja alapvetően.

 

A Feng Shui és a szerelem

A Feng Shuinak több "dolga" is lehet a szerelmi életünkkel. Van aki még egyedül van és be szeretné vonzani a megfelelő társat, van aki már úgy érzi, hogy megtalálta, és nem akarja elveszíteni. Van, akinek hiányérzetei vannak a kapcsolatában, van, aki maga szeretne többet hozzátenni, de úgy érzi, nincs kapacitása hozzá. És olyan is van, akinek úgy jó, ahogy van, csak szeretné megerősíteni, hogy úgy is maradjon.

A hálószobában elhelyezett páros tárgyak, és piros szalaggal átkötött kívánság szimbólumok erősíthetik a kapcsolatunkat. Tűz színeket azonban csak kiegészítésként használjunk, mert igaz ugyan, hogy az támogatja a szenvedélyt és az erős érzelmeket, de ez vissza is üthet és veszekedést, szenvedélyes konfliktusokat szíthat.

Bátran tegyünk vágottvirág csokrot ide, különösen, ha a szerelmünktől kaptuk, és jó érzések töltenek el, ha rá nézünk. Természetesen itt se hanyagoljuk el a fotókat, amelyek a szeretteinkről készültek. Ha festményt teszünk a hálóba, csak olyat válasszunk, amely kellemes és harmonikus témáról készült, ha a párkapcsolatunkat erősítenénk vele, akkor alkalmazzunk szerelmes és/vagy romantikus képeket.

 

A feng shui és az alvás

Az alvás szempontjából az ágy elhelyezése a legfontosabb feladat a hálószobában. A Feng Shui tanácsa szerint az ágyunk feje soha ne nézzen az ajtó felé, és a testünk se forduljon oldalirányba az ajtónak, tehát az ágy helyét mindig úgy válasszuk ki, hogy a lábunk az ajtó irányába nézzen.

Ne tegyük az ágyat ahhoz a falhoz, amelyben a vízcsövek futnak, és csobogót, szobai szökőkutat se helyezzünk el itt. Megoszlanak a vélemények a tükrök hálószobai alkalmazásáról. A feng shui szerint nem tiltott a tükrök elhelyezése itt, csak az a fontos, hogy az ágyból ne lássuk magunkat benne. Szükség esetén takarjuk le a tükröt használaton kívül.

Feng shui szempontból nem elhanyagolhatóak a színek és az anyagok sem, amik körülvesznek. Minden anyag és minden szín a csí valamilyen minőségét képviseli. A zöld a fa, a barna árnyalatai a föld, a vörös és narancs a tűz, a szürkés árnyalatok a fém és a kék-fehér a levegő elemet erősíti. Érdemes azt erősíteni, amelyik a személyes elemünk a fensg shui és a horoszkóp szerint.

 

Foto: © Beboy - Fotolia.com

Szerkeszt., 20.11.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.