Magány vagy egyedüllét? Óriási a különbség!

Magány vagy egyedüllét? Óriási a különbség!

5 | 2132 Hívások

Magány vagy egyedüllét? Óriási a különbség!

 

A legtöbb ember azt hiszi, hogy a magány szó az egyedüllét szinonimája, pedig ez óriási tévedés. Igazából semmi közük egymáshoz. Lehet valaki magányos akkor is, amikor emberek veszik körül vagy akkor is, ha családban él. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor egy nagy és összeszokott társaságba kerülünk – mondjuk, meghívnak bennünket egy buliba – és szinte senkit nem ismerünk, hihetetlenül magányosnak érezhetjük magunkat. Vagy vegyük azt az esetet, amikor szakmai szempontból ajánlott részt venni egy fogadáson és csak kóválygunk a tömegben: nincs annál magányosabb érzés.

 

A magány

 

A magány az a nagyon rossz érzés, amikor úgy érezzük, egyedül vagyunk a világban, függetlenül attól, hogy vannak-e körülöttünk vagy sem. Úgy érezzük nincs kihez fordulnunk, nem ért meg senki úgysem és senkinek nincs szüksége ránk. Kirekesztve érezzük magunkat a társadalomból, a minket körülvevő közösségből. Úgy érezzük, hogy mindenhol csak teher vagyunk, ezért nem is nagyon keressük a többi ember társaságát. Sajnos ez a folyamat saját magát generálja és a magányos ember egyre jobban belesüllyed ebbe az állapotba és ha nem tesz valamit ellene, egyre rosszabb lesz a helyzet. Ma az okoskütyük világában még nehezebb, hiszen a közösségi oldalakon azt látjuk, hogy mindenki boldog, mindenkinek szerető párja, családja van, szép autója, sok barátja. Senki nem arról posztol, hogy magányosan üldögél a 40 négyzetméteres panellakásában és rohadtul rosszul érzi magát a bőrében. Óriási a kontraszt a magányos ember lelkiállapota és a virtuális világ által ránk ömlesztett milliónyi idilli élet között. Ezért ezek az emberek még kevésbé fognak tenni az állapotuk ellen és saját magukat szigetelik el a világtól és embertársaiktól, hamis képzelgésük miatt.

 

Az egyedüllét

 

Az egyedüllét fizikai állapot és egyáltalán nem biztos, hogy kellemetlen. Sajnos van, amikor az élet dönt úgy, hogy a továbbiakban egyedül kell élnünk, de sok esetben saját döntésünk miatt alakul így az életünk. A kérdés mindig az, hogy mennyire tudunk alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez és megtaláljuk-e önmagunkat a történetben. Tudunk-e úgy egyedül lenni, hogy közben harmóniában vagyunk önmagunkkal és teljesnek érezzük az életünket. Hiszen attól, hogy egyedül élünk egy lakásban, lehetnek barátaink, rokonaink, akikkel rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, meglátogatjuk őket, vagy közös programokat szervezünk. A legjobb, ha időnként mi magunk fogadjuk a szeretteinket az otthonunkban és olyan hangulatot varázsolunk, hogy mindenki jól érezze magát. Ha jó érzéssel gondolnak ránk és szívesen jönnek hozzánk, biztos, hogy gyakrabban ránk nyitják az ajtót majd, mint ha soha nem hívunk senkit. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég néha egy kávé a barátokkal, egy süti az unokával, ezek nem anyagi terhek, ez nem pénz kérdése. A lényeg, hogy ne rekesszük el magunkat a külvilágtól, járjunk emberek közé, hívjunk embereket magunkhoz és szervezzünk közös programokat a barátainkkal, rokonainkkal. Ha nincsenek rokonaink, barátaink, keressünk új kapcsolatokat. Jó módja, ha kipróbálunk egy új hobbit, sportot, beiratkozunk egy tanfolyamra. A lényeg, hogy ne csak ugyanazt a pár embert lássuk napi szinten, hanem legyen alkalmunk új emberekkel bővíteni az ismeretségi körünket.

 

Mi is hát a különbség a magány és az egyedüllét között? Fentiekből kiderül, hogy nagyon is sok minden és nagyrészt rajtunk múlik, hogy magányosak akarunk-e lenni, vagy csak átmenetileg egyedüllétre vágyunk.

 

 

 

Fotó: AdobeStock/ Potstock

 

Szerkeszt., 04.05.2021

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.