Kell-e félnünk a robotizációtól?

Kell-e félnünk a robotizációtól?

0 | 90 Hívások

Kell-e félnünk a robotizációtól?

 

A technológia rohamosan fejlődik, ezen belül pedig a mesterséges intelligencia is egyre inkább teret nyer. Olyan feladatokat is robotok végeznek már helyettünk, amelyekről ezt korábban el sem tudtuk képzelni.

Felmerülhet ennek kapcsán az aggodalom, hogy vajon mennyire lesznek képesek a robotok a fejünkre nőni, illetve vajon mennyi munkahely fog megszűnni a robotok térhódítása során?

 

Elveszik a munkahelyeket?

Azokra a feladatokra, amelyeket jellemzően robotok fognak végezni a közeljövőben, eddig is nehezen lehetett embert találni. Ezek leginkább nehéz fizikai munkák, amelyeket senki sem végez igazából szívesen. Viszont a szakterületét jól átlátó, tapasztalt szakemberekre talán még nagyobb szükség is lesz a koordinálás miatt.A robotizáció biztosan új távlatokat nyit majd meg a hatékonyságban, a termelékenységben és segít kiküszöbölni a munkaerőhiányt – tehát előnyei biztosan vannak. Az már más kérdés, hogy a társadalomnak mennyire sikerül majd alkalmazkodni a változásokhoz.

 

Pótolhatóak vagyunk?

Bár az optimista – vagy éppen pesszimista, ezt döntse el mindenki maga – várakozások szerint a nem túl távoli jövőben az úgynevezett kreatív feladatokra is képesek lesznek a robotok: hamarosan olvashatjuk a robotok által írt bestsellereket vagy hallgathatjuk a robotok által írt zeneszámokat, mégis vannak olyan emberi tulajdonságok, amelyek teljes egészében soha nem lesznek helyettesíthetők a mesterséges intelligenciával.Előnyben vannak azok, akik komplex tudással és tapasztalattal, jó stratégiai érzékkel és lényeglátással rendelkeznek, hiszen ezekre a vezetői tulajdonságokra egy ideig még biztosan szükség lesz. Olyan, érzékenységet ígérő szakmák sem fognak talán sohasem robotizálttá válni, ahol empátiára, együttérzésre, belelátásra, részvétre és hasonló, le nem programozható emberi tulajdonságokra van igény.

 

Milyen területeken fognak működni a robotok előreláthatólag a közeljövőben?

Nem véletlenül került már be a köznyelvbe a robotmunka szó már elég régóta, kissé rossz szájízzel. Most viszont ez a szó segíthet elképzelni, hogy a gyakorlatban milyen munkákat fognak valójában a robotok elvégezni helyettünk.Ilyenek lehetnek például az árufeltöltő, raktáros, csomagoló, összeszerelő, anyagmozgató munkák, illetve a legalacsonyabb rendű segédmunkák az építőiparban vagy a vendéglátásban, valamint a legegyszerűbb adminisztrációs feladatok. Ami pedig külön örvendetes, hogy a veszélyes, akár önfeláldozást is igénylő feladatokat is lehetőségünk nyílik már robotokkal végeztetni.

 

Valóban jobban megérné egy robotot foglalkoztatni egy ember helyett?

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy egyelőre egy ilyen, munkavégzésre is alkalmas, tanítható robot beszerzése még igencsak nagy anyagi terhet ró egy átlagos cégre, ráadásul a robotok esetében az üzemeltetési költség, az energiafelhasználás sem elhanyagolható. A robotok szoftvereit pedig fejleszteni, programozni kell, illetve karban kell őket tartani – ez szintén költséget jelent.

 

A robotizáció tehát alapvetően hasznos, a fejlődés velejárója. Egyelőre pedig attól sem kell tartanunk a gyakorlatban, hogy a robotok a fejünkre nőnének vagy elvennék a munkánkat. Bizonyos feladatok ráadásul valószínűleg mindig emberkézben fognak maradni, amíg világ a világ. Nem igazán kell tehát attól félnünk, hogy rövid időn belül egy teljesen robotizált világban kell élnünk.

 

 

Fotó: fotolia.com/Alexander_Limbach

Szerkeszt., 21.02.2019

womanus
0 | 22.02.2019, 21:07

Y. N. Harari izraeli történész" bestseller sikerkönyvei a "Homo Deus" és a "21 kérdés a 21. századról" nem ilyen optimisták. A harmadik könyvével, a Sapienssal együtt ajánlom elolvasásra mindegyiket. Hogy elgondolkodjunk egy más nézőpontből a múlról, jelenről, jövőről.