Nőnap előtt a nőiségről – nem csak nőknek

Nőnap előtt a nőiségről – nem csak nőknek

4 | 1435 Hívások

Mégis mi az a nőnap?

 

A kikelet első virágait évtizedek óta a hölgyek kapják hazánkban és világszerte egyaránt, hiszen a tavasz első napjaiban ünnepeljük a Nők napját. Bár Magyarországon mindig is volt egyfajta munkásmozgalmi színezete ennek az ünnepnek, azzal már kevésbé voltunk tisztában, hogy bizony a feminista (leendő) munkásnőknek köszönhetjük, hogy tavasz kezdetén a hölgyek kerülnek a középpontba.

 

Az azóta megélt történelmi események fényében kissé meglepő, hogy pont az amerikai hölgyek voltak azok, akik a nők hivatásszerű munkavállalásának engedélyezése érdekében tüntetni kezdtek március 8-án New Yorkban. A céljuk annak a sztereotípiának a lerombolása volt, hogy egy nő kizárólag a háztartás vezetésében és a gyermekek nevelésében találhat a maga számára feladatokat. A női munkásmozgalom elvei és céljai később más nemzetek hölgytagjaiban is elfogadásra találtak, így hamarosan ők is küzdeni kezdtek ezekért.

 

Az első nemzeti nőnap 1909-én került megrendezésre, szintén az USA-ban, majd hazánk 1914-ben csatlakozott. A Rákosi-korszakban kötelező ünneppé nyilvánították. A szocializmus talán nem is annyira a nők jogaiért szállt síkra, de mivel minden munkáskézre szükség volt, így a gyengébbik nem munkába állítását teljes mellszélességel támogatta. Nem térünk most ki ennek következményeire a nők egészségét és szerepének változásait (elférfiasodását) illetően, de azt mindenképpen meg kell említenünk, hogy a kötelezővé nyilvánítással meglehetősen kiüresítették, nevetségessé tették az ünnepet, legalábbis egészen a közelmúltig.

A Nők napjának jellege teljesen megváltozott a kezdetek óta. Manapság egyfajta köszönetféle a férfinem képviselőitől, legalábbis hazánkban, és ez óriási fejlődés a korábbi üres „csinnadrattázás” helyett. A nők által képviselt értékekért érzett hála, az életük nőinek létezése felett való öröm készteti ezen a napon a férfiakat, hogy egy csokor virággal, ölelésekkel és mosolyokkal forduljanak a gyengébb nem képviselői felé.

 

A női sors

 

Nagyon érdekes abba belegondolni, hogy az ünnep gyökre egy olyan törekvésben rejlik, amikor a nők változtatni akartak a saját sorsukon, társadalmi pozíciójukon és ez tulajdonképpen egy férfiakkal szemben induló hadjárat kezdete volt. Az 1900-as évek előtt a nők szigorúan alacsonyabb rendűek voltak mint a férfiak. Szinte semmilyen önállósággal nem rendelkeztek, először az édesapjuk majd a férjük döntött minden, az életüket érintő kérdésben, a legnagyobb karrier számukra a férjhezmenetel és a gyereknevelés volt. Nem szavazhattak, nem vállalhattak hivatásszerűen munkát, vagy ha rákényszerültek, sokkal kevesebb fizetést kaptak, mint az erősebb nem tagjai.

Az önmegvalósítás női vonalon szinte szóba sem jöhetett, ha valaki megpróbálta nőként a maga útját járni szinte kivetette magából a társadalom, de legalábbis furcsának tartották és támogatásra se nagyon számíthatott. Érdekes, hogy az emancipációs mozgalom születése (amelynek első célkitűzése a női választójog elérése volt) nőgyűlöleti hullámot indított világszerte, ami valószínűleg a patriarchális társadalom félelmének kifejeződése volt azzal kapcsolatban, hogy ha a nőkben rejlő erő és kitartás kiszabadul a kontroll alól, az bizony hegyeket fog megmozgatni.

A későbbi időszakokban viszont óriási szükség volt a nők leleményességére, erejére, kitartására, gondoskodására, szeretetére, hiszen két háború tette próbára hazánk lakosságát. A szigorú keretek lassan lazulni kezdtek, a nők elérték a vágyott munkavállalási jogot és még sok minden mást is. Utána, a létező szocializmusban újabb számos gát elgördült a hölgyek érvényesülése elől (főleg akkor, ha a férfiak által kijelölt irányban próbálkoztak), de tagadhatatlan, hogy a társadalmunkon belül még mindig van hova fejlődni a férfias és nőies szemlélet egyensúlyának.

A férfias szemlélet túltengésének jellemző területei (pl. túlmedikalizált szülések és a nők döntési jogának eltagadása) parázs viták forrásait jelentik napjainkban, de remélhetőleg a nők kitartásának köszönhetően újabb felszabadulási hullámok ismét friss levegőt engednek ezekre az elzárt területekre, és később ismét ünnepelhetünk.

Szerkeszt., 03.03.2016

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.