Karácsonyi ajándékozási etikett

Karácsonyi ajándékozási etikett

0 | 558 Hívások

Karácsonyi ajándékozási etikett

Ahány ember, annyi féle képpen tekint a karácsonyi ajándékozásra. Ötven felett pedig már sokaknak megvannak a bevett szokásai, amiből nem tudnak vagy nem akarnak engedni. Nagyon fontos, hogy mielőtt megajándékozzuk új párunkat, gondoljuk végig, mivel teszünk igazán jót.

Néhány tippünk segít, hogy ne balul süljön el a karácsonyi ajándékozás

 

Szeret-e ajándékozni, ajándékot kapni a másik? 

Van olyan is, akinek az ajándékozás a szeretetnyelve és akad olyan is, főleg idősebb korban, akit kimondottan zavar az, ha úgymond felesleges dolgokra költünk. Sokan éltek meg nagyobb nélkülözéseket, esetleg háborút is. Őket egy drága édesség, virágcsokor, ékszer vagy porcelán is zavarba hozhat, kellemetlenül érezhetik magukat miatta. Valaki az ellenkezője: aki az ajándékot a figyelemmel, törődéssel azonosítja, és mélységesen fel tud háborodni, ha nem kap valami drága dolgot. Érdemes ezt mindig előre kipuhatolni.

 

Kinek okoz örömet az ajándék? 

Furcsának tűnhet a kérdés. Pedig, ha belegondolunk, gyakran rájövünk, hogy az ajándékunk általában rólunk szól, nekünk tetszik, mi szeretnénk, hogy a másik kitegye a falra vagy éppen a közösségi oldalra. Ideális esetben azonban megpróbáljuk kitalálni, hogy a másik fél minek örülne, neki lessük a kedvét, neki próbáljuk teljesíteni a vágyait, kívánságát. Gondolkodjunk mindig a másik fejével ilyenkor, hiszen az ajándékunkkal az odaadásunkat fejezzük ki, nem a hatalmunkat, erőnket kellene fitogtatnunk vele!

 

Figyeljünk a betegségre, allergiára, intoleranciára! 

Sajnos egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy a legtöbben valamilyen dolgot nem ehetnek, ihatnak vagy használhatnak például allergia vagy betegség miatt. Cukorbetegnek ne adjunk édességet vagy szeszesitalt, magas vérnyomásosnak kávét; de gond lehet a dió, mogyoró, a glutén, laktóz vagy bármilyen szintetikus szer, festékanyag vagy a fém is. Nagyon figyeljünk oda, mert nemcsak sértődést, de balesetet, kórházi tartózkodást is okozhatunk ezekkel!

 

Ne adjunk sértő, bántó ajándékot! 

Véletlenül se sértsük meg a másik emberi méltóságát, személyiségi jogait, ne romboljuk le az önbizalmát az ajándékkal! Ha valaki duci, ne vegyünk neki kondibérletet, ha bulvárt olvas, ne bombázzuk az Élet és Irodalom-mal! Lehet, hogy a szándék segítő lett volna, de egy ilyen helyzetben ezzel mélységesen megbánthatjuk a másikat.

 

Viszonozható-e az ajándék? 

Ne vegyünk túl nagy értékű ajándékot, ha jobban állunk anyagilag, mint a megajándékozott fél, mert zavarhatja, hogy nem tudja viszonozni! Nyilván ez alól lehetnek kivételek, hiszen talán senki sem sértődik meg például egy jegygyűrűn, de azért az első közös ünnepeken visszafogottan érdemes ajándékozni, amíg nem ismerjük eléggé a másikat.

 

Szúró, vágó szerszám? 

Sokak vesszőparipája, hogy szúró, vágó szerszámot nem ajándékozunk, mert rosszat jelent. Ezért a késkészlet, svájci bicska talán nem a legjobb ötlet az első közös karácsonykor.

 

Használt holmit ne? 

Valakinek sértő, ha nem új dolgot kap, így erre is érdemes lehet gondolni. Akkor inkább vegyünk kisebb értékben, de szép, új ajándékot szerettünknek!

Gondoljunk tehát mindig a másikra, a karácsonyi ajándékozásnál is, hiszen így mindenki boldog és elégedett lehet!

 

 

Fotó: Photocreo Bednarek

Szerkeszt., 12.12.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.