A jó szex a jó párkapcsolat egyik alapvető eleme?

A jó szex a jó párkapcsolat egyik alapvető eleme?

4 | 712 Hívások

A jó szex a jó párkapcsolat egyik alapvető eleme?

 Az ítélet megszületett: a jó szex elengedhetetlen a jó kapcsolathoz. Egy párkapcsolati szakértők által nemrégiben készített tanulmány szerint azok a párok, akik szexuálisan elégedettnek vallották magukat, nagyobb gyakorisággal mondták azt is, hogy összességében elégedettek a kapcsolatukkal. A tanulmány, amely több ezer pár megkérdezésével készült, megállapította, hogy a szexuális elégedettség összefügg a nagyobb kapcsolati elégedettséggel, kommunikációval és intimitással. Más szóval, a jó szex boldogabb és egészségesebb kapcsolathoz vezet. Ha tehát a kapcsolatát a következő szintre szeretné emelni, győződjön meg róla, hogy a legjobb formáját hozza a hálószobában. Ugye milyen pofonegyszerű? Hát nem az!

A tanulmányokon túl

Egy szexuálisan kielégült ember hormonálisan speciális jellemzőkkel bír, mert az oxitocin nevű hormon szeretkezés alatt és után elborítja az agyat. De nem mindenkinél ugyanolyan mértékben és nem is hat ugyanolyan sokáig. Tehát ha a szexet és a vele járó “hormon tombolás” akarja valaki a kapcsolata stabilizálására és a kötődés bebiztosítására használni, még nem biztos, hogy jó úton jár.

 

A párkapcsolatokban a jó szex az intimitás fontos és élvezetes forrása lehet mindkét partner számára. Viták folynak azonban arról, hogy valóban elengedhetetlen-e a szex ahhoz, hogy egy kapcsolat egészséges és sikeres legyen. Egyfelől egyesek azzal érvelnek, hogy egy kapcsolat minőségét nem szabad kizárólag a szexuális teljesítmény vagy kielégülés alapján megítélni, hiszen a közös értékrendre, kötődő érzésekre, barátságra, sőt, a hétköznapi egymáshoz szokottságra alapuló kapcsolat is érvényes, érdekes, lelkileg kielégítő és kiteljesítő lehet.

Másrészt persze nyilvánvaló, hogy az intim együttlét része az erős érzelmi kötődés kialakításának, és elmélyíti a bizalmi szintet, miközben a pároknak ad valami élvezetes, nagyon privát, nagyon közös, titkos, bizalmas hangulatot és élményt, ami még erősebben összekovácsolja őket. De ez a bizalmas viszony szex nélkül is működhet.

Mi a helyzet, ha le kell mondanunk a szexről?

Sokan félhetnek attól, hogy ha valamilyen speciális élethelyzet miatt átmeneti időre le kell mondaniuk a szexről – például betegség miatt –, akkor az automatikusan a kapcsolat kárára megy majd. Nos, nem vagyunk már gyerekek: tudjuk, hogy a kapcsolatban csodálatos a jó szex, de ha valami miatt le kell róla mondanunk, akkor csodálatos maga a jó kapcsolat! A szeretethez, az egymással törődéshez, az élet útján a közös érdekek mentén való együtt bandukoláshoz nincs kötelezően szükség szexre.

Mi az, hogy jó szex?

Milyen a jó paprikás krumpli? Hát az attól is függ, hogy ki főzi és ki eszi.

Ízlések és pofonok biztosan különböznek, szoktuk mondani, így a “jó szex” fogalma is tisztázásra szorul. A legjobb ebben az egészben, hogy ez minden párnak saját küldetése, hogy a jó szex fogalmát egymás között egységesítsék, közös nevezőre hozzák, és a rendszeres gyakorlással a “receptúrát” kiforralják.

Általánosságban talán abból lehet kiindulni, miszerint a jó szex:

●      rendszeres és nem túl ritka (pont annyi és pont annyiszor, amennyit és ahányszor a közös igény diktálja),

●      mindkét fél számára örömet adó,

●      maximálisan kielégítő,

●      testi-lelki kapcsolódást erősítő

●      az “adni és kapni” egyensúlyát is biztosító aktus,

●      amiben tere van a játékosságnak és a megújulásnak is.

 

Aztán természetesen oda lehet figyelni arra, hogy két szex között mindkét fél számára ugyanolyan finom legyen a közös “paprikás krumpli”, mint a legforróbb pillanatokban.

 

 

 

Fotó: Fotolia / coehem

Szerkeszt., 12.01.2023