Férfi és nő közti barátság..Létezik?

Férfi és nő közti barátság..Létezik?

6 | 356 Hívások

A férfiak és nők közti barátság a kapcsolatok egyik legszebb formája. Míg a férfiak barátnőikkel az érzéseken osztoznak, a nők élvezik a férfiak szellemességét és az együtt töltött idő alatti biztonság érzetét. Sokat jelentő barátság ez, amely kihívás elé állítja mindkét nemet.

 

A hiedelem, hogy a férfiak és a nők nem lehetnek jó barátok, az elmúlt társadalmi korokból származik, amikor még a nemeket szigorúan elkülönítették. A férfiak vadásztak, dolgoztak, ittak, sportoltak, a nők pedig háziasszonykodtak. A barátkozás egyedüli oka az emberi faj fenntartása céljából kialakított romantikus kapcsolat volt. Napjainkban azt, hogy ki mivel foglalkozik, nem női vagy férfi mivoltunk határozza meg. Más időket élünk, éppen ezért jó hír, hogy a férfi és nő közötti barátság relációban egyre több lehetőség mutatkozik. Mégis, miért tesszük fel a kérdést és tartjuk mítosznak a férfi és nő közötti barátságot?

 

A mindennapi kommunikáció nagy hatással van életünk minden részére. A nők és férfiak közötti barátságok sokkal korábban és gyorsabban létrejönnének, ha a médiában nem a valódi élet téves képeit közölnék. A népszerű filmek és sorozatok jóformán soha nem mutatnak be igazi barátságot nő és férfi között, hiszen egy ilyen kapcsolat nem köthető az érzelemhez, vágyhoz, megcsaláshoz, szexhez, és ezért a piacon eladhatatlanok, nem keltenek fel érdeklődést.

 

Már klasszikusnak számít a film Harry és Sally találkozásáról. Azonban ez a film is azon a téveszmén alapul, hogy a férfi és a nő közti viszonyban mindenképpen szerepet játszik, sőt, beavatkozik a szex és ezért ezek a barátságok már születésükkor halálra vannak ítélve. A kutatók véleménye szerint ezzel a filmmel a nők és férfiak közötti barátság kialakulásának lehetőségét több évtizeddel vetették vissza. Ugyanezt az üzenetet közvetíti felénk a Jóbarátok című sorozat is, amely nem ok nélkül tartott tíz évadon át, hiszen Rosst és Rachelt, Chandlert és Monicat össze kellett gyúrni szerelmespárrá. Kész csoda, hogy Joey és Phoebe mindössze „barátok” maradtak.

 

És mit mondanak az érintettek? A megkérdezettek szerint a férfiak a vegyes barátság minőségét sokkal magasabbra értékelték, mint azonos neműekkel való barátságukat. Kiemelték, hogy a nőkkel bensőséges beszélgetéseket tudnak folytatni. Teljesen mindegy, hogy eközben közös vacsorán vannak vagy kirándulnak, mindig a négyszemközti beszélgetés kerül előtérbe, mert a férfiak számára ez üdítően hat, összehasonlítva a hagyományos haveri eszmecserékhez képest.

 

A nőket együttérzésük gyakran csalja csapdába és nem tudnak nemet mondani, amikor a szerelmi bánatát elsíró barátnőt kell vigasztalni, pedig a mély érzelmek kiöntése, kibeszélése és annak befogadása fárasztó. Ezért állítják a nők azt, hogy hasznos a férfiakkal való barátkozás, mert a velük töltött időt a nők egy lazább légkörben élik meg. Nyugodtan lehetnek felszabadultabbak és tréfálkozhatnak velük, mert az érzékenység nem kap szerepet. Egy ilyen kapcsolatban a nők biztonságban érzik magukat, és még ha csak rövid időre is, de bepillanthatnak a férfiak lelkivilágába, kicsit jobban megértve őket.

 

Mindazok, akik kételkednek abban, hogy jó dolog-e barátságban lenni az ellenkező nemmel, először is tegyék fel a kérdést, hogy vajon jó dolog-e, ha van ugyanolyan nemű barátunk. A barátokra más okokból van szükségünk, és elsődlegesen nem a szerelem vagy a szex jut róluk az eszünkbe. A férfi és nő közötti barátságért mindig megéri küzdeni, mert sok előnnyel jár az ugyanolyan nemű barátsághoz képest. Hozzánk hasonlóan gondolkodó emberrel együtt lenni valószínűleg a legszebb elképzelhető dolog. Barátokkal ez lehetséges, éppen ezért felesleges kételkedni a férfiak és nők közötti barátságban. Ahelyett hogy az indokokon töprengünk, inkább keressük a lehetőséget a kialakítására és ápoljuk ezt a törékeny kapcsolatot.

 

 Ön szerint létezik a férfi és nő közti igazi barátság?

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Barbara Quinn

Szerkeszt., 20.09.2018

simi12
2 | 20.09.2018, 15:18

Létezik és nagyon jól tud működni.