Mire vágyik a középkorú férfi a párkapcsolatban?

Mire vágyik a középkorú férfi a párkapcsolatban?

2 | 6763 Hívások

Milyen alapokra épülnek a kapcsolataink?

Az ember kapcsolatainak minőségét alapvetően az anyával való viszony, illetve a magzati korban tapasztalt anyai érzések határozzák meg - így szól a modern tudomány megállapítása arra vonatkozóan, hogy mindkét nem esetén milyen alapokra helyeződnek az emberi kapcsolatok az élet folyamán. Ha az anya félt és bizonytalan volt a várandósság idején, akkor az alapvető attitűd a gyermekben is az lesz, hogy a világ egy veszélyekkel teli és félelmetes hely, ha a kismama boldogan és bizalommal várta a gyermeket és a környezete is támogató volt, akkor a jövevény egész életében bizalommal és önbizalommal fog a kihívások elé állni.

Természetesen az élet során bekövetkező élmények, valamint a családi és szerelmi kapcsolatok formáló ereje sem elhanyagolható, de az alapvető bizalom és nyitottság ebben a korban dől el és később is jellemző lesz arra az attitűdre, ahogy a kapcsolatainkban viselkedünk. Ha pl. valaki újra és újra ugyanolyan kapcsolatban találja magát, ugyanolyan temperamentumú vagy beállítottságú társat talál, az egészen bizonyos, hogy egy ilyen magzatkori gát meglétére mutat rá.

 

Milyen lépcsőfokai vannak a férfiak pszichikai és testi fejlődésének?

A kamaszkorig az emberi kapcsolatok iránti pszichés igény és a testi élveztek iránti szexuális igény különválik egymástól. A férfiak tulajdonképpen fiatal felnőtt korban jutnak el a pszichoszexuális fejlődés azon fokára, amikor ugyanazzal a partnerrel élik meg a szerelem lelki és testi hozadékait. Ilyenkor alakul ki a kapcsolat elmélyítése, a több szintű összefonódás, a hűség és a gondoskodás iránti vágy is. Vagyis - ha nem jön közbe semmi - alkalmassá válnak a tartós kötődés kialakítására is.

Mégis a felnőtt élet eme korai szakaszában a férfiak igénye teljesen másra irányul, mint érett korukban. Sokkal nagyobb  szerepet kapnak az esztétikai elvárások, a vadászat és a hódítás, mint a másik személyiségének megismerése, és annak latolgatása, hogy mennyire emeljük és támogatjuk egymást hosszú távon a kapcsolatban. A férfinak gyakran még annyira kialakulatlanok az elképzelései akár saját magával kapcsolatban, nehezére esik akár csak belegondolni is abba, hogy hosszú távon milyen partnerrel tudná elképzelni az életet.

Természetesen nem vagyunk egyformák, és a leírt dolgokhoz képest akár szélsőséges eltérések is előfordulhatnak, de érdemes azért fenntartani a lehetőségét annak, hogy a hosszú távú kötelezettségek valós felvállalását inkább a harmincas éveinkre időzítsük. Gyakori, hogy a húszas évek végén a fiatalemberek úgy érzik, hogy "szalad a szekér", illetve övék a világ - amelynek a kirobbanó szexuális élet is is alapot adhat - és nagyvonalúan átsiklanak olyan diszharmóniák és hiányosságok felett, amelyekről később keservesen tanulják meg, hogy nem lett volna szabad figyelmen kívül hagyni őket.

 

Mire vágyik egy középkorú férfi egy kapcsolatban?

A negyven feletti férfiak igényei a szerelmi kapcsolaton belül nem csak azért kiemelkedő fontosságúak, mert a pszichoszexuális fejlődésnek olyan fokára értek el, ahol már képesek kamatoztatni korábbi tapasztalataikat, és alkalmasak arra, hogy a korábbiakhoz képest lassabb tempójú, de áradó és kiegyensúlyozott szexualitást éljenek meg. A pszichoszexuális fejlődés egyenletes előrehaladása azonban néha szembe kerülhet a személyiség ciklusaival és fejlődésével, így az életfolyamban beálló törésben vagy "kapuzárási pánik"-ban nyilvánulhat meg ez a konfliktus.

A középkorú férfi, ha testileg-lelkileg jó karban van, akkor ereje teljében érzi magát. Az esetek többségében a karrierépítés és a munka már kisebb jelentőséggel bír az életében, mint korábban, nyitottabb a magánéletbeli örömökre. Nagyon fontos számára a szexuális élet kiegyensúlyozottsága, amelyet szívesen helyez érzelmileg stabil alapokra. A partnernő fizikai adottságai csak egy szemponttá válnak a több közül (bár ez nem jelenti azt, hogy nem fontos), de a többi is hasonló jelentőséget képes már kapni.

Gyakori, hogy a középkorú férfiak olyan vágyaikat is kifejezésre szeretnék juttatni a párkapcsolatukban - legyen az évtizedes vagy friss - amelyet korábban nem tudtak vagy akartak megfogalmazni. Ez természetesen nem csak a szexualitásra vonatkozik, hanem bármi másra is az utazgatástól a búvárkodáson át a hobbiig vagy gasztronómiai élvezetekig.

 

Foto: © michaeljung - Fotolia.com

Szerkeszt., 16.04.2015

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.