Párkapcsolat szerelem nélkül..

Párkapcsolat szerelem nélkül..

6 | 526 Hívások

Párkapcsolat szerelem nélkül - Meddig küzdjön vele az ember?

 

Már a cím is elég furcsán hangzik, párkapcsolat szerelem nélkül? Mintha érdemes lenne bármilyen kapcsolatot is elkezdeni és működtetni szerelem nélkül, hiszen a szerelem az élet sava-borsa, minden őrültség oka és okozója, az a bódult állapot, amitől megszépül a világ és benne a dolgok és az emberek. Pedig olykor érdemes lehet...

 

Persze ahhoz nagyon sok egyéb tényezőnek jelen kell lennie a párkapcsolatban, hogy megérje, hogy harmonikus legyen az együttlét, hogy két egymást igazán értő, érző és támogató ember szövetsége lehessen az a bizonyos szerelem nélküli kapcsolat, ami később akár szerelmivé is válhat. Ilyen tényezők az érettség, az érzelmi intelligencia, a társ iránti vágy, az alkalmazkodó képesség, és a szeretet gyakori, olykor tudatos megnyilvánulásai.

 

Különösen ötven felett, de korábban is születésünktől fogva emberi kapcsolatok nélkülözhetetlen hálózata vesz körül bennünket. Sokszor észre sem vesszük, annyira természetessé válik számunkra, hogy vannak szüleink, testvéreink, később mi magunk is szülővé válunk. Van szűkebb és tágabb családunk, barát, vagy barátok halmaza, és egy csomó ismerős és ismeretlen, akikkel találkozunk és kommunikálunk mindennapjaink során. Így telik az élet. Későbbi életszakaszokban, amikor elmennek a szülők, valamint egyéb közeli családtagok, rokonok, barátok, vagy elveszítjük társunkat akár válás, akár haláleset miatt, akkor válik számunkra világossá, micsoda kegyelmi állapot volt, hogy velük élhettünk szeretetteljes közösségben. Ezeket a veszteségeket feldolgozni nem kis munka, nem kis feladat, és az az érzelmi űr, amit maguk után hagynak, betöltésre vár.

 

A pszichológusok azt állítják, hogy a házasságok, párkapcsolatok tartóssága nem függ attól, hogy szerelemben fogant-e, vagy sem. Sőt, sokunknak vannak olyan tapasztalatai, hogy a szerelmi házasságok pokollá válhatnak, és az anélkül szövődött párkapcsolatok pedig érdekes érzelmi kanyart véve gyakran fordulnak át szerelemmé. Ezért tehát érdemes megfontolni, mit is várunk egy kapcsolattól. A szerelemre való képesség ugyanis életkortól teljesen független dolog, az ilyen emberekkel a szerelem bármikor megeshet, de nem vezényszóra. Ha valakinek alapvető elvárása egy kapcsolattól, hogy szerelmi legyen, az olyan követelményt állít fel, amelyet nem biztos, hogy képes lesz beteljesíteni. Ha azonban úgy vágyik társra, hogy megadja az esélyét a kapcsolat későbbi érzelmi kibontakozásának, akkor bármikor nyerő lehet.

 

Párban élni, érzelmi és intellektuális közösséget vállalni valakivel, aki szintén erre vágyik, az élet nagy ajándéka, de kaland is, ami számtalan váratlan élménnyel kecsegtet, és csupán két ember lelki tartalékain múlik, hogy mivé fejlődik. Lehet belőle terebélyes, lombos, árnyékot adó fa, ami gyümölcsöt hoz, ha kellő öntözést kap és napfény éri. Meg persze kiszáradhat, elpusztulhat, ami csak csúfítja a környezetét, de semmi haszna, szépsége.

 

Minden élőlény társra vágyik, tudat alatt még azok is, akik nem merik önmaguknak sem bevallani. De nem mindegy, hogy mennyi energiát fektetünk bele egy bizonytalan kimenetelű kapcsolatba. Csak addig érdemes küzdeni érte, ameddig több örömöt nyújt, mint fájdalmat, sérelmet, bosszúságot. Megfelelő emberismerettel, élettapasztalattal azonban ki lehet választani azt a becses személyt, aki megéri, hogy olykor megküzdjünk érte.

 

Fotó: © Adobe Stock / inesbazdar

Szerkeszt., 31.01.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.