Valentin nap..

Valentin nap..

0 | 122 Hívások

Valentin nap = 1 napnyi instant romantika?

 

Az angolszász országokban nagy kultusza van Szent Valentinusnak, azaz Szent Valentinnak, aki a szerelmesek, lelki betegek és az epilepsziások védőszentje. A 14. századtól a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje Angliában és Franciaországban. Történetének alapja, hogy II. Claudius császár kivégeztette, de előtte Valentinus visszaadta a börtönőre vak lányának a látását, s mikor február 14-én kivégezték, akkor egy búcsúüzenetet küldött a lánynak, s a végére csak annyit írt: „a te Valentinod”. Ez az üzenet az alapja a hagyományossá vált Valentin napi üzenetküldésnek.

 

Van-e kultusza a Valentin napnak?

 

Ez a napjainkban már világszerte felkapott ünnep a 20. század végén terjedt el, hazánkban az 1990-es évektől. Igazi kultusza még sincs igazán, ugyanis ennek a napnak leginkább a virág- és ajándékboltosok örülnek, akik a vélt vagy valós szerelmi kapcsolatokra alapoznak. A szerelmet pedig egy giccses ajándékokra épített eseménnyé próbálják ledegradálni.Pedig mindannyian tudjuk, hogy az igaz szerelem egy férfi és egy nő között létrejövő magasztos lelki és szellemi kötelék, amit nem lehet egy egyszerű cukormázba vagy szívecskés lufifelhőbe beleburkolni.

 

Van-e jelentősége a párkapcsolatokban a Valentin napnak?

 

Sajnos a nők között sokan élnek azzal a tudattal, hogy ha a párjuk ezen a napon megajándékozza, akkor biztosan valóságos az iránta érzett szerelme. A férfiak körében pedig olyan érzetet kelt ez az ünnep, hogy ez az a nap, amikor tárgyi formába öntve tudják a hűségüket és szeretetüket kifejezni a szeretet nő iránt.Ha a lelki mélységekbe kutakodunk, akkor gyakran rá kell jönnünk, hogy a 21. század embere az év 364 napján elmaradt lelkis dolgokat egyetlen napon, mégpedig Valentin napon próbálja bepótolni.Mostanság a mobilalkalmazások segítségével, egyetlen ujjmozdulattal dönthetünk pozitívan és negatívan egy-egy személyről, egy-egy szívecske vagy megkomponált szelfi elküldésével kimerül a romantika az életünkben, akkor mindenképpen vágyódni kezdünk a romantika iránt.

 

A tökéletes kapcsolatoknak szüksége van a Valentin napra?

 

Amikor párkapcsolatban élünk, akkor folyamatosan egyensúlyozunk a romantikus lebegés és a realitás talaja között. A média, az újságok, a reklámok mind-mind azt szuggerálják belénk, hogy a kapcsolatok csak akkor lehetnek tökéletesek, ha éjszakába nyúlóan beszélgetünk, fantasztikusakat szexelünk, mindent együtt csinálunk. Pedig a romantika valójában egy olyan játszma, ami akkor tud jól működni, ha kölcsönösen tápláljuk az egymás iránt érzett szerelmünket, szeretetünket, s ami valójában a testi-lelki közelségről szól, nem pedig a kifelé mutatott színjátékról és a materiális javakról.

Abban az esetben, ha kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, akkor nincs szükségünk ilyen egyetlen napra, mint a Valentin nap, mivel nincs szükségünk ilyen jellegű megerősítésre, hiszen az év minden napján ugyanolyan intenzitással szeretjük egymást. Ezért nincs is szükségünk ilyen materiális alapokra helyezett megerősítésre, ugyanis cselekedeteinkkel és viselkedésünkkel ki tudjuk mutatni egymásnak, hogy mit is érzünk egymás iránt, mit jelent számunkra a másik.Ezért a Valentin nap nem adhat kielégülést, ha tökéletes párkapcsolatra vágyunk. A valódi érzelmek ennél többről kell, hogy szóljanak.

 

Ön ünnepli a Valentin napot?

 

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Hoda Bogdan

Szerkeszt., 07.02.2019

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.