A netes trollok

A netes trollok

9 | 1337 Hívások

Ugye, milyen jól esik az embernek az Interneten fórumozni, olvasgatni? Kellemes kikapcsolódás ez, melyet sokan élveznek. Látszólag ártatlan, esetleg kevésbé ártatlan témákhoz hozzászólni, társakra találni, s közben kevésbé érezni egyedül magunkat szuper dolog. Ahogyan az életben is, az Interneten is jól esik, ha van kihez szólni. Sajnos azonban ez a tevékenység nem mindig felhőtlen.

 

Vagyunk úgy vele, hogy nem értjük, miért szólnak sokan hozzá sértő, bántó módon a fórumokhoz, főleg ha egy könnyed, ártatlan témáról van szó. Igen, ők a trollok. Sokszor úgy érezhetjük, indokolatlanul nagy feszültség keletkezett valakiben valamiért. Ez nem véletlen, igazunk is van. Régen hajlamosak voltunk bérkommentelőknek titulálni őket, ma már azonban tudjuk, hogy, sajnos vagy nem sajnos – ezt mindenki döntse el maga – ezek a kommentelők nagyon is valóságosak, és nem pénzért növelik az oldal forgalmát, hanem a saját feszültségüket, frusztrációjukat kívánják így levezetni – tudatosan, illetve leggyakrabban részben vagy teljesen tudattalanul.

 

Az életben is találkozunk ilyenekkel. Biztosan mindannyiunknak van olyan ismerőse, vagy rokona, akinek bármit csinálunk, sohasem leszünk jók. Ahogyan szállóigénk mondja: ha van kalapunk, az a baj, ha nincs kalapunk, az a baj. Akiknek mindegy, mit mondunk, mindegy, hogyan csináljuk, csak az számít, hogy nekik legyen igazuk, hogy ők kerekedjenek felül, hogy övék legyen az utolsó szó. Az is lehet, hogy csak egy-egy konkrét dologgal érez így az illető: például nem lehetett gyereke, pedig szeretett volna, ezért mindig is kötözködni fog a családosokkal, hiszen úgy gondolja, ő jobban csinálná, jobb anya vagy apa lenne, és zavarja, hogy ez neki nem adatott meg.

 

A védekezésre is ugyanaz a tanácsunk, amit az életben is mondanának, például a házak előtti padokon tanácskozó asszonyok. „Hagyd rá, úgysincs vele mit csinálni mert ez az ő problémája!” Sajnos őket sem érvekkel, sem szeretettel nem lehet meggyőzni. Talán a többi kommentet olvasva esetleg nyer némi belátást, de erre is kicsi az esély. Ha mi neki címezünk hozzászólást, arra biztosan ugrani fog, hiszen úgy érzi, védekezésre van kényszerítve. Legyünk bölcsek, és vegyük ezt tudomásul, ahogyan az életben is tennénk: „Van annak elég baja!” Sajnos neki egy olyan problémája van, ami sokkal komolyabb, akár orvosi kezelést is igényel. Mi csak annyit tehetünk, hogy félreállunk, és nem idegesítjük magunkat rajta, azaz tulajdonképpen levegőnek nézzük az illetőt. Jó hír, hogy ezt az Interneten keresztül sokkal könnyebb megtenni, mint a valóságban, hiszen nem függünk tőle semmilyen mértékben, de még csak nem is vagyunk kénytelenek a háza előtt elsétálni minden nap.

 

Próbáljunk meg tehát megnyugodni! Magunkban még mosolyoghatunk is, hiszen örülhetünk, hogy nekünk nem sikerült ilyen rosszul az életünk, és nincsen semmilyen olyan problémánk, vagy nem volt olyan hatalmas tévedés vagy ballépés az életünkben, melyet tudatosan vagy tudattalanul is kompenzálni, kijavítani szeretnénk! Tehát nem érdemes velük foglalkozni!

 

Legyünk büszkék magunkra és az eddig elért eredményeinkre, és élvezzük az életet! Fórumozzunk, olvasgassunk kedvünk szerint, és ne idegesítsük magunkat az ilyeneken!

 

Photo : © Fotolia – dan177

Szerkeszt., 19.10.2017

leszazalekolt
0 | 28.11.2017, 01:04

Valamikor régen a szakkőrrel elmentünk a Műcsarnokba.Az egyik tárlóban csupa ferde gyerekbútor volt kiállítva.Nem értettem,csak rávágtam,a gyerek is biztos ilyen lesz!