Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett férfiszemmel

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett férfiszemmel

3 | 14279 Hívások

Kapuzárás vagy -nyitás? - 50 felett a férfiak

Ma már meglepően sok olyan válságot ismerünk, amik életkorokhoz kötődnek. A két legújabb ezek közül: az életkezdési válság és az életközepi válság. Ugyanakkor a prímet még mindig a régóta taglalt, úgynevezett “kapuzárási pánik” viszi a köztudatban, talán azért is, mert ez nemcsak a modern kor vívmánya, hanem a biológiához és az evolúcióhoz is szervesen kötődő viszonyulási pont.

 

Miről is szól a kapuzárási pánik?

A kapuzárási pánik általános és gyakori tapasztalat, főleg az 50 év feletti férfiak számára. (A nőkre alább kitérünk még külön.) Szinte minden férfiember szembesül azzal a pánikszerű, “jaj, lemaradok” érzéssel, ami 50 éves kor körül köszönt be. Ugyanakkor nem mindenki ugyanolyan intenzitással érzi és éli meg ezt az időszakot, és a felmerülő témákat tekintve sem csak a szexualitásra, kalandozásra térnek ki ezek az érzelmi hullámvasutak.

Attól félve, hogy az élet elhalad mellettük, a férfiak gyakran küzdenek az elégtelenség érzésével, és azon töprengenek, hogy mi lehetett volna másképp a múltban.

Ez nemcsak arra vonatkozik, hogy “Mi lett volna, ha Julcsi helyett Marcsit veszem el?”, hanem arra is, hogy “Mi lett volna, ha más szakmát tanulok? Vajon késő lenne újra kezdeni?” Vagy: “Mi lett volna, ha kiköltöztem volna külföldre? Várnak még rám lehetőségek?”

A kapuzárási pánik kifejezés onnan ered, hogy ezen intenzív érzelmi időszak közben a külvilág számára pánikszerűnek tekinthető döntéseket hozhatnak az érintettek. Pedig általában nincs pánik, csak esetleg a belső lelki munkáról és a gondolkodásmód lassú átalakulásáról a “nézőknek” nincs átfogó tudásuk. Így hathat egy-egy váratlan húzás esetleg pánikszerűnek, de ez csak egy túlzó kifejezés.

 

Miért a férfiakat érinti ez többnyire?

Bár úgy tűnhet, hogy a kapuzárási pánik, és az azon való folyamatos morfondírozás, hogy “Vajon ez még az A oldal, vagy már a B oldal forog?”, az egy krízis a férfiak életében, de evolúciósan igazából óriási haszna van a kapuzárási pániknak. Ha nem lenne haszna, akkor az anyatermészet már réges-rég kiszelektálta volna a megoldás készletből.

Bár sok felfordulást okozhat az egyén és családja életében, de a kapuzárási pánik egyik evolúciós előnye a fajunk számára az, hogy az esetleges mindent felborítással és új pár keresésével az új gyermekek születésének esélye jócskán megnő. Egy 50 év körüli férfi még rengeteg gyermeket nemzhet, de annak óriási az esélye, hogy nem annak a nőnek, akivel 30 éve együtt él.

Ez fájdalmas tény és senkinek sem kívánjuk ennek megélését, de érdemes szembenézni az anyatermészet erejével. Van, hogy ezzel nincs mit tenni, mert a genetikai determináltság ellen kellene küzdeni, az ellen meg nagyon nehéz.

A nőket ugyanakkor azért nem érinti ez a kapuzárási pánik, mert a nőkben folyamatosak a hormonális változások. Általában 10 évente lezajlik egy-egy nagy fordulat a női testben, ami végül a változó kor beköszönte után kb. 10 évvel fog végleg lecsendesülni. Tehát a nők 10 évente megélnek ilyen kríziseket életük során, kezdve kb. 10 éves korukban, így – bár furán hangozhat – hozzá vannak szokva ezekhez, így kapuzárási pánikot ők kevésbé élik meg felfordulásként.

A férfiak hormonrendszerében ugyanakkor nincsenek ilyen nagy váltások évtizedenként, így náluk az 50 éves kor körüli “kapuzárási pánik” az, ami a leginkább kézzelfogható, és mivel nagy kilengést okoz a megszokottakhoz képest, így eléggé körül is írható.

 

Mi a teendő, ha kapuzárási pánikot észlel magán férfiként?

Gondolkodjon! Ez valóban pánik, tényleg újra kell szerveznie az életét, vagy “csak” zajlik önnel az, amit a genetika előírt a férfiak számára?

Érdemes fel- és átértékelnie az életét, de arra ügyeljen, hogy ne pánikszerűen hozzon döntéseket! Beszélgessen erről barátaival, szeretteivel, párjával, hasonlóakban érintettekkel. A kapuzárási pánik egy jele, hogy időszerű átértékelnie a dolgait, de nem jelent kötelező változást.

Ha esetleg mégis az élete forradalmasítása mellett dönt, akkor nálunk, az 50plusz-klubban új társat találhat!

 

 

 

Szerkeszt., 05.04.2023