Ki fizet az első randin?

Ki fizet az első randin?

6 | 10187 Hívások

Néhány évtizeddel ezelőtt még természetes volt, hogy az első randevún a férfi fizet. A mai, a női egyenjogúságért folytatott küzdelemtől hangos világban viszont ez már nem olyan egyértelmű. A nők továbbra is szívesen fogadják a lovagiasságot, azonban egyben szeretik kiélvezni a függetlenségüket, és folyamatosan bizonyítani önmaguknak, hogy igenis ők is megengedhetnek egy vacsorát, mozit vagy épp színházi előadást. Ezért sokszor visszautasítják, hogy a férfi fizessen helyettük; ragaszkodnak ahhoz, hogy állhassák a saját fogyasztásukat vagy épp a jegyük árát. De ezek után mi a válasz a fenti kérdésre? Az igazság valahol a tradíciók, illetve a női egyenjogúság szorgalmazta megoldás között van.

 

Az első randevún ma is a férfi fizet

Az első randevún még ma is hagyományosan a férfi fizet. Kivétel lehet, ha a hölgy hívta meg a férfit a találkozóra - egy kávéra, moziba, a közeli étterembe ebédidőben -, de utóbbi akár ebben az esetben is felajánlhatja, hogy állja a számlát. Legfeljebb hozzáteheti, hogy a nő legközelebb visszahívhatja, ha szeretné. Ha viszont a férfi volt a meghívó, a nőnek nem érdemes erősködnie, hogy fizetni akar, főként, ha a férfi a számlát megkapva habozás nélkül a tárcájáért nyúl, azaz meg sem fordul a fejében, hogy felezzék a költségeket. És illik is így tennie: nem túl lovagias, ha elvárja, hogy a nő fizesse a saját fogyasztását; még kevésbé, ha arra hivatkozva, hogy otthon vagy a kocsiban hagyta a tárcáját, a másikra hárítja a teljes számla kiegyenlítését.

 

A nőnek nem illik erősködnie, hogy fizetni akar

Természetesen a nő felajánlhatja, hogy fizeti a részét - a férfiaknak ez általában jól esik -, de fogadja el, ha visszautasítják - és a férfinak illik is visszautasítania. De bárhogyan történik is, érdemes engedni; nincs annál rosszabb, amikor már az első közös este veszekedésbe torkollik az anyagiak miatt. Esetleg a nő felajánlhatja, hogy a következő randevú költségeit ő állja - és ha megígérte, tegyen is így.

 

A kisebb költségeket állhatja a nő is

Ha a randevú "több felvonásból" áll, azaz tartalmaz például egy vacsorát és egy mozit, a nő felvetheti, hogy az utóbbit - vagy legalább az ott elfogyasztott popcornt és üdítőt - ő fizeti. Ez a további néhány találkozón is bevethető: itt már nem kell mindent a férfinak fizetnie, a kisebb kiadásokat állhatja a nő.

 

A meghívás elfogadása nem számít ígéretnek

Sok hölgy azért nem engedi szívesen, hogy minden költséget a férfi fedezzen, mert úgy érzi, kárpótolnia kell őt ezért valamivel, különben romlik a megítélése akár saját maga, akár mások előtt. Nem akarja sem becsapni a férfit, és hamis ígéretet tenni neki azzal, hogy elfogadja a meghívást; sem automatikusan igent mondani a folytatásra csak azért, mert kifizették a fogyasztását. A nőnek érdemes tudatosítania magában, hogy semmilyen szolgáltatást nem kell nyújtania a férfinak csak azért, mert az ingyen elvitte vacsorázni.

 

A további randevúkon már megoszlanak a költségek

A fentiek viszont csak az első (illetve az első néhány) randevúra vonatkoznak. Amennyiben a randikból párkapcsolat lesz, már nem várható el a férfitól, hogy mindig mindent ő fizessen - legfeljebb akkor, ha a két fél anyagi helyzete között jelentős különbség van. Azonban ha ez is a helyzet, a hölgy akkor is időről időre ajánlja fel, hogy áll egyes kisebb költségeket. Ellenkező esetben, ha a nő úgy érzi, hogy "kitartják", talán igaza is van.

 

Ha csak baráti kapcsolat alakul ki, mindenki fizesse a részét

Ha az első randevúk után a hölgy megbizonyosodik arról, hogy nem vonzódik annyira a férfihoz, hogy párkapcsolatot kezdjen vele, ne éljen vissza a másik jóindulatával, és ne fogadja el a vacsorákat azzal hitegetve őt, hogy a dolog hamarosan komolyabbra fordulhat. Ha továbbra is szimpatikusak egymásnak, baráti jelleggel folytathatják a találkozgatást - azonban egy baráti kapcsolatban már mindenki fizeti a saját fogyasztását.

 

© Robert Kneschke - Fotolia.com

Szerkeszt., 10.07.2014