Ne írjon túl sokat magáról: A társkereső oldalakon tényleg csak a profilképek számítanak?

Ne írjon túl sokat magáról: A társkereső oldalakon tényleg csak a profilképek számítanak?

1 | 2810 Hívások

A szerelem a számok tükrében

 

Az OK Cupid elnevezésű amerikai székhelyű társkereső weboldal a világ legjobbjaként definiálja magát, amelyre rögtön három indokot is felhoz: matematikai algoritmusokat használnak a párok összeillőségének elemzésére (és összeillő párok kiválogatására), ingyenesek és mindenkit szeretettel várnak. A weboldal hátterét egy OkTrends elnevezésű elemző cég adja, amely a párkereséssel kapcsolatos statisztikák elemzésével foglalkozik, és blogot is vezet a tapasztalataikról.

Nagyon érdekes elemzést végeztek saját munkájuk eredményességére vonatkozóan a tavalyi évben, amelynek eredményéről ebben a blogban számoltak be. A beszámoló azzal a megállapítással kezdődik, hogy „működünk, de nem tudjuk mitől”, és ez elég érdekes felütést ad az utána következő elemzésnek.

 

A szerelem vak

 

Az első tapasztalatokat akkor szerezték, amikor feltettek az oldalra egy a „Szerelem vak” elnevezésű alkalmazást. A mobilra letölthető applikáció célja vakrandik összehozása volt. A felhelyezés dátumának évfordulóján (az applikáció születésnapján) hét órára levették az oldalról az összes profilhoz feltöltött fotót. Érdekes megfigyeléseiket az oldalhasználati statisztikák adataiból vonták le. Az összes használati adat mélyrepülést mutatott, többek között az egymás között kezdeményezett beszélgetése száma is.

Ugyanakkor ebben az időszakban az első megkeresésekre 44%-al több ember válaszolt mint máskor, a beszélgetések mélyebbre hatóak voltak, több elérhetőség (telefonszám, külső e-mailcím) cserélt gazdát.

Különösen érdekes megfigyelés, hogy amikor a hét óra leteltével a képek újra megjelentek, a folyamatban levő beszélgetések nagy része megszakadt, mintha az emberek kijózanodtak volna. Az elemző ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy bárban hajnali kettőkor felkapcsolták volna a villanyt...

 

Tényleg mennyit számít a kép?

 

Az OkCupid weboldalán a felhasználók egy kisérleten belül minősíthették egymást két szempont alapján: kinézet és személyiség. Az összesítő statisztikák böngészése során azt figyelték meg, hogy az emberek 92%-a ugyanakkora pontot adott mindkét paraméterre a szavazatai során (vagyis számukra a személyiség egyet jelentett a kinézettel).

Ez után kisebb mintával csináltak egy kísérletet: a rendelkezésükre bocsájtott idő felében láthatták a „megszavazandó” emberek profiljában a szöveges bemutatkozó anyagokat képpel, a másik felében csak a képet . A szavazatok aránya változott, vagyis 10%-ban kapott kevesebb szavazatot a fényképes bemutatkozó szöveg.

Összefoglalva, az OkCupid vizsgálataiból kiderült, hogy az online randioldalakon nem fontos, hogy ki mit ír magáról a profilján. A képek számítanak és semmi más. Szóval, a kép tényleg többet ér ezer szónál!

 

A sugalmazás ereje

 

Az utolsó megfigyelés már nem a képekhez kötődik, de érdemes elgondolkodni rajta, ha olyan párkereső szolgáltatást veszünk igénybe, ahol aktívan igyekeznek számunkra ideális párt találni.

Az OkCupid, ahogy az elején is szó volt róla, matematikai algoritmusok segítségével keresi az adatbázisában egymás számára ideális partnereket. Ez a metódus eddig sikeresnek tűnt, hiszen az „összehozott” párok sokat és hosszan beszélgettek, nagy arányban megadták végül egymásnak a személyes elérhetőségeket stb..

Ugyanakkor fúrta a cég dolgozóinak oldalát a kíváncsiság, hogy mekkora szerepe lehet a pozitív lépéseben annak, hogy ők javasolták egymásnak a feleket. Alacsony „passzolási rátájú” pároknak azt füllentették, hogy ők kiválóan (90% fölött) illenek össze, és csodák csodájára ugyanolyan sikeresen vették az első lépéseket, ahogy a többi jó arányt kapott pár. (Utókövetés sajnos nincs, vagyis arról nincsenek adatok, hogy párkapcsolatként mennyire voltak sikeresek ezek a kezdődő románcok.)

Természetesen a legnagyobb arányban azok működnek jól, akiknek azt mondták, hogy összeillenek és valóban össze is illenek, de minden szinten javított a kapcsolati minőségen az, ha nagyobb illeszkedési százalékot mondtak a párnak, mint amilyen volt.

Fotó: Andrey Popov

Szerkeszt., 01.10.2015