Sportolás idősebb korban – sosem késő elkezdeni!

Sportolás idősebb korban – sosem késő elkezdeni!

1 | 2210 Hívások

Az emberek a korral általában hajlamosodnak a hízásra, könnyebben ragadnak meg a pluszkilók. Ez sokakat kezd el zavarni, és ilyenkor bizony felmerül a kérdés, hogy vajon idősebb korban el lehet-e kezdeni csak úgy sportolni?

Azoknál, akik eddig is mozogtak, nem túl bonyolult a helyzet, természetesen mozoghatnak továbbra is, hiszen hozzá vannak szokva. Akik azonban eddig nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy meglegyen a napi mozgás, legfeljebb csak elsétáltak a boltig, nem árt, ha óvatosan kezdenek hozzá.

 

Kicsiben kezdjük!

 

Ha nem vagyunk valami jó kondiban, először nem túl megerőltető mozgással, például sétával kezdjünk. Ha évtizedeken át nem mozogtunk, nem jó ötlet rögtön elkezdeni futni, vagy súlyokat emelgetni, mert valószínűleg nem fogjuk bírni. Eredményt sem igen láthatunk ezekből, mert nem fogjuk tudni addig csinálni, hogy hatásosak legyenek, de egy jó kis sérülést bizony megkockáztatunk, ha csak úgy belevágunk a közepébe, és fejest ugrunk a sport világába.

 

A sétával szép lassan hozzászoktathatjuk magunkat a mozgáshoz, folyamatosan növelve a távolságot, a tempót. Egy idő után már kocogásra is válthatunk, csak az a lényeg, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire: ha valami túl sok, túl megterhelő, ne erőltessük. Persze valamilyen szinten éreznünk kell a mozgást, hogy dolgoznak az izmok, de semmiképpen sem szabad, hogy ez már fájdalmas legyen. Az erősítő edzéseknél is ez a helyzet: óvatosan, lassan kell kezdeni, fokozatosan növelve a terhelést.

 

Íme néhány tipp:

 

Séta az erdőben

 

Itt van a szép idő, ilyenkor jó kiszabadulni kicsit a természetbe. A kirándulás remek társas elfoglaltság, rengetek kirándulócsoport létezik ugyanis, mindemellett kiváló kikapcsolódást is jelent. A nyári időszakban azonban ne erőltessük túl magunkat, kerüljük a tűzőnapon való gyaloglást, hiszen ilyenkor megnő az egészségügyi kockázat.

 

Vizi aerobik

 

Ez a sportág igencsak közkedvelt a hölgyek körében. Érdeklődjünk az uszodákban, ilyen időben szabadtéri edzésre is alkalmunk lehet. A vízben tehermentesen tudunk tornázni, amely jótékonyan hat az izületekre, teljeskörűen megmozgatva azokat. Azok se aggódjanak, akiknek a víz kevésbé jó barátja, ugyanis a mellégérő vízben történő mozgás nem igényel úszni tudást, szorgalmat és kitartást már annál inkább.

 

 

 Kerékpározás

 

A biciklizés kortól függetlenül a szabadság érzésével áraszt el minket. Számos gyönyörű bicikliút épült az elmúlt időszakban, nemcsak a fővárosban. Gurulhatunk csoportban, párosan vagy akár egyedül is, egyéni sebességgel.

 

Tánc

 

Kevesen tekintik a táncot sportnak, inkább a szórakozáshoz szokták sorolni. A tánc pedig igenis kiváló testmozgás, válasszuk akármelyik válfaját is. Nem mellesleg, ha a társastáncot választjuk egy kis romantikát is csempészetünk vele a mindennapokba, amellett, hogy formába is hozzuk magunkat.

 

Golf

 

Nőknek és férfiaknak egyaránt tökéletes sport, ami minden testrészünket megmozgatja, e mellett növeli a koncentrációt is. Nagyszerű kikapcsolódást jelent a végtelen zöld gyepen való játék, edzés után pedig felfrissülést kínálnak a pálya melletti éttermek, amelyek szeretettel várják a családosokat is. A golf már az 1800-as években is kiváló sportnak számított, mi magyarok is jeleskedtünk e sportágban, sőt még az Olimpiára is kijutottunk. Töltődjünk fel nosztalgiával és energiával természetesen,

 

 

Egészségügyi problémák esetén kérjük ki az orvos tanácsát!

 

Amennyiben folyamatos egészségügyi panaszaink vannak, mint például ízületi fájdalmak, mindenképpen kérjük ki orvos tanácsát, hogy mozoghatunk-e, és ha igen, mit. Ne akarjuk magunktól kitalálni, mi lenne ideális számunkra, mert könnyen előfordulhat, hogy így csak rontunk az állapotunkon. Ha a futást, sok gyaloglást nem is javasolja az orvos, úszni például majdnem minden esetben lehet, nem véletlenül használják a vizet terápiás célokra is. De fontos, hogy amennyiben nem 100 százalékos az egészségünk, kérdezzünk!

Szerkeszt., 29.06.2017