A depresszió..

A depresszió..

3 | 1374 Hívások

Napjainkban népbetegségnek számít a depresszió. Természetesen a szó legszorosabb értelmében azért ennél árnyaltabb a kép, nem mindenki depressziós, aki annak mondja magát, ha egy kicsit rosszabb passzban van.Sőt, aki igazán depressziós, az nem fogja fűnek-fának elújságolni, sőt legtöbb esetben be sem fogja vallani még önmagának sem.Vannak olyan tünetek, melyek többségének fennállása esetén biztosan depresszióval állunk szemben.

Lássuk mik is a depresszió leggyakoribb tünetei:

 

1. Rossz hangulat

A depressziós ember szomorúnak, elhagyatottnak érzi magát, eluralkodik rajta a reményvesztettség, gyakran sírógörcsök törnek rá. Ezek a tünetek leggyakrabban reggeli órákban törnek rá erőteljesebben a betegre.

 

2. Nem tud örülni semminekNagyjából semminek nem tud örülni, még olyan dolgoknak sem, ami korábban örömöt okozott számára. Az örömtelenséggel fásultság párosul, az a tipikus „minden mindegy” érzés. Ilyenkor akár a szexuális érdeklődését is elveszíti a beteg.

 

3. Nincs kedve a napi tevékenységekhezElveszti az érdeklődését a hétköznapi tevékenységek iránt, legyen az munka, család vagy akár szórakozást érintő tevékenység.

 

4. Előtör az alacsony önértékelésA depressziós beteg elveszti az önbizalmát, önértékelési zavarok lépnek fel. Gyakran múltbeli eseményeken rágódik, indokolatlanul hibáztatja magát múltbeli cselekedeteiért, felerősödik az önvád.

 

5. Krónikus alvászavarA depressziós pácienseknél tipikus tünet az alvászavar. Vagy nem tud aludni, vagy pedig krónikus aluszékonyságban szenved. A normális életvitelt ez jelentősen fel tudja borítani.

 

6. Csökkenő koncentrációs képességA betegnek koncentrációs és memória problémái alakulnak ki. Ennek következtében nehezebben tud döntéseket hozni, aggályoskodóvá és habozóvá válik.

 

7. Jelentős súlyváltozásA depressziósok étvágya túlzottan csökken, vagy pedig farkaséhség alakul ki náluk. Így vagy túlságosan lefogynak, vagy jelentős súlygyarapodás tapasztalható náluk.

 

8. FáradtságJellemző tünet a depressziós kórképben a krónikus fáradtság. A beteg folyamatosan fáradtnak érzi magát, nincs energiája az elvégzendő feladataira. Gyakran olyan fáradtnak érzi magát, hogy nincs kedve felkelni. S mivel nincs életkedve, több esetben fel sem kel, elhanyagolja teendőit.

 

9. Halál gondolataA depressziós betegek súlyosabb esetben gyakran elgondolkoznak a halálról, foglalkoztatja őket az öngyilkosság kérdése. Abban az esetben, ha a környezetük nem figyel rájuk kellőképpen, megesik, hogy öngyilkosságba hajszolják saját magukat.

 

Szerencsére az orvostudomány számos terápiás lehetőséget kínál a depressziós tünetek feloldására, szinten tartására, a visszaesés megelőzésére. A gyógyszeres terápiák mellett számos pszichoterápiás módszert is tudnak alkalmazni, mely nagymértékben elősegíti a beteg felépülését.

 

Az orvosok a depressziót életveszélyes állapotok közé sorolják, ezért mindenképpen oda kell figyelnünk a környezetünkben élőkre, családtagjainkra, hogy probléma esetén segítő kezet tudjunk számukra nyújtani. Ha fenti tünetek közül négyet-ötöt tapasztalunk, akkor körültekintőbben figyeljünk oda, és tanácsoljuk a szakorvos felkeresését a súlyosabb bajok megakadályozása érdekében.

 

 

Fotó: www.fotolia.com/Kittiphan

 

 

 

 

Szerkeszt., 05.07.2018