A liszt- és a tejcukor érzékenység 7 legfontosabb tünete..

A liszt- és a tejcukor érzékenység 7 legfontosabb tünete..

1 | 5416 Hívások

Mit jelent a lisztérzékenység?

 

Cöliákia, illetve gluténérzékenység néven is ismert. A búzában, további gabonákban (például árpa, rozs, zab) található glutén elfogyasztása a lisztérzékenyeknél emésztési zavarokat okoz. Kezelése – egész életen át tartó – diétával lehetséges, minden glutén-tartalmú élelmiszert kerülni kell. Sajnos, gyógyítani egyelőre nem tudják.

 

Mi a tejcukor-érzékenység?

Nem tudja lebontani a testünk a tejcukrot. Az allergiás tünetek jelentkezhetnek szinte azonnal a tej elfogyasztása után, esetleg pár óra elteltével, vagy akár sokkal később – jellemzően napokkal, de akár hetekkel – is. Gyógyítható, mégis elkerülhetetlen a diétázás is. Kerülni kell a tejcukor-, vagy laktóz tartalmú élelmiszereket. Amiről nem tudjuk biztosan, hogy laktózmentes, nem szabad elfogyasztani.

Hogyan lehet őket felismerni, mik a legjellemzőbb tüneteik?

 

Hasfájás

Mindkét allergia jár egyfajta hasi diszkomfort-érzettel, kellemetlenséggel, illetve jelentkezhet étvágytalanság is. A gluténérzékenység esetében a hasfájás gyakran vezet hányáshoz is.

 

Puffadás, pókhas

Míg a puffadás mindkét betegség esetén megjelenhet, addig az úgynevezett pókhas jellemzően a gluténérzékenység tünete. Ekkor a fokozott bélgáz-képződés és a jelentős béltartalom miatt a has jellegzetesen előredomborodik.

 

Nyugtalanság, ingerlékenység

Könnyebben „felkapjuk a vizet”, nyűgösebbek vagyunk, nehezebb odafigyelni, koncentrálni valamire. Minden idegesíthet bennünket, illetve kevesebb dolog iránt érdeklődhetünk. Nem csoda, hiszen szinte az egész szervezetünket leköti a nem tolerált anyagok lebontása.

 

Fáradékonyság

Fáradékonyak, illetve gyakran fáradtak, kimerültek lehetünk mindkét betegség esetén. Korábban álmosodhatunk el, több időt tölthetünk ágyban. Ehhez kapcsolódóan jelentkezhetnek lelki problémák is, mint például a kedvetlenség, vagy a depressziós tünetek.

 

Székletürítési gondok

Mindkét esetben előfordulhat hasmenés, de akár szorulás is. A cöliákiások széklete gyakran lehet különösen bűzös, csomós, illetve zsíros is, a le nem bontott anyagok miatt.

 

Alvásproblémák

Az erősen megterhelt szervezet miatt mindkét esetben jellemzőek elalvási, alvási nehézségek, melyek a diéta szigorú betartása mellett enyhülhetnek.

 

Bőrkiütés

Ez utóbbi inkább csak a tejcukor-érzékenységre jellemző, annak viszont jellegzetes tünete, megkönnyíti a felismerését. Az ekcéma-szerű bőrkiütésnél, illetve magánál az ekcémánál is mindig érdemes egy kísérletet tenni a tejtermékek elhagyásával, hiszen rengeteg fájdalomtól, kellemetlenségtől megszabadulhatunk így.

 

Amennyiben valamelyik betegségre gyanakszunk, nem érdemes annyiban hagyni a dolgot, hiszen akár szövődmények is megjelenhetnek! Magunk is kikísérletezhetjük, javul-e az állapotunk, ha átmenetileg elhagyjuk a tejtermékeket, vagy a kenyérféléket. Ha igen, érdemes kérni egy kivizsgálást: háziorvosunk be fog utalni oda, ahová szükséges. Nem kell szégyellni, hiszen sem a liszt-, sem a tejcukor-érzékenység nem korfüggő, bármelyik életkorban kialakulhat, akár csecsemőknél is!

Nem kell aggódnunk, hiszen az Internet világában már számos ízletes és egyszerű recept és alapanyag áll rendelkezésünkre, sok mindent fogyaszthatunk! Fórum- társaink pedig szívesen segítenek a tapasztalatok átadásával.

 

 

 

Szerkeszt., 19.04.2018