5 | 3035 Hívások
Az elmúlt évtizedek fogyókúra-őrülete, és folyton meg-megújuló egészséges táplálkozásért küzdő mozgalmak teljesen összezavarták az egészséges táplálkozásról szóló elképzeléseinket. Természetesen azzal még nem volna baj, ha kampányszerűen próbálják az emberiséget egészséges ételek fogyasztására (vagy az ételek egészséges módon való elkészítésére és fogyasztására) rábírni. A nagyobb baj azzal van, hogy ezek az információk igen rövid időn belül átalakulnak (akár önmaguk ellenkezőjére), illetve azzal, hogy részinformációk reklámozása miatt téves elképzelések élnek az emberekben.
Sajnos többszörösen bebizonyosodott már, hogy a részinformációk és tévedések alapján történő táplálkozással és diétázással nagyobb károkat tudunk okozni magunknak, mintha van pl. rajtunk néhány kiló fölösleg.
Az egészséges táplálkozás alapjai
Az egészséges, kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend mindenféle tápanyagot tartalmaz. A fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat továbbá az ásványi anyagokat, vitaminokat, nyomelemeket stb. egyformán fontosnak kell tekintetünk, és ügyelnünk kell arra, hogy a szervezetünk a számára szükséges arányban és mennyiségben meg is kapja őket.
Nagyon veszélyes valamilyen tápanyagot fölöslegesnek, hizlalónak vagy éppen veszélyesnek kikiáltani, hiszen abban a pillanatban, hogy kitiltunk az étrendünkből valamit, vagy túlságosan lecsökkentjük az arányát, táplálkozásunk egyoldalúvá vagy hiányossá válik.
Évtizedeken keresztül a zsírokat, zsiradékokat bűnbaknak kiáltották ki a túlsúly, a szív- és érrendszeri problémák területén, pedig természetesen ezek fogyasztására is szükség van. A zsiradékok testünk energiaforrásai, ezért nélkülözhetetlenek például az állandó testhőmérséklet fenntartásában is.
A zsírban oldódó vitaminok zsírfogyasztás nélkül nem képesek felszívódni a szervezetünkben. A zsírszerű anyagok között számos különféle vegyület van (rengeteg különféle forrásból), ezért igen elhamarkodott dolog lenne egy kalap alatt „kiutálni” őket a táplálkozásunkból.
Zsírszerű vegyületek, azaz zsírok és olajok
A zsírok, azaz egyszerű lipidek olyan vegyületek, amelyeket glicerin és különféle zsírsavak alkotnak, és nagyon fontos szerepet töltenek be többek között az emberi táplálkozásban. A zsírok közötti alapvető eltéréseket a zsírsavak felépítésére vezethetjük vissza, eszerint vannak telített (kettős kötést nem tartalmazó), egyszeresen (egy kettős kötést tartalmazó) és többszörösen telítetlen (több kettős kötést is tartalmazó) zsírsavak.
Az állati eredetű zsírokban magasabb a telített zsírsavak aránya, de természetesen találhatóak bennük telítetlenek is. A növényi eredetű zsírokban nagyobb részt telítetlen zsírsavakat találunk. Ezek közül azokat amelyek szobahőmérsékleten szilárd, azokat zsíroknak, amelyek folyékonyak, azokat olajoknak nevezzük.
Élettani hatásuk
A telített zsírsavakról azt derítette ki a táplálkozástudomány, hogy egészen kis arányban is elég, ha jelen vannak a táplálkozásunkban. Kiváló energiaforrások, de nagy mennyiségben fogyasztva keringési rendellenességekhez és elhízáshoz vezethetnek.
A telítetlen zsírsavakat általában gyümölcsökben, zöldségekben, olajos magvakban találjuk meg, ezek közül a többszörösen telítetlenek kifejezetten tengeri halakban, és különleges növényi olajokban találhatóak meg. A többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartoznak a közismert Omega 3 és Omega 6, amelyek a szervezet számára nélkülözhetetlen, ún. esszenciális zsírsavak csoportjába is beletartoznak.
A többszörösen telítetlen zsírsavak - különösen az esszenciális zsírsavak - nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a sejtek falának felépítésében, a zsírok szervezetünkön belüli mozgatásában, hormonok termelésben, gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásuk is ismert. Antioxidáns és érvédő hatásuk kiemelten fontos az idősödő szervezet számára.
A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajokat általában nem jó hevíteni, mert a könnyedén felbomló zsírsavlánc oxidálódik és tönkremegy, továbbá szabadgyököket képez. A telített zsírsavak jobban bírják a melegítést, ezért főzéshez-sütéshez érdemes inkább ezeket használni. Ha ki szeretnénk védeni ezt a problémát, mégis ragaszkodunk a növényi olajokhoz, válasszunk kókusz- vagy pálmaolajat az ebéd elkészítéséhez.
Foto: © EcoPim-studio - Fotolia.com
Szerkeszt., 15.01.2015