Elektromos cigaretta - áldás vagy átok?

Elektromos cigaretta - áldás vagy átok?

1 | 2969 Hívások

Sokan szeretnének leszokni a dohányzásról, ez pedig már önmagában is dicséretes gondolat. Napjaink kézenfekvőnek bizonyuló alternatívája erre az elektromos cigaretta, vagy röviden e-cigi használata. Az elektromos cigaretta segítségével elméletben lehetséges egyre kevesebb nikotint bevinni a szervezetbe, végül pedig már csak a nikotinmentes, leginkább különböző mesterséges aromákat, illetve illatanyagokat tartalmazó füstölgő marad. Kétségtelen, hogy többeknek sikerül leszokni ezzel a módszerrel, sokan azonban nem ilyen szerencsések.

 

Lássuk, mik az elektromos cigaretta előnyei:

 

Nem mérgez.

Sajnos kevés dohányost lehet meggyőzni, hogy a saját egészsége érdekében szokjon le a cigarettáról, sokan helyezik előtérbe a káros élvezetet. Az elektromos cigi nagy előnye, hogy megmarad a dohányzás élménye, ugyanakkor a nikotin nem karcinogén, tehát önmagában nem rákkeltő. A dohányfüstben azonban mintegy négyezer egyéb káros anyag található, így a dohányos és környezete egészségét legfőképpen ezek terhelik.

 

Nincs passzív dohányzás.

Sok dohányosnak okoz gondot, hogy a környezetében a nemdohányzók vannak túlsúlyban, akik a passzív dohányzásra panaszkodnak (teljesen jogosan). Ahelyett, hogy elbújva, elvonulva hódolnánk szenvedélyünknek, választhatjuk az elektromos cigarettát is, aminek nem káros a kiáramló „füstje” (ami voltaképpen csak pára), így ez a gond megszűnik.

 

Takarékos

Ha elektromos cigarettát szívunk a hagyományos helyett, sokat spórolunk magunknak és családunknak. Dohányboltba is kevesebbszer kell menni, hiszen az e-cigaretta utántölthető, és sokáig elég.

 

Nem kell lemondani a társaságról, a dohányzás fizikai élményéről.

Sokan a társaság miatt dohányoznak. Az elektromos cigarettával is becsatlakozhatunk füstölgő barátaink közé, nem kell kihagynunk a közös cigiszüneteket, ahol mindig világmegváltó beszélgetések folynak. Megmarad az „olyan, mintha cigarettáznánk” érzés.

 

 

Hátrányai:

 

Nehéz szabályozni a nikotintartalmat

Mivel az elektromos cigaretta nem ég el, így, ha nem figyelünk oda, hirtelen rengeteg nikotin kerülhet a szervezetünkbe. Ez pedig tovább növelheti a nikotinfüggőséget is, azonban nem ez az egyetlen baj vele. Hiszen a nikotin méreganyag, amelynek a túlfogyasztása veszélyes az egészségünkre.

Növeli a fertőzésekre való hajlamot, gyengíti az immunrendszert

Bár maga az e-cigaretta is egy olyan új jelenség, hogy szinte lehetetlen még bármit is tudományos alapossággal állítani róla, kutatások mégis kimutatták, hogy a használóik között gyakoribbak a vírusfertőzések, immungyengeséggel járó állapotok.

 

 

Röviden összefoglalva:

 

Az elektromos cigarettának vitathatatlanul sokkal több előnye van mint hátránya. Amennyiben valamilyen betegség miatt azonnali, végleges leszokásra van szükség, nem ajánlott az e-cigi használata, hiszen lehet, hogy ártunk vele. Érdemes erőt venni magunkon, és lehetőleg egy lendülettel, végelegesen letenni a cigarettát. Ha pedig ez esetleg nem sikerülne, azt sem kell szégyellni -- hiszen léteznek akár ingyenes leszoktató programok is, ahol egészségügyi felügyelet mellett, ellenőrzött termékekkel lehetséges folyamatosan csökkenteni a bevitt nikotin mennyiségét.

 

 

Fotó: fotolia.com @ Juniart

Szerkeszt., 26.04.2018

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.