8 jel a körmökön, amik orvosért kiáltanak!

8 jel a körmökön, amik orvosért kiáltanak!

2 | 640 Hívások

8 jel a körmökön, amik orvosért kiáltanak!

Tudta, hogy a körmökön látható elváltozások egészségügyi problémákra utalhatnak?

A házimunka során beszakadt vagy megsérült köröm miatt nem kell aggódni, mivel viszonylag rövid időn belül és gyorsan visszanő. Okozhat elváltozást a nem megfelelő manikűr, de bármilyen sérülés, lakk, allergia is.

Viszont ha az alábbi tünetek jelennek meg a körmein, érdemes mindenképp orvoshoz fordulnia:

 

A körömgomba okozhat színbeli elváltozást és különböző deformációkat. A körömfelszín megvastagodhat, vagy a gombafertőzés hatására szét is eshet. A fertőzött köröm gyakran elveszíti fényét, sárgásan vagy barnásan elszíneződik, elemeltté válik. Ha baktériumfertőzés tetőzi a bajt, még zöldes vagy feketés elszíneződés is kialakulhat.

Nem minden esetben körömgomba áll a háttérben, ha a körmön barázdák, jelentősebb elváltozások, elszíneződések jelennek meg, annak lehet súlyos betegség is az oka.

A körömelváltozásokat az elszíneződések és deformációk alapján osztályozzuk.

 

köröm sárgás elszíneződését gyakran az erős dohányzás okozza. Néhány körömlakk hatására is megfigyelhető. Bizonyos légúti megbetegedések, így pl. a krónikus bronchitis és a pikkelysömör is okozhat sárgás elszíneződést a körmökön.

 

Az opálos fehér köröm, melytől a körömágy nem látható, lehet veleszületett is. Azonban olyan embereknél is előfordulhat, akiknek körmei korábban normál, rózsaszínesek voltak, ebben az esetben a jelek egy súlyos májbetegségre (májcirrózisra) hívhatják fel a figyelmet.

 

durva, repedezett szürke színű körmök többnyire vitamin-, cink- és vashiány jelei. Az érintetteknek megfelelő vitamin- és ásványianyag-pótlásra van szükségük. Ha ez nem hoz javulást, ajánlott orvossal kivizsgáltatni az okokat.

 

A körmön megjelenő fehér pontok szintén lehetnek hiánybetegség tünetei is. Azonban kialakulásuk többnyire mechanikai terhelésre vagy sérülésre vezethető vissza. A fehér harántcsíkok azonban fehérjehiány vagy súlyos fertőzések hatására alakulnak ki. Néha veleszületett keratinképződési zavar miatt jelennek meg hosszanti fehér csíkok a körmön.

 

A körömlemez alatti világosbarnától egészen a feketéig terjedő színű foltok pl. bevérzések (hematóma) miatt jelentkezhetnek. Az ilyen elszíneződések (ún. „olajfolt” tünet) hátterében pikkelysömör vagy rosszindulatú bőrdaganatok (pl. malignus melanoma) is állhat.

 

Az erősen megvastagodott, hajlott körmök figyelhetők meg a súlyos szív-, máj- és tüdőbetegek kéz- és lábujjain.

 

A behorpadt körömfelszínt vitamin- és vashiány okozhatja. Az ok lehet a Raynaud-szindróma is, mely a kéz- és lábujjak akadályozott vérellátásával jár.

 

Árkok megjelenése a körmön is betegségekre utalhat. Az egy vagy több körmön megjelenő kis árkokkal borított körömlemezt pettyezett körömnek nevezzük. Ezek a kis árkok főként ekcémás betegeknél képződnek. A köröm felszínén lévő keresztárkok hormoningadozáskor alakulhatnak ki, illetve bizonyos fertőzések vagy rákellenes gyógyszerek mellékhatásaiként.

Ha a fenti tüneteket tapasztalja magán, semmiképpen ne halasztgassa az orvos meglátogatását, mert nagyobb baj is lehet, mint amire számítana...

 

Jobb félni, mint megijedni, vegyük komolyan a körmeink üzeneteit!

 

 

 

Fotó: stock.adobe.com/ohishiftl

 

 

Szerkeszt., 09.01.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.