Immunerősítés a vírusok ellen

Immunerősítés a vírusok ellen

1 | 1084 Hívások

Immunerősítés a vírusok ellen

Az immunitás szó védettséget, mentességet jelent. Immunrendszerünk olyan rendszere sejtjeinknek, szöveteinknek, szerveinknek, mely egyfajta védőpajzsot nyújt a különböző betegségekkel, fertőzésekkel szemben. Egy komplett hadsereg, amely megvédi a várat az ellenség támadásától. Amennyiben e sereg meggyengül, a vár sebezhetővé válik. Egy jó hadvezér ilyenkor azonnal igyekszik pótolni a kiesett katonákat, erősíteni a meggyengült védvonalakat. Nincs ez máshogy szervezetünk védelmével kapcsolatban sem.

Ha immunrendszerünk erős, kevesebb eséllyel győzi le egy-egy betegség a szervezetünket. A meggyengült immunrendszert viszont minél előbb erősítenünk szükséges, ebben nyújtunk segítséget az alábbiakban:

 

Vitaminok: ma ettől hangos a média, a sajtó. Arra buzdítanak, hogy lépten-nyomon szedjünk vitaminokat. Kérdés, hogy milyent, mennyit és hogyan. Ma már a vitamin szóról nem a zöldségek és gyümölcsök jutnak eszünkbe először, hanem a gyógyszertárakban kapható különféle készítmények. Az ideális, persze az lenne, ha természetes forrásból tudnák pótolni a hiányzó vitaminokat, de sajnos már a boltokban kapható zöldségek és gyümölcsök sem mindig alkalmasak erre. A legjobb, ha a kettőt kombináljuk és amellett, hogy igyekszünk változatosan étkezni, étrendünket kiegészítjük különböző vitaminkészítményekkel. Alapvető a C, D és E vitaminpótlás, ezeket érdemes nagyobb dózisban fogyasztani.

 

Ásványi anyagok, nyomelemek: szervezetünk nem képes előállítani őket, így csakis külső forrásból tudjuk biztosítani szervezetünk részére. Mivel a vitaminok csak úgy tudnak beépülni, ha rendelkezésre állnak a megfelelő ásványi anyagok és nyomelemek, így létfontosságú a pótlásuk kiegyensúlyozott táplálkozásunk révén.

 

Gyógyteák: a természet régóta rendelkezésünkre bocsájtja kincseit, de nem mindenki él ezzel a páratlan lehetőséggel. Őseink még szorosabb kapcsolatban éltek a növényekkel és jobban ismerték azok gyógyító hatását. Sajnos ma már csak kevesen járatosak e tudományban, de érdemes kicsit elmélyedni a gyógynövényekkel kapcsolatos ismeretekben. Rendszeres fogyasztásuk kiválóan kiegészítheti az egyéb immunerősítő módszereket.

 

Napsütés: az köztudott, hogy szervezetünk D vitamin pótlásában elengedhetetlen része van. A jó levegő, a természet közelsége azonban lelkünkre is pozitív hatással van, ezért ebben a nem mindennapi helyzetben is igyekezzünk minél több időt a szabadban tölteni, még akkor is, ha csupán a saját kertünkbe van lehetőségünk kimenni.

 

Mozgás: akár a szabadban, akár a szobában, de legyen a mindennapjaink része. Rendszeres testmozgással sok betegséget megelőzhetünk és immunrendszerünket is erősíthetjük, valamint segít lelkünket is karbantartani.

 

Bár a koronavírus láthatatlan ellenség és a legnagyobb elővigyázatosság mellett is megtámadhat bennünket, de egyáltalán nem mindegy, hogy immunrendszerünket milyen állapotban találja e támadás. Ha erős a védőpajzsunk, akkor kisebb harcokkal megússzuk a fertőzést és szervezetünk győztesen kerül ki a saját védelmében vívott csatából. Érdemes odafigyelnünk és mindent megtennünk, hogy immunrendszerünk mindig harcra kész, tökéletes állapotban legyen.

 

 

Fotó: adobe_stock/Peterschreiber.media

Szerkeszt., 23.04.2020