A kurkuma csodaszer a fűszerpolcon? A gyógyító erő

A kurkuma csodaszer a fűszerpolcon? A gyógyító erő

2 | 981 Hívások

A kurkuma csodaszer a fűszerpolcon? A gyógyító erő

Mivel India Angol gyarmat volt, az angolok már jó ideje felismerték a kurkuma jótékony hatásait. Olyannyira, hogy a híres Wouchester szószuk alapanyagává tették, amit szinte naponta használnak étkezéseik alkalmával. De gyakran fűszereznek curry porral is, melynek szintén kurkuma az alapanyaga.  

 

Mitől ilyen népszerű az utóbbi években hazánkban is elterjedt fűszernövény?

Attól, hogy nem csak fűszerez, de egzotikus íze mellett gyógynövényként is megállja a helyét, amit az ajurvéda orvoslás több ezer éve felfedezett és a mai napig alkalmaz. Lássuk, mit gyógyít ez a magyar nyelven indiai sáfrányként is emlegetett gyökérnövény, amely csupán színében emlékeztet a sáfrányra, hiszen egyéb közük nincs egymáshoz. Ez a csodálatos, élénksárga fűszer minden étkezés üde színfoltja lehet, amellett sokféle egészségvédő tulajdonsággal rendelkezik. Nálunk talán az ízületi gyulladásra gyakorolt jótékony hatása a legismertebb, amelyre tabletták, kapszulák formájában szedhető a kurkuma.

 

Mivel a kurkuma igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ezért érdemes fűszerként beiktatni a mindennapi étkezésünkbe. Nem árt tudni, hogy a benne lévő hatóanyag, a kurkumin felszívódó képességét fekete borssal kombinálva növelhetjük. A kurkuma őshazája Dél-Ázsia és Dél-Kelet Ázsia, de hasznosságát felismerve ma már termelik a trópusi vidékeken is. Meleget szerető gyökérnövény, s mivel ételkonzerváló hatása is van, nem csoda, hogy Indiában a mindennapi főzés egyik alapvető fűszernövénye. De nem csak Indiában, hanem egész Ázsiában, sőt ma már a világ minden részén ismert és elterjedt. Felhasználása sokoldalú, levesek, szószok, húsok, zöldségek ízesítésére kiválóan megfelel. Nyersen is fogyasztható, frissen szeletelve, gyömbérrel, citrommal kombinálva kitűnő frissítő ital készülhet belőle, a mely felturbózza az anyagcserét és táplálja a sejteket.

 

Az ajurvéda gyógyászat már az időszámítás előtti évezredekben felismerte a növény gyógyhatásait, azóta alkalmazzák egészségvédelemre, az immunrendszer erősítésére és gyógyításra. Ehhez képest meglehetősen későn, csupán néhány éve jutott el hazánkba ez az ismeret, azóta viszont egyre szélesebb körben használjuk, alkalmazzuk. Mint minden színes növény, így a kurkuma is antioxidáns hatású gyógynövény, ezért hasznos társ lehet a szabad gyökök ellen vívott csatákban. Közismert a májműködését segítő tulajdonsága, ami az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk esetében nem elhanyagolható tényező. Gyulladáscsökkentő hatása is ismert, a test bármilyen típusú gyulladása esetén bevethető. Támogatja a sejtek regenerálódását, felgyorsítja a szervezet anyagcsere működését. Elősegíti az emésztőszervek hatékony munkáját, serkenti a gyomorra és a bélrendszerre háruló emésztési feladatokat. Emellett fertőtlenítő hatása is van, ami gyomorrontás, ételmérgezés, de akár egy rossz emésztés esetén is jól hasznosítható.

 

Aki szeretné kikerülni a gyakori gyógyszerezés okozta kemikáliákat és azok mellékhatásait, az máris szerezzen be egy nagy adag kurkumát a fűszerpolcra, egy másikat pedig arra az esetre, ha porcai, ízületei fájdalmait csökkenteni szeretné vele, vagy ha csak egyszerűen meg akarja őrizni az egészségét. Kúraszerűen is alkalmazható.

Szerkeszt., 22.01.2021