A nevetés ereje

A nevetés ereje

2 | 272 Hívások

A nevetés ereje

Biztosan nem mondunk senkinek újat azzal, hogy a nevetés gyógyít, felszabadít és oldja a stresszt.

A gyermekek naponta akár több százszor is nevetnek. Mindenen mosolyognak, kacagnak, és sokszor az is elég a jókedvükhöz, ha csak megcsiklandozzuk őket, vagy egy huncut kacsintást küldünk feléjük. A felnőttek ezzel szemben nagyon keveset nevetnek, a felmérések szerint naponta csak tizenötször.

Felnőtt korunkra elveszítjük a jókedvünket, a nevetés képességét?

Ez nem így van. Csak annyi minden jár a fejünkben, annyi dolgunk van, annyi stressz ér bennünket, hogy nem tudjuk elengedni magunkat. Túl sokat aggódunk, és ez okozza, hogy nem nevetünk eleget.

 

A nevetés tudományos része

A nevetés során testünk, de főleg arcunk izmai megfeszülnek, elernyednek, majd újra megfeszülnek, mint egy jó edzés során. Kísérletek is igazolták, hogy egy kiadós kacagás felér pár perc edzéssel. A nevetés során megemelkedik a pulzus és gyorsabbá válik a légzés, így a szövetek oxigénellátása fokozódik, ami az immunrendszerünkre igen jótékony hatással van. A nevetésnek fájdalomcsillapító hatása is van, és nem csak azért, mert eltereli róla a figyelmet. A kacagás során boldogsághormon szabadul fel, ez okozza a jókedvet és a jó közérzetet.

A nevetés fiziológiai mechanizmusát még nem ismerjük, ezért több kutatás is erre irányul. A különböző vizsgálatok számos érdekességet derítettek ki a nevetésről és tanulmányok foglalják össze hatását a szervezetre. Például 10-15 perces jóízű kacagással 50 kalóriát égethet el a szervezetünk. A cukorbetegeknek is ajánlott a nevetés, mert alacsonyabb vércukor-szintet eredményez. A magas vérnyomással küzdők is jól teszik, ha keresik a jókedvre derítő szituációkat, mert a nevetés jótékony hatással van a vérnyomásra is.

Mondhatjuk tehát, hogy a nevetés egy természetes orvosság, aminek nincs mellékhatása, legfeljebb csak az, hogy megfájdul az oldalunk, vagy a hasunk egy kiadós kacagás után.

 

Merjünk nevetni társaságban is!

Ha jó társaságban vagyunk a kedvünk is jobb lesz. Ha nem is mi vagyunk a társaság szószólója, merjünk bekapcsolódni a beszélgetésekbe és nyugodtan merjünk viccelődni és nevetni. Keressük tehát az ilyen helyzeteket! A társaság nem csak a bulikban van és 50 év felett is lehet társaságba járni. Keressünk hasonló beállítottságú párokat, akikkel összeülhetünk néha beszélgetni, vacsorázni, kártyázni, sőt társasozni. Az utóbbi évtizedekben elterjedtek a felnőtt stratégiai társasjátékok, ami remek szórakozás 4-6 főnek egyszerre. Közben az ember jókat nevet és teljesen felszabadul. De mehetünk szórakozó helyekre is, hiszen nem csak a fiataloké az éjszakai élet.

Az utcán is bátran rámosolyoghatunk az emberekre. Figyeljük meg, hogy legtöbbször válasz mosolyt kapunk!

 

Nézzünk vígjátékokat!

Egy nehéz nap után nincs kedvünk semmihez. Alig várjuk, hogy bedőljünk az ágyba, aztán pedig csak forgolódunk, mert a fáradtságtól nem tudunk elaludni. A feszültséget vezessük le egy jó kis film-vígjátékkal! Kutatások ezt is bebizonyították, hogy egy vígjáték után az alvás könnyebben megy és pihentetőbb is. Nem csoda, hiszen feloldja a szorongást és már nem görcsösen fekszünk be az ágyba.

 

A sokszínű nevetés

Szép magyar nyelvünk a nevetés formáira külön-külön szavakat alkotott: nevetés, kacagás, hahotázás, kuncogás, mosolygás, vihogás, röhögés, és még számos változat tájszólásban vagy a szlengben. Itt van mindegyiknek az ideje, próbáljuk ki mindet! Váljon egészségünkre!

 

 

Fotó: mimagefotos / stock.adobe.com

 

 

Szerkeszt., 13.08.2020

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.