Menopauza: Beszélhetünk róla?

Menopauza: Beszélhetünk róla?

2 | 411 Hívások

Menopauza: Beszélhetünk róla?

Az ötvenedik életév fölött már mindkét nem a változókorba ér. A változókor, a klimax egy összetett lelki és fizikai tünetegyüttes. Sokan azt gondolják, hogy ez csak a nőket érinti, de tévednek. A férfiak esetében is jelentkezhet 50 éves kor után, amit náluk „kapuzárási pániknak” nevezünk.

 

A menopauza viszont értelemszerűen csak a nőket érinti, hiszen azt az időpontot jelöli, amikor a rendszeres menstruáció megszűnik. A petefészek tüszőhormon-termelése lecsökken vagy leáll. Ez bekövetkezhet akár már 40 évesen is, ezt nevezik korai menopauzának.

 

Mik a menopauza első jelei?

 

Jellemző tünet a testalkat változása, az elhízás. Érdemes ilyenkor jobban figyelni a táplálkozásra és a rendszeres mozgásra. Másik tipikus tünet a heves hőhullám, a kipirult arc. Ez bármilyen napszakban előfordulhat, és általában 2-4 percig tart. Ehhez társulhat még az éjszakai izzadás, az alvászavar. A változó korral a csontritkulás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek veszélye is megnő. Gyakori a hangulatingadozás és a szorongás is. Hajhullás, vérszegénység, gyakori vizelési inger, hüvelyi szárazság és a csökkenő nemi vágy is gyötörheti a menopauza idején a nők életét. De nem mindenkinél jelentkeznek tünetek. A szerencsések észrevétlenül esnek át ezen a szakaszon, vagy csak rövid ideig tartanak a tüneteik.

 

Beszélhetünk a menopauzáról?

 

Miért ne? Sőt, kell is róla beszélni! A menopauza egy természetes folyamat, ahova elérkezik a nő általában az 50. életéve környékén. Ez nem szégyen, ez nem betegség. Fontos lenne azt elfogadni, hogy ez a nő életéhez hozzátartozik. Ha megbékélünk ezzel, akkor könnyebben túl tudunk jutni ezen a folyamaton. A fájdalmas és kellemetlen tüneteket pedig lehet enyhíteni. Ha beszélünk róla, akkor hozzájuthatunk olyan tippekhez, házi praktikákhoz, amiket menopauzán átesett sorstársainktól kapunk.

Ők már átestek rajta és tapasztalataik segíthetnek a mi tüneteink enyhítésében is, még akkor is, ha mindenkinél másképp jelentkeznek ezek. Ha pedig szégyelljük a dolgot, amit nem szabadna, akkor a modern digitális kor előnyét is igénybe vehetjük, hiszen az interneten számos fórumra akadhatunk ahol épp ez a téma. Az orvostudomány is dolgozik a megoldáson. Tudományos kutatások folynak ebben a témakörben is, így bízhatunk abban, hogy egyszer lesz hatékony megoldás a problémára.

 

A tünetek enyhítésének módja

 

Mivel a menopauza a két fő női hormon – a progeszteron és az ösztrogén – csökkenés következménye, a tüneteket hormonkezeléssel és antidepresszáns készítményekkel enyhítik a szövődmények megelőzése céljából. A hormonterápia a leghatásosabb a tünetek enyhítésére, de rengeteg pozitív hatása mellett gyakoribbá válhat a szívinfarktus, stroke és a mellrák.

A közérzet javulását és a szorongás oldását elsősorban mozgással tudjuk oldani. A jóga pedig rendkívül jó stressz-csökkentő hatású.

A csontritkulás kialakulását D-vitamin és kalcium tartalmú étrend-kiegészítőkkel előzhetjük meg. Valamint itt is fontos a rendszeres mozgás, mely az ízületek karbantartását is megoldja.

 

Hozzuk ki ebből is a maximumot!

 

A mai nők sokkal aktívabbak, mint az előző korosztályok voltak. A háztartás és a gyereknevelés mellett a karrierjüket is egyengetik, pörgősebb életet élnek. A változó kor ideje alatt is odafigyelnek kinézetükre, testük fitten tartására, a társasági kapcsolataik megőrzésére. Modern, proaktív szemlélettel állnak a menopauza kérdéséhez is, ami nagyon jó, hiszen ez az időszak elkerülhetetlen. Hiszen miért is kellene végigszenvedni azt, ami természetes és a tüneteket is elfogadhatóbbá lehet tenni?

 

Fotó: stock_adobe/fizkes

 

Szerkeszt., 30.07.2020

Simi12
0 | 01.08.2020, 00:39

Kedves Szerkesztő!

Valóban olyan témát boncolgatsz ami minden nőt érint még akkor is ha nem okoz számára különösebb kellemetlenséget. Amiről lehet és kell is beszélni hiszen egy természetes folyamat. Mi nők egymás között beszélünk is róla ha úgy adódik, és nagy általánosságban talán itt is lehet de még is úgy gondolom hogy nem olyan téma amibe a nők belemélyednének egy ilyen férfiakkal közös fórumon. Valahogy hasonlóan mint ahogy a férfiak sem szivesen osztanák meg a férfiasságukat érintő problémákat itt a nőkkel közös fórumon. De lehet hogy nincs igazam, ki tudja.