Cukorbetegség: figyelmeztető jelek és megelőzés

Cukorbetegség: figyelmeztető jelek és megelőzés

2 | 481 Hívások

Cukorbetegség: figyelmeztető jelek és megelőzés

 

Szervezetünknek ahhoz, hogy energiát tudjon termelni, glükózra van szüksége, melyhez az ételek során jut hozzá. A glükóz viszont önmagában nem tud eljutni a sejtekhez, csak akkor, ha jelen van a hasnyálmirigyünk által termelt inzulin is, amely segíti őt, hogy be tudjon épülni. Amennyiben ebben a rendszerben felborul az egyensúly, akkor beszélhetünk cukorbetegségről. A cukorbetegségnek alapvetően négy ismert típusa van, de a leggyakrabban előforduló a kettes típusú, mely országunkban akár népbetegségnek is nevezhető.

Amíg a kissé ritkábban előforduló egyes típusú cukorbetegség viszonylag rövid idő alatt alakul ki és inkább a fiatalkorúaknál üti fel fejét, addig a kettes típusú kialakulása sokkal lassabban történik és sokáig nincs is kézzel fogható jele. Ezért alattomos, mert ha valaki nem jár rendszeresen laborvizsgálatra, lehet, hogy csak a tünetek megjelenésekor észleli a betegség meglétét, holott már régen kezelés alatt kellene állnia. Ezért fontos, hogy rendszeresen látogassuk meg háziorvosunkat, aki elvégzi az időszerű szűrővizsgálatokat.

A cukorbetegségnek vannak olyan előzetes jelei, melyekre érdemes odafigyelni és ha ezek egyikét , vagy akár mindegyiket észrevesszük magunkon, azonnal forduljunk orvoshoz. Kezdjünk el gyanakodni, ha az alábbiak közül bármelyiket is észleljük magunkon, vagy családtagunkon:

 

  • Fokozott szomjúságérzet: mivel a szervezet nem termel elég inzulint, a glükóznak nincs segítsége ahhoz, hogy beépüljön a sejtjeinkbe, ezért ott kering vérünkben, megemelkedett mennyiségben. A vesénk észleli a problémát, ezért szeretné kiüríteni a felesleget szervezetünkből, de ezt nem tudja elég gyorsan eszközölni, így a glükóz a vizelettel távozik. A fokozott vizeletürítés miatt testünk igényli a folyadékutánpótlást, tehát szomjúságot generál.

 

  • Fokozott éhségérzet: mivel inzulin hiányában a sejtjeinkhez nem jut el a glükóz, ezért szervezetünk energiahiányt érzékel, vagyis pótolni szeretné azt, tehát éhségérzetünk lesz.

 

  • Fáradtságérzet: mivel a felesleges glükóz kiürül a vizelettel, nem tölti fel testünket energiával, rendszeresen fáradtnak és gyengének érezhetjük magunkat.

 

  • Zsibbadó végtagok: a magas vércukorszint miatt az idegeink nem működnek megfelelően és érfalaink is meggyengülnek, ezért a cukorbeteg gyakran érez zsibbadást végtagjaiban.
 
  • Látászavarok: a diabéteszes látásromlás szintén a meggyengült érfalakkal van összefüggésben, melyhez a szemlencse deformálódása is társulhat.

 

  • Száraz repedezett bőr: a már említett dehidratáció a bőrön is meglátszik, amely kiszárad, viszket és repedezetté válhat.

 

  • Lassan gyógyuló sebek, fertőzések: a felgyülemlett glükóz gátolja a fehérvérsejtek megfelelő működését, ezért a sebek nem gyógyulnak a megszokott módon. A megnövekedett glükózszint immunrendszerünket is gyengíti, ezért a cukorbeteg kevésbé tud ellenállni a fertőzéseknek.

 

Mint látjuk, számtalan jele lehet a diabétesznek, de bizonyosságot csakis a vérből történő vércukorszint ellenőrzés adhat. A túlsúlyos és a magas vérnyomásban szenvedők fokozottan vannak kitéve a cukorbetegség kialakulásának, ezért nekik még inkább ajánlott az ellenőrzés. Ma már megfelelő diétával és mozgással, valamint rendszeres szűréssel megelőzhetjük, vagy akár kordában is tarthatjuk ezt az alattomos betegséget. Törődjünk saját és családtagjaink egészségével és ellenőriztessük rendszeresen vércukorszintünket.

 

Szerkeszt., 24.10.2019

Inkabinka
0 | 25.10.2019, 19:33

h