Ritmus az élet – a táncterápia 6 csodája

Ritmus az élet – a táncterápia 6 csodája

4 | 1152 Hívások

A tánc ősidők óta az önkifejezés egyik formája. Viszont sajnos még mindig sokan vannak azok, akik nem tudják, hogy a tánc nemcsak szórakozás, hanem egyúttal egy nagyon jó terápiás módszer is. A táncos mozgásterápia, rövidebb nevén táncterápia jó hatással van az érzelmekre, a társas kapcsolatokra, a viselkedésre, az észlelésre, sőt egyéb fizikai állapotokra is. A táncterápia a mozgás és az érzelmek összefüggéseire épül, ezért ez egy kifejező gyógyító eljárás.A táncterápia története egészen az 1940-es évekig visszavezethető. Marian Chace nevéhez fűződik a táncterápia, mint módszer megalapozása. Az idő teltével egyre közismertebbé vált, népszerűsége pedig nőttön-nőtt. A táncterapeuták munkálkodása révén egyre komolyabb és hatékonyabb szintet ért el. A táncterápia különféle rendellenességek és betegségek gyógyítására alkalmazható. Habár főleg a stressz csökkentésére alkalmas, és a test áll a középpontjában, ez a fajta terápia rendkívül hatékony más rendellenességek kezelésére is. Napjainkban egyre több helyen alkalmazzák, hiszen nemcsak különböző betegségeket lehet tánccal gyógyítani, hanem a lelkünkre is jó hatással van.

Mégis miért válasszuk a táncterápiát, ha nincs szervi megbetegedésünk?

 

Szellemi frissesség megőrzése

 

A test és a lélek kölcsönös összhangban vannak egymással. Amikor a testünk a tánc hatására mozgásba lendül, akkor a lelkünk és vele együtt a szellemünk is interakcióra kényszerül. Ami persze az esetek többségében pozitív töltéssel látja el testünket, így a szellemi frissességünk is aktivizálva lesz.

 

Hormonok

 

A tánc a legtöbb embert boldogsággal tölti el. Ez a jó érzés pedig felszabadítja a szervezetünkben az endorfin hormonokat, melyek pozitív töltettel látják el egész lényünket.

 

Mozgás

 

A kor előrehaladtával egyre inkább nehezünkre esik a mozgás. Egyre kevesebben szánjuk rá magunkat az irányított testmozgásra. Ezzel szemben, ha elmegyünk táncolni, akkor nem fogunk kényszert érezni, hiszen a legtöbb ember szívesen táncol.

 

Kimozdulás a megszokott környezetből

 

A tánc nemcsak a mozgás szempontjából fontos tényező. Hanem azért is, mert a tánc elsősorban társas tevékenység. Ha valaki táncolni megy, akkor azt társaságban fogja tenni. Így garantált, hogy akkor nem leszünk magányosak.

 

Új dolgok megtanulása

 

Ha korábban nem volt alkalmunk, vagy lehetőségünk a tánccal aktívan foglalkozni, akkor egy jó táncos csoportba való bekapcsolódás új perspektívákat nyithat számunkra. Hiszen ha eddig nem tudtunk táncolni, akkor most elsajátíthatunk egy olyan dolgot, ami minden szempontból előnyös lehet számunkra.

 

Új ismeretségek

 

Ha bekerülünk egy táncos csoportba, klubba, akkor az esetek többségében a többi résztvevőt nem ismerjük, vagy csak keveseket a saját közvetlen környezetünkből. Ezért egy ilyen társaság arra is jó lehet, hogy új ismerősöket, barátokat szerezzünk, sőt lehet, hogy itt talál ránk a szerelem is.

Táncra fel! Húzzuk magunkra a szép ruhánkat, bújtassunk lábunkat a táncos cipőnkbe és irány a táncparkett! Tegyük boldogabbá életünket a táncterápia segítségével!

 

Szerkeszt., 15.03.2018

Molmona
0 | 06.10.2019, 14:41

Még valami. A tánc olyan erőt és kitartást ad amit semmi más. Saját tapasztalat.

Berni01
0 | 19.03.2018, 18:44

Egyetértek a cikkben foglaltakkal. Valóban nagy öröm, jó mozgás, jó kényszer, hogy kimozdulj otthonról - még télen is.