Homeopátia – hinni vagy nem hinni?

Homeopátia – hinni vagy nem hinni?

2 | 660 Hívások

A homeopátiáról sokan beszélnek, írnak és olvasnak manapság. Nyilvánvalóan nem véletlen, hogy ennyire népszerű ez a téma, hiszen mind a pártolói, mind az ellenzői gyakran már-már fanatikusan hangoztatják a véleményüket.

 

Mindezidáig hivatalosan is beszélhettünk homeopátiás orvoslásról, ma már viszont idézőjelbe kell tennünk ezt a kifejezést, hiszen 2017-ben az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC döntött arról, hogy a homeopátia tudománytalan. Döntésüket azzal indokolták, hogy a ma ismert egyik leginkább megbízható és hatékony tudományos módszerrel, a kontrollcsoportos kísérlettel nem sikerült bebizonyítani a homeopátia hatékonyságát. Egyelőre pedig nem is tudnak más olyan, a tudomány által hitelesnek tartott módszert felmutatni, amellyel a homeopátia működése mérhető lenne. A placebohatás pedig jelenleg még az orvostudományban nem elismert gyógymód – igaz, a gyakorlatban már alkalmazzák.

 

A homeopátia tudománytalanságáról, illetve hatástalanságáról Magyarországon is értekeznek rendszeresen, népszerű csatornákon keresztül is. Közismert példa erre a celeb-orvos Novák Hunor esete, aki élő adásban vett be homeopátiás altatót. A dózisnak halálosnak kellett volna lennie, ám ő állítólag meg sem érezte a hatását.Dr. Gelléri Julianna, tapasztalt homeopata orvos viszont azt emeli ki, hogy ezelőtt évtizedekkel már létezett homeopata képzés a legnevesebb orvosi egyetemeken. Saját praxisában rendszeresen alkalmazza, nyilván ésszel és mértékkel, de mindenképpen pozitív eredménnyel a homeopátiás gyógyszereket.

 

Való igaz, hogy szinte mindenkinek van egy olyan története, akár saját magáról, akár egy ismerőséről, amikor a homeopátia már-már az utolsó mentsvárnak bizonyult egy egészségügyi probléma esetében. Szájhagyomány útján terjed számos homeopátiás csodaszer hatása olyan hétköznapi problémák enyhítésére is, mint a gyermekek alvási vagy fogzási gondjai, a nátha és megfázás, valamint a hölgyek alhasi fájdalmai.

 

A homeopátiával foglalkozó szakemberek gyakori érvelése továbbá, hogy tulajdonképpen őseink gyógymódjait alkalmazzák. Nekik még nem volt szükségük tudományos bizonyítékra, mégis meggyógyultak. Hiszen vannak olyan hatások, amelyeket nem lehet fizikai vagy kémiai kísérletekkel bizonyítani, mégis a józan ész és a tapasztalat egyértelműen alátámasztja a létezésüket. Ilyen a már fentebb említett placebohatás, illetve a közösség gyógyító ereje, valamint a tanácsadáson gyakran tapasztalt „lelki erő átadása” is ide tartozik, ahol már csak a probléma meghallgatásával, átbeszélésével is sokat tudnak segíteni a páciensek állapotán. A homeopátiás bogyócskák pedig általában tartalmaznak hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat is, melyeknek hatékonyságával ma már alig vitatkoznak a tudományok.

 

A homeopátia hatékonyságát tehát mára már valóban hit kérdéssé vált eldönteni. Azzal azonban kevesen vitatkoznak, hogy ha már mindent megpróbáltunk a hagyományos orvoslás terén, azaz kimerítő vizsgálatoknak vetettük alá magunkat, majd pedig teljes mértékben betartottuk az orvos utasításait, mégsem javult az állapotunk, akkor érdemes lehet kipróbálni. Viszont az is igaz, hogy bármennyire is hiszünk a homeopátia hatékonyságában, annak nem ildomos helyettesítenie az orvosi kezelést.

 

Szerkeszt., 30.11.2017

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.