Gyógyító lélegzet

Gyógyító lélegzet

1 | 2782 Hívások

A légzés természetes folyamat - olyannyira, hogy sokszor nem tudatosul az emberekben, hogy mennyire fontos a levegő minősége, mennyisége, pedig nélküle alig néhány percig bírjuk. Ennek köszönhetően a legtöbb ember nem törődik azzal, hogy egészségesen lélegezzen, pedig egy falatnyi, gazdaságosan felhasznált, tiszta levegőnek tisztító, gyógyító ereje van.

 

 

 

Sóhajnyi megtisztulás

Szervezetünk a salakanyagok 70%-ától szabadul meg a kilégzés által. Érdekesség, hogy egy mély, hosszú lélegzetvétel, azaz egy nagy sóhaj által átlagosan hatszor-tízszer annyi levegő jut a tüdőnkbe, mint amennyi egy átlagos, felületes lélegzettel. Ha mindezt összevetjük, látható, hogy érdemes akár napi szinten egy rövid időt foglalkozni a tüdőnk átmozgatásával, "kiszellőztetésével", hiszen ez ráadásul több betegség megelőzésében és leküzdésében is hasznos lehet.

Érdemesebb azonban az alapokkal kezdeni, hiszen sokak számára az sem teljesen világos, hogy milyen is a helyes légzés, ami már önmagában sokat segíthet egészségünk megőrzésében. Fontos, hogy a levegőt, amikor csak lehet, az orrunkon keresztül szívjuk be, ugyanis az orrüregben található csillószőrök nem csak melegítik, de párásítják és tisztítják is a belélegzett levegőt. Az így beszívott levegőt ezután a szánkon fújjuk ki - ha így lélegzünk, szervezetünk lényegesen több energiát képes megtakarítani, mint amennyit lead.

Megjegyzendő, hogy ha nem is alkalmazzuk bármelyiket is a légzéstechnikák közül, melyekre hamarosan kitérünk, a helyes légzés már önmagában képes javítani az általános közérzetet.

 

Mélylégzés a depresszió ellen

A légzés elvégezhető fekve, ülve és állva egyaránt, így gyakorlatilag bármely élethelyzetben gyakorolhatjuk. Lassú belégzéssel öt másodperc alatt töltsük meg a tüdőnk alsó részét, ezalatt nyomjuk ki az alsó bordákat és a hasat, ezzel segítve a célzott belégzést. További öt másodperc alatt töltsük meg levegővel tüdőnk felső részét, ehhez emeljük ki a mellkast. Tartsuk bent a levegőt maximum 5 másodpercig, majd lassú kilégzéssel teljesen ürítsük ki a tüdőt. Ismételjük ezt négy-öt alkalommal.

Ez a légzésgyakorlat vitalizáló hatású, miközben megnyugtatja az idegrendszert, javítja az emésztést is - kiváló gyakorlat a depresszió megelőzésére.

 

Jógilégzés a betegségekkel szemben

Ezt a légzésgyakorlatot ülő vagy álló helyzetben tudjuk elvégezni, a mozgás önmagában összetettebb, mint a mélylégzés esetében. Vegyünk fel laza testtartást, engedjük le a vállakat, a gyakorlatot kezdjük kilégzéssel. Kilégzésre húzzuk be a hasat, majd ha a has már feszes, szűkítsük a mellkast, engedjük előreesni a vállakat. Ebben a pózban tartsunk hosszabb szünetet. Belégzésre lazítsuk el a hasizmot, töltsük meg a tüdő alsó részét levegővel, majd emeljük ki a mellkast, húzzuk a vállakat fel és hátra. Itt csak rövid szünetet tartsunk és újra kilégzés, amit a has behúzásával kezdünk.

Lényegében a légvétel során alulról töltjük meg a tüdőt levegővel, majd a kilégzés során alulról kezdjük a levegőt kifújni. A légzéshez kapcsolt mozgással egyfajta hullámzó mozgás jön létre.

A gyakorlat szájon és orron át egyaránt végezhető, segít a betegségek megelőzésében illetve a tünetek minimalizálásában.

 

Nap-légzés, Hold-légzés

Következzen most egy lényegesen egyszerűbb gyakorlat: helyes légzés, azaz orron át belégzés, szájon ás kilégzés mellett fogjuk be az egyik orrlyukunkat és csak a másikon át lélegezzünk - ez aktiválja az agyat.

Nap-légzésnek a jobb orrlyukon át való lélegzést nevezzük, ez a gyakorlat a személyiség aktív részét mozgatja meg, aktiválja a bal agyféltekét, segít a döntéshozatalban, javítja a logikus gondolkodást.

Ezzel szemben a Hold-légzés a bal orrlyukon át való lélegzés, mely a jobb agyféltekét aktiválja, ami az intuitív képességekért, az érzékelési és érzéki képességekért felelős.

 

Paradox légzés a harmóniáért

Ez a légzésgyakorlat ülő helyzetben a legbiztonságosabb és a legstabilabb, de állva is végezhető. Vegyünk fel egyenes testtartást, emeljük fel a karunkat. Ebben a pózban lélegezzünk ki, majd gyorsan hajoljunk előre amennyire csak bírunk, miközben határozottan és erőteljesen belélegzünk. Ezt követően belégzésre ismét emelkedjünk fel. A gyakorlatot nyolc alkalommal ismételjük meg egymás után.

A paradox légzéstechnika belső harmóniát teremt, miközben megnöveli a vitálkapacitást.

 

Foto: © bertys30 - Fotolia.com

Szerkeszt., 11.09.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.