Őszi böjt – miért jó?

Őszi böjt – miért jó?

3 | 1443 Hívások

Amikor böjtölünk, akkor a szervezet a felhalmozott tartalék energiaforrásokat hasznosítja a működéséhez. A böjt során a szervezetünkből számos olyan káros anyag távozik, amelyek egyébként rontják a sejtek és az immunrendszer működését. Ennek hatására meg tudnak indulni bizonyos gyógyulási folyamatok, például megkezdődik a szervezet számára káros anyagcsere végtermékek lebontása és távozása a szervezetből, ráadásul felgyorsítja a fölösleges tápanyagok, ásványok és vitaminok távozását. Ezért nagyon fontos, hogy időnként időt szakítsunk a böjtölésre, hogy a szervezetünket tehermentesíteni tudjuk.

 

Miért jó időnként böjtölnie?

 

Elősegíti a fogyást

A böjt talán legkézenfekvőbb célja a súlyvesztés serkentése. Az időszakos böjtölés nagyban elősegítheti a zsírszövetek leépítését. Például azok a sportolók, akik súlykategóriában versenyeznek, előszeretettel alkalmazzák.

 

Kontrollálja az inzulinműködést

Kutatások szerint a böjt segíteni tudja az inzulin-szenzitivitás megfelelő fenntartását, ugyanis a böjt után az inzulinrendszer hatékonyabban tud működni.

 

Felturbózza az anyagcserét

A böjtös napok felgyorsítják és hatékonyabbá is teszik az anyagcserét. A böjt segíti az emésztőrendszer megpihenését, így javítani tudja az anyagcserét.

 

Esetleg a hosszú élet titka is lehet a böjt?

A böjt hatására jótékonyan alakul az emésztés, ráadásul segít az elhízás megelőzésében is. Ha pedig jól működik az emésztés és az elhízás okozta rizikófaktor is ki van küszöbölve, akkor pedig számos keringési és daganatos betegség esélye is sokkal kisebb lesz.

 

Újra előjön az éhségérzet

A táplálékbevitelt eredendően a belső folyamataink szabályozzák. A jóléti társadalmak velejárója, hogy megszokott időpontokban eszünk, akár éhesek vagyunk, akár nem. A böjt elősegíti, hogy újra megismerhessük belső jelzéseinket, az éhség és a telítettség érzését.

 

Helyreállnak a táplálkozási szokások

A böjt hatására elmaradnak az érzelmi evések, a nassolás és a túlzott falás. A böjt hatására rendszer kerül az étkezésbe.

 

Serkenti az agyműködést

A böjtölés során csökken a cukorbevitel, ami elősegíti az agyi növekedési hormon termelődését, ami felelős az agyban lévő építő folyamatokért.

 

Támogatja az immunrendszert

A böjt segíti az immunrendszer megújulását. Az időszakos böjtölés során a szervezet meg tud szabadulni a sérült és kiöregedett sejtektől, így az új sejtek gyorsabban tudják átvenni a helyüket.

 

Javítja a bőr tónusát

A böjt során a szervezetnek nem kell a leginkább energiaigényes folyamattal, az emésztéssel foglalkoznia, így a méregtelenítéssel foglalkozó szerveknek több energia jut. Így a bőr is hatékonyabban tudja ellátni a feladatát, és meg is tud szépülni.

 

Javul a közérzet

A felszabaduló energiák hatására jobban fog működni az agy, megkönnyebbül a szervezet, könnyebbnek fogjuk magunkat érezni, így a lelkileg is jobban fogjuk magunkat érezni.

 

Miért fontos az őszi böjt?

A nyáron, mikor a szabadságunkat töltjük, esetleg a hosszúra nyúlt meleg estéken legtöbben szívesen veszünk részt kerti grill-partikon, sütögetéseken, bográcsozáson. Ilyenkor nagy mennyiségű húst, zsíros ételeket és esetenként alkoholt is fogyasztunk. Ezért az őszi hajtás megindulása előtt mindenképpen szüksége van a szervezetünknek egy általános tisztításra, tehermentesítésre. Erre pedig tökéletes megoldás lehet a böjt és így már feltöltött energiával vághatunk bele az őszi időszakba.

  

Szerkeszt., 26.09.2018