Kösse össze a pihenést a gyógyulással!

Kösse össze a pihenést a gyógyulással!

3 | 1911 Hívások

A pihenés, kikapcsolódás, lazítás mindenkinek jár időnként, kortól és évszaktól függetlenül. Nem csak a fiatalok számára vonzó egy kellemes utazás lehetősége, az idősebbeknek is jót tesz a környezetváltozás, pihenés. Ha ügyesen választjuk meg a nyaralás módját és helyszínét, akár össze is köthetjük a kellemeset a hasznossal: gyógyfürdőkben, wellness-szállodákban nem csak ellazulhatunk és feltöltődhetünk, de esetleges egészségügyi panaszainkat is enyhíthetjük anélkül, hogy orvoshoz fordultunk volna. Ezek a kúrák természetesen nem helyettesíthetik az orvosi kezelést, de sokat javíthatunk általános közérzetünkön a segítségükkel.

 

Wellness-szel az egészségért

A wellness-szállodákban a vendégek tökéletesen ki tudják pihenni a mindennapokkal járó stresszt és fáradalmakat. A különböző pihentető, egészség megőrzését vagy épp javítását célzó szolgáltatások széles skálájából válogathatunk aszerint, hogy mihez lenne kedvünk, vagy mire van leginkább szüksége a szervezetünknek. A wellness szolgáltatásai között gyógykezeléseket is találhatunk, illetve rengeteg olyan pontja van, ami különösebb erőfeszítés nélkül is enyhítheti bizonyos panaszainkat. Ilyen például a termálvízben fürdés, amihez csupán annyira van szükség, hogy felvesszük a fürdőruhát, illetve a fürdőnadrágot és bemegyünk a vízbe. A termálvíz jó hatással van az ízületi fájdalmakra, valamint a keringésre is.

 

A wellness részeként gyógytornán is részt vehetünk, ami könnyebbé teszi számunkra a mozgást a mindennapokban, és gyógymasszázst is igényelhetünk, ami akár orvosi kezelések, fizikoterápia kiegészítéseként is megállhatja a helyét. Sokat tehetünk egészségünkért a különböző méregtelenítő kúrák kipróbálásával is. Bár ez igényel némi önfegyelmet, a kúra végeztével egészen új embernek érezhetjük magunkat: energikusabbak, mozgékonyabbak leszünk, a belső kiegyensúlyozottság pedig kívülről is látszani fog!

 

Jó választás a gyógyfürdő

Főleg a középkorúak, vagy annál idősebbek körében örvendenek nagy népszerűségnek a gyógyfürdők, az itt található vizek ugyanis rengeteg panaszt képesek megszüntetni vagy enyhíteni. Szerencsére Magyarország gyógyvizekben gazdag, összesen mintegy 147 fajta minősített gyógyvízzel rendelkezik. Ezt kihasználva több mint 1300 hévíz kutat tartanak nyilván az országban.

 

Ez még mindig nem adja ki a teljes elérhető gyógyvízkészlet számát, hiszen hévíznek csak a 30 fokot meghaladó hőmérsékletű gyógyvizeket nevezzük, az alatt hideg gyógyvizekről beszélünk. A magyarországi gyógyfürdőzés mintegy 2000 éve létezik, régészeti leletek bizonyítják, hogy már a rómaiak is ismerték és alkalmazták az itt található gyógyvizeket. Magyarország emiatt világhírnévre tett szert, számos külföldi jön hazánkba a méltán híres gyógyvizek miatt.

 

Népszerű úticél Hévíz

Hévíz az egyik leginkább közkedvelt turistacélpont Magyarországon, legtöbben melegvizű, gyógyító erejű taváról, a Hévízi-tóról ismerik. Népszerűségét növeli a városka kellemes hangulata, a tó környékén található wellness-szállodák, és természetesen a tó vizének gyógyító ereje, mely számos egészségügyi problémán képes segíteni. A tó vizének kellemes hőmérsékletét a különböző hideg- és melegvizű források keveredése adja, a víz nyáron körülbelül 35 fokos.  A tóban ez a hőmérséklet nagyjából minden ponton közel egyforma, a tó felett elhelyezkedő, 1,5-2 méter széles páraréteg ugyanis meggátolja a víz lehűlését, ezen felül a  többirányú vízáramlás és a véderdő is akadályozza, hogy csökkenjen a hőmérséklete.

 

Hévízen kívül természetesen még számos gyógyvizű található meg Magyarországon, ahol a kikapcsolódást összeköthetjük a gyógyulással, regenerálódással. Népszerű úti cél például Bükfürdő is, ahol szintén megtalálható a gyógyhatású víz. A környék ott is igazodott az adottságaihoz, számos wellness-szolgáltatást állandósítottak a térségben, így a gyógyulni vágyók a kényeztetést is élvezhetik. A környezet csendes és nyugodt, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy nyaralásunkat teljes nyugalomban tölthessük el, hogy feltöltődve, energiával telve, kipihenten és stresszmentesen térhessünk vissza a hétköznapokhoz a vakáció végeztével.

 

© Subbotina Anna - Fotolia.com

Szerkeszt., 10.10.2013