A hidratálás fontossága

A hidratálás fontossága

1 | 2164 Hívások

A felnőtt szervezet testtömegének kb. 60%-a víz, a hölgyek esetében kevesebb, a férfikéban több és persze a testalkat is számít. Mindenesetre az elmondható, hogy minden sejtünk, szövetünk sok nedvességet tartalmaz, amelynek komoly szerepe van az anyagcserében, a méregtelenítésben és egyéb életfolyamatokban. Sajnos a nyári időszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az izzadással elveszített vizet pótolnunk kell, és emiatt – különösen a nagyon fiatal és az idősebb korosztály képviselői –  komoly veszélybe kerülhetnek nagy hőségben. Lássuk a hidratálás fontosabb szabályait, és néhány tippet, hogy ügyesen igyunk!

 

Mennyi vízre van szükségünk?

 

Ezen a területen az egészségügy különböző ágaiban tevékenykedő szakemberek hosszú idő óta képtelenek azonos véleményre jutni. Vannak akik szerint legalább 3 liter vizet el kell fogyasztanunk naponta, mások szerint ennél kevesebb, 2 liter is elég (hiszen más formában is jut víz a szervezetbe). A legjobban tesszük, ha megfigyeljük, nekünk egyedileg mennyire van szükségünk. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy tudatosan emlékeztetjük magunkat a vízivásra (pl. egy odakészített kancsóval vagy palackkal), de mindig csak annyit iszunk, amennyi jól esik. Semmiképpen se várjuk meg, hogy a szomjúság jelei mutatkozzanak, hiszen ezek (szájszárazság, szédülés, fejfájás, cserepes száj) annak a jelei, hogy a szervezetünkben vízhiány van.

A csecsemők testében a legmagasabb a víz aránya (kb. 75%), de náluk a legnagyobb arányú az ún. vízforgalom is. Ez utóbbi fogalom azt fedi, hogy hogyan aránylik az elfogyasztott víz mennyisége a leadotthoz. Egy csecsemő vízforgalma a testtömeg 10%-a, míg egy felnőtt ember esetében ez az arány csak 3%. Emiatt a kisbabák nagyon érzékenyek a vízháztartás egyensúlyának felbomlására, miközben őket a legnehezebb meggyőzni arról, hogy eleget igyanak. Az anyatejes babák általában elég folyadékhoz jutnak pusztán a szoptatásból, de a hozzátáplálás megkezdése után bizony a szülőknek nagyon oda kell figyelnie a gyermek vízfogyasztására.

Az idős emberek teste már csak 50% vizet tartalmaz, így ők nagyon érzékenyek arra, ha ez az arány tovább csökken. Emiatt nekik is nagyon ügyelni kell arra, hogy megfelelő mennyiségű vizet fogyasszanak.

 

Mi a helyzet a kánikulával?

 

Nagy melegben az emberi szervezet – többek között – úgy hűti magát, hogy a bőr pórusain keresztül vizet párologtat, és ez a fizikai folyamat hőt von el a bőrfelülettől. Az elveszített víz megnövekedett mennyisége bizony hiányzik a szervezetünknek, de nem csak vizet veszítünk ilyenkor, hanem ásványi anyagokat is.

Mi a baj ezzel? Az ásványi anyag háztartás (elektrolit-egyensúly) felborulása számos folyamat természetes lezajlását veszélyezteti, így például az idegrendszer és a szív működését, a vér megfelelő összetételének biztosítását, a vérnyomás szabályozását, az anyagcsere-folyamatokat és a megfelelő testhőmérséklet biztosítását.

Így a nagy melegben nem csak a szomjúság okozhat problémát, hanem az is, ha az elektrolit-háztartás felborul, a szervezet „vészhelyzeti állapotba” kerül. A hőségben a vízhiány mellett tüneteket okozhat a test túlmelegedése (hőguta) is.

 

Mit igyunk?

 

A kánikula idején vagy melegben történő nagy fokú erőfeszítés után ügyeljünk arra, hogy ne sima csapvizet igyunk csak, hanem olyan folyadékkal pótoljuk a kiizzadt vizet, amely ásványi anyagokat is tartalmaz. Igyunk néha sós vizet, sportolóknak gyártott izotóniás italokat, vagy olyan, a természetben fellelhető gyümölcs- és zöldségleveket, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat (pl. kókuszvíz).

Kerüljük a cukros üdítőket, koffeintartalmú italokat, helyettük, ha ízesített italra vágyunk, válasszuk a cukormentes limonádét, vízzel hígított gyümölcsleveket. Ne fogyasszunk túlzottan nagy mennyiségben jégbe hűtött vagy jégkockával felszolgált italokat, mert a gyomorban felgyűlő hideg folyadék hurutot okozhat. A hideg ital ugyan pillanatnyilag kellemesen hűsít, de a szervezetünket hő termelésére készteti, míg a forró italok pillanatok alatt beindítják a fokozott izzadást, amelytől pár perccel később az egész testünk lehűl.

 

Fotó: @ fotolia.de winston

 

Szerkeszt., 23.06.2016