1 | 1091 Hívások
Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?
Egyre több emberről hallhatjuk, hogy hisztamin-allergiája van. De mégis, mit jelent ez?
Lássuk: mi a hisztamin?
A hisztamin egy nitrogén heterociklust tartalmazó amin.
A hisztamin egy olyan neurotranszmitter, amelyik részt vesz a szervezetünk által létrehozott immunválasz kialakulásában, illetve egyes gyulladási folyamatokban.
Maga a hisztamin szó egyébként a hisztosz, azaz szövet szó, valamint az ammónia szó összetételéből eredeztethető.
A világossárga, kristályos anyag, vízben, metanolban és etanolban könnyen, éterben viszont rosszul oldódik.
Mi a hisztamin-intolerancia?
A hisztamint a legtöbben, különösen az életkor előrehaladtával, a hisztamin-intolerancia diagnózisa során ismerik meg. A hisztamin-intoleranciát általában hisztamin-allergiának hívjuk egymás között a mindennapokban, fontos azonban tudni, hogy bár a köznyelv gyakran felcseréli a két szót, a gyakorlatban mégis mást jelent a két fogalom. Az allergiára azért is gondolhatunk, mert régen még valóban allergiának vélték ezt a betegséget, illetve zavart.
Ha a hisztamin lebomlási folyamata nem zajlik le tökéletesen – ez leginkább akkor történik meg, amikor nem képződik elegendő lebontóenzim a szervezetünkben – akkor a hisztamin felhalmozódik a testünkben, túl nagy mennyiségben lesz jelen a szervezetünkben. Erre a nagy mennyiségre pedig nincsen felkészülve a szervezet, ezért egyfajta túlérzékenységgel, intoleranciával reagálhat rá.
Milyen tünetekkel jár és kiket érint elsősorban?
Az életkor előrehaladtával sajnos egyre nagyobb az esély arra, hogy a hisztamin-intolerancia közelébe kerüljünk, hiszen a betegség elsősorban a középkorú és az érettebb korosztályt érinti. A két nem közül pedig inkább a hölgyek érintettek.
A hisztamin túlérzékenysége elsősorban bélrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket produkál.
Legtöbben talán a kipirosodott bőrt, a bőrviszketést, kiütéseket és más hasonló, ekcéma-szerű tüneteket ismerik a hisztaminnal kapcsolatosan. Ezen túl azonban még számos olyan tünet utalhat a hisztamin-túlérzékenységre, amelyek esetében nem feltétlenül erre következtetnénk.
Ilyen tünetek lehetnek a gyakori haspuffadás, hasmenés, hasi görcsök, melegségérzet vagy hőhullámok, a szem körüli ödéma vagy az arcon lévő ödéma. De előfordulhatnak olyan tünetek is, amelyek alapján sokan tényleg egyből az allergiára gondolhatnánk. Ilyen tünetek például az orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés és a tüsszögés.
Mit érdemes még tudni erről?
A hisztaminintolerancia pontos okait jelenleg még nem ismeri a tudomány, de feltételezhetően az áteresztő bél szindróma és a gluténérzékenység is közre játszhat a kialakulásában.
Ha gyanakszunk, akkor érdemes kerülni a hisztamint tartalmazó ételeket, például a füstölt felvágottakat, a penészes sajtokat, illetve a diót, mogyorót, kesudiót, valamint a spenótot, paradicsomot, babot, szóját. A pezsgő pedig tiltólistás, mert rendkívül magas a hisztamin-tartalma!
A súlyos hisztamin-intolerancia esetében anafilaxiás reakció is jelentkezhet, ez pedig szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel, hasmenéssel, ájulás-szerű állapottal járhat – erre érdemes felkészíteni a környezetünket.
A hisztaminintoleranciát a vérből végzett szintmeghatározással lehet kimutatni. Pontos diagnózisért tehát érdemes vérvizsgálatot kérnünk szakorvosunknál!
Fotó: Adobe_Stock/Brigitta Bonaposta
Szerkeszt., 14.01.2021