Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?

1 | 1091 Hívások

Mi a hisztamin, és hogyan hat a szervezetre?

Egyre több emberről hallhatjuk, hogy hisztamin-allergiája van. De mégis, mit jelent ez?

 

Lássuk: mi a hisztamin?

A hisztamin egy nitrogén heterociklust tartalmazó amin.

A hisztamin egy olyan neurotranszmitter, amelyik részt vesz a szervezetünk által létrehozott immunválasz kialakulásában, illetve egyes gyulladási folyamatokban.

Maga a hisztamin szó egyébként a hisztosz, azaz szövet szó, valamint az ammónia szó összetételéből eredeztethető.

A világossárga, kristályos anyag, vízben, metanolban és etanolban könnyen, éterben viszont rosszul oldódik.

 

Mi a hisztamin-intolerancia?

 

A hisztamint a legtöbben, különösen az életkor előrehaladtával, a hisztamin-intolerancia diagnózisa során ismerik meg. A hisztamin-intoleranciát általában hisztamin-allergiának hívjuk egymás között a mindennapokban, fontos azonban tudni, hogy bár a köznyelv gyakran felcseréli a két szót, a gyakorlatban mégis mást jelent a két fogalom. Az allergiára azért is gondolhatunk, mert régen még valóban allergiának vélték ezt a betegséget, illetve zavart.

Ha a hisztamin lebomlási folyamata nem zajlik le tökéletesen – ez leginkább akkor történik meg, amikor nem képződik elegendő lebontóenzim a szervezetünkben – akkor a hisztamin felhalmozódik a testünkben, túl nagy mennyiségben lesz jelen a szervezetünkben. Erre a nagy mennyiségre pedig nincsen felkészülve a szervezet, ezért egyfajta túlérzékenységgel, intoleranciával reagálhat rá.

 

Milyen tünetekkel jár és kiket érint elsősorban?

 

Az életkor előrehaladtával sajnos egyre nagyobb az esély arra, hogy a hisztamin-intolerancia közelébe kerüljünk, hiszen a betegség elsősorban a középkorú és az érettebb korosztályt érinti. A két nem közül pedig inkább a hölgyek érintettek.

A hisztamin túlérzékenysége elsősorban bélrendszeri és bőrgyógyászati tüneteket produkál.

Legtöbben talán a kipirosodott bőrt, a bőrviszketést, kiütéseket és más hasonló, ekcéma-szerű tüneteket ismerik a hisztaminnal kapcsolatosan. Ezen túl azonban még számos olyan tünet utalhat a hisztamin-túlérzékenységre, amelyek esetében nem feltétlenül erre következtetnénk.

Ilyen tünetek lehetnek a gyakori haspuffadás, hasmenés, hasi görcsök, melegségérzet vagy hőhullámok, a szem körüli ödéma vagy az arcon lévő ödéma. De előfordulhatnak olyan tünetek is, amelyek alapján sokan tényleg egyből az allergiára gondolhatnánk. Ilyen tünetek például az orrdugulás, orrfolyás, orrviszketés és a tüsszögés.

 

Mit érdemes még tudni erről?

 

A hisztaminintolerancia pontos okait jelenleg még nem ismeri a tudomány, de feltételezhetően az áteresztő bél szindróma és a gluténérzékenység is közre játszhat a kialakulásában.

Ha gyanakszunk, akkor érdemes kerülni a hisztamint tartalmazó ételeket, például a füstölt felvágottakat, a penészes sajtokat, illetve a diót, mogyorót, kesudiót, valamint a spenótot, paradicsomot, babot, szóját. A pezsgő pedig tiltólistás, mert rendkívül magas a hisztamin-tartalma!

A súlyos hisztamin-intolerancia esetében anafilaxiás reakció is jelentkezhet, ez pedig szívritmuszavarral, vérnyomáseséssel, hasmenéssel, ájulás-szerű állapottal járhat – erre érdemes felkészíteni a környezetünket.

 

A hisztaminintoleranciát a vérből végzett szintmeghatározással lehet kimutatni. Pontos diagnózisért tehát érdemes vérvizsgálatot kérnünk szakorvosunknál!

 

 

Fotó: Adobe_Stock/Brigitta Bonaposta

 

 

 

 

Szerkeszt., 14.01.2021