Edzésben a memória

Edzésben a memória

4 | 2041 Hívások

Az örömteli és szeretetteljes időszak mindenkiben nyomot hagy, ezekre a meghatározó pillanatokra szívesen emlékezünk vissza. A fontos események emlékeit újra és újra előráncigáljuk agyunk rejtett zugaiból. Azonban ez idővel egyre nehezebbé válhat, ugyanis a tanulási- és emlékezőképességünk az életkor előrehaladtával megváltozik, átalakul.

 

 

Az idő vasfoga

 

A feledékenység gyakori panasz, a hétköznapokban gyakran előfordul, hogy valami „kimegy a fejünkből”. Az emlékezés képessége emberről emberre változik, illetve aktuális lelkiállapotunk és körülményeink is hatással vannak rá.

Az idő előrehaladtával azonban akaratlanul is átalakul ez a képességünk. A gyermekekre és a fiatalokra jellemző a gyors tanulási képesség, a gyors felidézés, a kreativitás gördülékenysége. Idősödve ez megváltozik, bár a tanulás sebessége csökken, a memória egy másik összetevője, a kikristályosodott tudás gyarapszik.

A memóriazavar, bár nem kifejezetten a korral együtt járó betegség, mégis leggyakrabban az idősöket érinti. Gyakori probléma ez, ami esetenként az elbutulásig is fajulhat.

 

Ha már komoly a baj

 

A demencia az értelmi képességek romlását jelenti, tehát az emberre jellemző magasan szervezett idegrendszeri funkciók károsodását, hanyatlását értjük alatta. Ez nem egy konkrét betegség, azonban minden esetben súlyos problémákat vet föl.

Kezdetben a feledékenység, a memóriazavar jellemző, azonban ez idővel egyre komolyabbá válhat. Ezt leggyakrabban a gondolkodás, a beszéd, a mozgás romlása jellemzi, valamint esetenként pszichés és magatartási változások is jelentkezhetnek. Az érzelmek fokozatosan elhalványulnak, érdektelenség vagy felszínesség lép a helyükre. Ha a probléma tovább romlik, elvész az önálló életvitel képessége, valamint gyakran téveszmék vagy hallucinációk is jelentkezhetnek.

Láthatjuk, hogy ez rendkívül komoly és összetett, ezért is fontos, hogy folyamatos „edzéssel” karbantartsuk az elménket. Rengeteg – sok esetben teljesen hétköznapi – lehetőség közül választhatunk, amelyek segítségünkre lehetnek ebben.

 

Agytorna mindenkinek

 

Az olvasás kognitív tevékenységi jellege miatt megfelelő torna lehet agyunk számára. Egy könyv komoly koncentrációt igényel az olvasó részéről, ugyanis nincs értelme csupán felületesen átfutni rajta. Az elmélyülés során arra kényszerülünk, hogy elképzeljünk dolgokat, a leírások alapján felépítsünk világokat és feldolgozzunk információkat. Mindez edzésben tartja az agyat, ez által javítja a memóriát és a tanulási képességet.

 

1. Keresztrejtvények

 

A keresztrejtvények szintén megmozgatják agyunkat, igénybe veszik a kognitív képességeinket. A különböző feladványok eltérő területeket is stimulálhatnak, ezért nemcsak a memóriánk, de a koncentrációnk is javulhat, a tudásunk pedig bővülhet. A rejtvényfejtés mindemellett szórakoztató, ezért észre sem vesszük, hogy folyamatosan fejlődünk.

 

2. Vaktérkép

 

Ki ne ismerné a vaktérképeket? Ezt hallva, sokaknak talán még a különböző iskolai élmények is eszébe jutnak. Azonban a vaktérkép nemcsak az iskolai számonkérés, hanem az agytorna során is jó lehetőségnek bizonyul. Kiadósan megmozgatjuk az elménket akár Magyarország, akár a különböző országok városait, vízrajzát vagy domborzatát próbáljuk előhalászni az emlékezetünkből.

 

3. Sütés-főzés emlékezetből

 

Az egyik legkönnyebben kivitelezhető memóriafejlesztő feladat a sütés-főzés. Az évek során sok-sok receptet felhalmozunk, ezek nagy részét talán már most is fejből tudjuk. Azonban mi sem egyszerűbb, mint egy-egy alkalommal átolvasni és memorizálni a leírásokat, így a konyhai sürgés-forgás közben rengeteget tehetünk az elménk egészséges működéséért.

 

4.Tanulás

 

„A jó pap holtig tanul” – mondja a közmondás. Ez tökéletes alkalom az agytornára is, hiszen ennek során folyamatosan igénybe vesszük – többek között – az emlékezetünket is. Minden lehetőségünk megvan, hogy idősebb korban is tanuljunk, elsajátítsunk egy nyelvet, vagy megismerjünk egy hangszert. Képezhetjük saját magunkat, vagy választhatunk a megannyi képzés közül.

 

Persze ezek mellett további izgalmas dolgok közül választhatunk. A varrás, a színházlátogatás, a festés vagy rajzolás, de még a számítógépes játék is segíthet a memória edzésében. Nincs is más hátra, mind kiválasztani a számunkra legérdekesebbet és nekivágni az agyat megmozgató kalandnak.

 

 

Fotó: Soul Wind

Szerkeszt., 03.09.2015