Ép testben ép lélek?

Ép testben ép lélek?

1 | 1266 Hívások

Ép testben ép lélek?

 

A Föld egyik legcsodálatosabb élőlénye az ember, aki isteni teremtőképességgel rendelkezik, képes változtatni önmagán és a körülötte lévő világon. Ez a képessége alkotásra, önmaga és a világ jobbá tételére szolgál, ugyanakkor pusztításra, rombolásra is felhasználható. Hogy mihez kezdünk az életünkkel, a képességeinkkel, az azonban kizárólag rajtunk múlik. A tudatosságunkon, az érzelmi beállítódásunkon, a világhoz való viszonyunkon és a személyes ambícióinkon. Ép testben ép lélekkel élni az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka, ami mögött gyakran ott áll egy okos, higgadt ember humánus gondolkozása, szeretetteljes lénye.

 

Hogy miért olyan fontos az ép test, ez akkor tudatosul bennünk először, amikor valamilyen testi sérülés ér bennünket. Előtte ajándék volt az épségünk, az egészségünk, és a sérülés vagy betegség után ébredünk rá arra, mekkora luxus volt, amit elvesztegettünk. Az egészség megléte olyan természetes számunkra az első megbetegedésig, hogy fel sem tudjuk becsülni az értékét. Pedig alkotni, szeretni, kihívásoknak megfelelni, feladatokat teljesíteni, álmokat megvalósítani, tehát egyszerűen csak élni mindannyian szeretünk, hiszen ez az élet értelme és tartalma. Ezért kell megőrizni épségünket, egészségünket, mellőzni a betegségeket, baleseteket, feldolgozni az érzelmi traumákat, stressz hatásokat, mert ezek mind a teljességünk ellen dolgoznak.

 

Közismert tényt, hogy a betegségek nagy része a stressz és az érzelmi traumák következményei. Miért olyan fontos ez? Mert ezek az eleinte csak túlterhelt idegrendszeri egyensúlytalanságok idővel testi tünetek és betegségek formájában jelennek meg, amelyek fizikai fájdalommal is járhatnak. Napjaink felfokozott teljesítménykényszere, a társadalmi feszültségek és világjárványok mind arra intenek bennünket, hogy okosan gazdálkodjunk az energiáinkkal, mivel azok végesek. Ha valóban teljes életet akarunk élni örömökben, szeretetben gazdagon, akkor fontos rendszerezni az ezzel kapcsolatos gondolat- és érzelmi világunkat. Tudatosítani kell, mik a legfontosabb tényezők, amelyekre figyelemmel kell lennünk a békés, elégedett időskor kapujában.

 

Orvosok és természetgyógyászok egyöntetűen állítják, hogy nem a stressz okozza a betegségeket, hanem az a mód, ahogyan a stressz hatásaira reagálunk. Aki hosszasan rágódik, emészti magát egy-egy problémán, beleragad a negatív érzelmei rabságába, könnyebben megbetegszik, mint az a társa, aki minden este jógázik, meditál, imádkozik. A stressz okozta feszültségeket le kell vezetni, amilyen gyorsan csak lehet. Az érzelmi traumákat ki kell beszélni, az érzelmi blokkokat fel kell oldani, akár a barátunkkal, barátnőnkkel megbeszélve, akár szakemberhez, pszichológushoz fordulva. A baleseteket nagyfokú figyelmességgel kerülhetjük el, a megbetegedéseket pedig helyes életmóddal, egészséges táplálkozással, mozgással, sok friss levegővel. Már egyetlen mély lélegzetvétel a szabadban pozitív hatást gyakorol testre, lélekre, szellemre egyaránt, gyakoroljuk minden nap. Válogassuk meg, mit teszünk a tányérunkra, és mértékkel fogyasszunk alkoholt és dohányt. Sohasem késő elkezdeni a boldogabb, egészségesebb életünket, mert igaz a mondás: ép testben ép lélek. Ez a jóllét Alfája és Omegája.

 

 

 

Fotó: Adobe Stock/ De Visu

Szerkeszt., 24.06.2021