Győzzük le az őszi fáradtságot!

Győzzük le az őszi fáradtságot!

0 | 829 Hívások

Győzzük le az őszi fáradtságot!

Az őszi fáradság akkor alakul ki, amikor rövidülnek a nappalok, a sok napsütéses órát felváltja a felhős, csapadékos időjárás. Ez rányomja a bélyegét a hangulatunkra is. A hangulatingadozás mellett álmosabbak és fáradékonyabbak is vagyunk ebben az időszakban.Az orvosok véleménye szerint a napi ritmusunkat irányító tobozmirigy a ludas ennek az állapotban a kialakulásában.A szervezet melatonin szintje emelkedik meg, ami arra ösztönzi a szervezetünket, hogy lassítsuk az iramot, pihenjünk többet.

 

Mit tegyünk, hogy csökkenteni tudjuk az őszi fáradtság okozta tüneteket?

 

Együnk sok friss gyümölcsöt!

Szerencsére az őszi időszak gyümölcs szempontjából ideális, hiszen ekkor érik az alma, a szőlő, a körte és a szilva is, melyek értékes vitaminokat tartalmaznak amellett, hogy nagyon finomak. Mindennap fogyasszunk belőlük!

 

Szellőztessünk sokat!

Az agy működéséhez megfelelő mennyiségű oxigénre van szükség. Ezt pedig leginkább a friss levegőből tudjuk kinyerni. Az állott, meleg levegő több szén-dioxidot tartalmaz, ami elálmosít. Pár perc szellőztetés, ami átmozgatja a helyiség vagy a lakás levegőjét, s mindjárt oxigéndúsabb lesz a környezetünk.

 

Kiránduljunk!

Menjünk a természetbe! A természetben feltöltődhetünk, egy kicsit kimozdulunk a hétköznapok taposómalmából, ráadásul a kellemes testmozgás mellett fel is töltődik a szervezetünk friss levegővel és energiával. Ha tehetjük, akkor hívjuk el magunkkal barátainkat, vagy rokonainkat. Vigyük magunkkal a család vagy a baráti kör gyerekeit, vagy a kutyánkat. A közös élmény mindannyiunk számára jót fog tenni, s nemcsak kellemesen fog telni az idő, hanem egyúttal messzire űzzük a borús hangulatunkat és az őszi melankóliát is.

 

Sportoljunk!

Ha a kirándulás nem fáraszt le kellőképpen, akkor érdemes aktívabb testmozgásba fogni. Egyrészt az izzasztó tevékenység segítségével a méreganyagok könnyebben távoznak a szervezetünkből, másrészt a sport nemcsak elfáraszt, hanem egyúttal fel is frissíti a testünket. Ennek hatására jobban fogunk aludni, így pedig sokkal jobban fog kezdődni a napunk, aktívabban tudjuk a tevékenységeinket végrehajtani.

 

Nézessük meg a D-vitamin szintünket!

A napsütötte napokban sok D-vitamin kerül a szervezetünkbe, de a borúsabb időben könnyedén kiürülhet a D-vitamin raktárunk. A D-vitamin hiány egyik alapvető tünete pedig a szűnni nem akaró fáradtság, de együtt járhat az inzulinrezisztencia kialakulásával, a pajzsmirigy alulműködésével, sőt a mellékvese működésére is negatív hatással lehet. Ha a D-vitamin hiánya kimutatható, akkor gyorsan kezdjünk bele a pótlásába, célszerű vitamintabletta formájában bevinni a szervezetünkbe, mert így egyszerre nagyobb mennyiséget tudunk pótolni a hiányzó mennyiségből.

 

Nevessünk sokat!

A rossz kedélyállapotra legjobb orvosság a nevetés. Ne üljünk otthon magányosan, járjunk el társaságba. Menjünk el a barátainkkal kirándulni, táncolni vagy akár moziba vagy színházba. A lényeg a közös együttlét és sok-sok nevetés, ami messzire űzi a borús hangulatot és az őszi fáradtság tüneteit.

 

 

Fotó: Adobe_Stock/Tatjana Gladskih

 

 

 

 

Szerkeszt., 17.09.2020