A hátfájás leggyakoribb okai

A hátfájás leggyakoribb okai

2 | 12239 Hívások

A hátfájás igen gyakori panasz, férfiak és nők körében egyaránt. Az egyesült államokbeli Mayo Clinic által tett becslés alapján az amerikai lakosság 80 százalékát érinti legalább egyszer az élete során. Az angol Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NHS) szerint a hátfájdalom a munkából való kimaradás leggyakoribb oka az országban. Szerencsére a probléma bár igen kellemetlen és fájdalmas, kevés esetben súlyos. Bár a hátfájdalom fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt érint; leggyakrabban a 35 és 55 év közötti korosztály veszélyeztetett. Szakértők szerint a fájdalom kialakulásában szerepe van a csontok, az izmok és az inak állapotának, illetve annak, hogy ezek mennyire hatékonyan tudnak együtt dolgozni. A hát alsó részén érezhető fájdalom hátterében általában az ágyékcsigolya, a gerinc és a porckorongok körüli inak, a bordák, az izmok, az ágyékterületen található bőr vagy a has és a medence környéki belső szervek rendellenessége áll. A hát felső részén jelentkező fájdalmat pedig legtöbbször az aorta valamely rendellenessége, gyulladás vagy mellkasi tumor okozza.

 

Kockázati tényezők

A hátfájdalom gyakrabban jelentkezik azoknál, akik felelősségteljes, szellemileg megterhelő munkát végeznek, a nap nagy részében egy helyben ülnek, mozgásszegény életmódot folytatnak, túlsúlyosak vagy dohányoznak. A probléma gyakoribb nők, mint férfiak esetében. A kimerítő fizikai munka vagy testedzés szintén okozhat hátfájást; az utóbbi főként akkor, ha helytelenül, illetve bemelegítés és nyújtás nélkül végzik. A különböző pszichológiai problémák, mint például a szorongás vagy a depresszió szintén kockázati tényezők. Az idősek és az állapotos nők körében ugyancsak gyakoribb a hátfájás.

 

A hátfájás mint tünet

A hátfájás jelentkezhet önmagában, de lehet egy komolyabb betegség tünete is. Ha más szokatlan vagy kellemetlen változást észlelünk magunkon, érdemes felkeresnünk egy orvost. Ezen tünetek közé tartozik a látszólag ok nélküli súlyvesztés, a láz, a hát feldagadása, a lábfájdalom, a vizelet- vagy széklet-visszatartási nehézségek, a fenék, a nemi szervek vagy a végbélnyílás környékén tapasztalt érzéketlenség, a vizelési nehézség vagy a térd alatt jelentkező fájdalom. Szintén forduljunk szakemberhez, ha a hátfájdalom erős és állandó, és a lefekvés vagy a pihenés sem segít rajta. Ugyancsak tegyük ezt, ha a közelmúltban valamilyen sérülés érte a hátunkat, és a fájdalom azóta sem múlt el. Az angol Nemzeti Egészségügyi Szervezet (NHS) javaslata szerint a 20 és 55 közöttieknek, azoknak, akik szteroidokat szednek, a rákos betegeknek, a rákból már kigyógyult betegeknek és a gyenge immunrendszerrel rendelkezőknek állandó hátfájás esetén mindenképp érdemes orvoshoz fordulniuk.

 

A hátfájás leggyakoribb okai

Az emberi hátat csontok, porcok, izmok és inak bonyolult rendszere alkotja. Ezek bármelyikének rendellenessége vezethet hátfájdalomhoz. Egyes esetekben a fájdalom valódi oka sosem derül ki; ilyenkor csak maga a tünet kezelhető.

Megerőltetés

A leggyakoribb ok az izmok vagy az ínszalagok megerőltetése. Ez megtörténhet akkor, ha megemelünk vagy hosszasan cipelünk egy nehéz tárgyat, vagy egy rossz mozdulatot teszünk, de izomgörcs következtében is kialakulhat a fájdalom.

Csontszerkezeti eltérések

A gerinccsigolyákat porckorongok párnázzák ki. A megrepedt vagy megduzzadt korongok is okozhatnak hátfájást. Ha a korong megreped vagy megduzzad, nagyobb nyomás nehezedik az idegre, ez pedig fájdalommal járhat. A megdagadt porckorong vagy porckorongsérv előidézte ülőidegzsába szintén hát-, illetve fenék- és lábfájást okoz. A sokízületi gyulladás, a gerinc rendellenes fejlődése (például a gerincferdülés) és a csontritkulás is járhat fájdalommal.

Egyéb okok

Ha a beteg lázas, és hátán a bőr szokatlanul meleg, a fájdalmat valószínűleg egy gerinctáji fertőzés okozza. A probléma hátterében állhat az úgynevezett cauda equina-szindróma is. A cauda equina a keresztcsonti, a farkcsonti és az ágyéki idegek a gerincvelőből kilépő kötege: ha a gerincvelő valamely ok, például daganat, törés vagy porckorongsérv miatt beszűkül, az idegrostokra túlzott nyomás nehezedhet, ami fájdalommal jár. A gerincoszlopon elhelyezkedő daganat szintén nyomhatja az idegeket. Az okok között szerepelnek még a vese- vagy húgyhólyagfertőzések, az alvási nehézségek, az övsömör, a gerincet nem a megfelelő helyzetben tartó matrac, a rossz tartás, a folyamatos hajolgatás, nehéz tárgyak tologatása vagy húzogatása, valamint a hosszú időn keresztül történő álló munkavégzés. Hátfájást okozhat a gyakori köhögés vagy tüsszentés, az izomhúzódás, illetve a rendszeres, hosszú ideig tartó vezetés is.

 

Foto: © drubig-photo / Fotolia.com

Szerkeszt., 23.01.2014

Ehhez a cikkhez jelenleg nem tartozik hozzászólás.