A kávéfogyasztás pozitív és negatív hatásai

A kávéfogyasztás pozitív és negatív hatásai

3 | 7086 Hívások

Sokak számára el sem indul addig a nap, amíg meg nem ittak egy csésze feketét, kapucsínót vagy tejeskávét - üresen, cukorral, édesítővel; ki hogy szereti. A reggeli kávé nélkül egyszerűen képtelenek vagyunk felébredni, csak álmosan kóválygunk egész nap. A teát előnyben részesítők szinte nem is értik ezt a fajta rajongást, amellyel egyesek viseltetnek az aromás fekete ital iránt. Pedig azon kívül, hogy felébreszt, a kávénak valóban számtalan pozitív hatása van. Igaz, ha mértéktelenül fogyasztjuk, negatív is akad bőven.

 

Előnyök

Antioxidáns hatású

Egy 2005-ös amerikai kutatás eredményei szerint a kávéban található antioxidánsok könnyebben felszívódnak a szervezetbe, mint a gyümölcsökben és zöldségekben lévők. Ezek az anyagok a káros hatású szabadgyökök lekötésével lassítják a bőr öregedési folyamatait.

Segít kezelni a stresszt

A kávénak már az illata is megnyugtat, segít elűzni a stresszt, és jobb kedvre derít. A Szöuli Egyetem kutatói patkányokkal kísérleteztek: alvásmegvonással stresszt generáltak náluk, majd megnézték, hogyan reagálnak a kávé aromájára. Ennek eredményeképp változásokat vettek észre azon, az agyban található fehérjék működésében, amelyek kapcsolatban állnak a stresszel. Így, ha szeretnénk legalább éjszakára megszabadulni a stressztől, és nyugodtan aludni, érdemes egy kis zsákban kávészemeket tennünk az éjjeliszekrényre.

Védi a májat

A kávé segít megőrizni a máj egészségét, ezért, ha alkoholt fogyasztunk, érdemes egy-egy csésze feketét is meginnunk. Egy 2006-ban publikált kutatás 125 ezer, 22 évnél idősebb embert vizsgált, és megállapította, hogy azoknak, akik legalább egy csésze kávét megisznak naponta, 20 százalékkal kisebb eséllyel kell szembenézniük a májzsugorodás kockázatával. Az autoimmun betegséget a túlzott alkoholfogyasztás okozza, és májelégtelenséghez vagy akár rákhoz is vezethet.

Enyhíti a Parkinson-kór tüneteit

Egy a Science Daily-ben, 2012-ban közölt riport azt állítja, hogy a kávé segít a Parkinson-kórban szenvedőknek irányítani a mozdulataikat. Dr. Ronald Postuma, a cikk publikálója szerint a kávé csökkenti a betegség kockázatát, de a már kialakult kór tüneteit is enyhíti, így a pácienseknek kevesebbszer kell szembenézniük a kellemetlen végtagremegéssel.

Csökkenti a bőrrák kockázatát

A kávéfogyasztás - főként a nők esetében - csökkenti a bőrrák kockázatát. Egy amerikai kísérletben 112 897 férfit és ugyanennyi nőt vizsgáltak húsz éven keresztül, és megállapították, hogy azoknál a nőknél, akik legalább három vagy még több csésze kávét fogyasztottak naponta, kisebb százalékban alakult ki bőrrák.

 

Hátrányok

Zavar az alvásban

Mivel a koffeinnek 8 órára van szüksége ahhoz, hogy a szervezet teljesen feldolgozza, akár még a délután elfogyasztott kávé is megnehezítheti az éjszakai elalvást. Ezért érdemesebb a kávéfogyasztást csak reggelre korlátozni; vagy a délutáni és az esti adag legyen koffeinmentes.

Növelheti a vérnyomást

A kávéban található koffein stimulálja a központi idegrendszert, így növeli a pulzusszámot. A rendszeres kávéfogyasztók esetében, akik már hozzászoktak az élénkítő italhoz, a magas vérnyomás kockázata kisebb; az érzékenyebb szervezetűeknek, illetve azoknak, akik nem szoktak kávézni, viszont nem ajánlott napi négy csészénél többet fogyasztaniuk.

Növeli a szívroham kockázatát

Napi három csésze kávé fogyasztása növeli a szívroham kockázatát, főként azok esetében, akik hajlamosabbak rosszul kezelni a stresszt vagy a szorongást, és ideges alkatúak.

Reumás panaszokat okozhat

Napi négy vagy több csésze kávé fogyasztása különböző reumatikus panaszokat, például ízületi fájdalmakat idézhet elő.

 

Foto: © amenic181 - Fotolia.com

Szerkeszt., 16.01.2014