Immunerősítés, mielőtt a tél beköszönt

Immunerősítés, mielőtt a tél beköszönt

2 | 1262 Hívások

Közeleg a hideg időszak, lassan elfogynak a friss termések a boltok polcairól, ránk köszönt a borús, napfénymentes idő, és mindannyian tartunk attól, hogy valakitől elkapunk valamit vagy éppen megfázunk. Hogyan kerülhetjük el a téli betegségeket (beleértve akár az időszakos lehangoltságot is)? Mit adjunk a szervezetünknek, aminek a segítségével akár egész télen képes lesz megőrizni a harmóniáját, egészségét?

 

 

Kezdjük az alapoktól: mi az immunrendszer?

 

A testünk védekezőrendszere egy olyan, több alrendszerből álló „erődítmény”, amelynek feladata a különféle kórokozók és egyéb veszélyt jelentő dolgok testen kívüli semlegesítése és az illetéktelen behatolók elpusztítása, mielőtt azok komolyabb károkat okozhatnának.

Az immunrendszer egyik legfőbb oszlopa a bélflóra és gyomornedv, de fontos tényezőt képviselnek a mandulák és a nyirokrendszer, a csecsemőmirigy, csontvelő, a különféle nyálkahártyák, valamint a testünkben termelődő baktericid vegyületek (mint pl. a nyál és a benne megtalálható lizozim enzim), továbbá sejt szinten a fagociták vagyis falósejtek hadserege.

Ezeknek a részrendszereknek a feladata a külvilág minden, a testünk számára veszélyes hatásának a kivédése, együttműködve a testünket képező összes szervvel, a bőrrel és az érrendszerrel együtt. Ha erősíteni szeretnénk a szervezetünk védekező képességét, ezeket a részrendszereket támogathatjuk egyenként vagy lehetőleg mindet lefedve, miközben természetesen vigyázunk is magunkra.

Különféle módszerek az immunrendszer erősítésére

 

Vitaminok

 

A védekezőrendszer izmosításának egyik legáltalánosabb módszere a vitaminok szedése. Jogos az igyekezet, hiszen a téli időszakban nem jutunk friss gyümölcsökhöz és zöldségekhez, így a szervezetünk hiányt szenvedhet az ezekből beszerezhető vitaminokból, de egy dologra érdemes figyelni. Már az orvostudomány is kezdi pedzegetni, hogy a szintetikus vitaminok fogyasztása nincs olyan jó hatással a testünkre, mint a természetes forrásból való társaiké.

Ennek oka abban rejlik, hogy a természet adta gyümölcsökben a vitaminokon kívül olyan más tápanyagok is vannak, amelyek segítik az előbbiek felszívódását, illetve támogatják a szerepeik elvégzését. Ezek hiányában a szintetikus vitamin hatása jóval gyengébb, de már olyan megfigyelések is történtek, hogy kárt is okozhat.

A téli időszakban a legfontosabb vitaminok a C és a D. Az előbbi rendkívüli módon erősíti az immunrendszert, a D pedig a téli napfényhiányt ellensúlyozza. Ez utóbbi segítségével megelőzhetjük a téli levertséget is.

 

Gyógyteák

 

A gyógyteák között számos olyat találunk, amelyek kiváló hatással vannak az emésztőrendszerre (bélflóra-táplálók, epe-erősítők, májtisztítók stb.), számos gyógynövényünk magas vitamintartalommal rendelkezik (pl. csipkebogyó), többnek a fertőtlenítő hatása kiváló, vagy éppen cseranyagával kiválóan rendben tartja a nyálkahártyákat.

A csipkebogyó, kakukkfű, orbáncfű kombó azért is nagyon jó keverék a téli hónapokra, mert az orbáncfű a cseranyagokon kívül flavonoidokban is gazdag, így a szabad gyökök semlegesítéséről is gondoskodhatunk.További előnye az orbáncfűteának, hogy kedélyjavító hatású, így megszünteti a borús téli napok okozta kedvetlenséget, enyhe depressziót.

Visszatérő fertőzések ellen kiváló eszköz a bíbor kasvirág (echinacea), amelynek arabinogalaktán nevű vegyülete a betolakodók és saját gyulladt, degenerálódott sejtjeink felszínére tapad és ezzel odavonzza a falósejteket.

 

Homeopátiás szerek

 

Az echinacea-t homeopátiás változatban is ajánlják immunerősítésre, a Thymuline nevű szerrel felváltva, amely a csecsemőmirigy hámsejtjeiből készül. Az egész család számára alkalmas homeopátiás protokoll szerint hétköznaponként kétszer öt golyó 5 CH erősségű Echinacea, hét végén pedig napi egyszer öt golyó 9Ch erősségű Thymuline hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. (Forrás: homeopatia.info)

 

Egyéb

 

Sokat tehetünk az immunrendszer erősítéséért még néhány egyszerűen kivitelezhető házi praktikával is. A hideg-meleg váltózuhany rugalmassá varázsolja az ereket, javítja a vérkeringést, stimulálja a védekezőrendszer elemeit. Igyunk sokat, hiszen a sejtek megfelelő hidratáltsága fontos az anyagcseréhez, a regenerálódáshoz, az immunrendszer működéséhez és a méregtelenítéshez is.

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott lelkiállapot elérésére és fenntartására, mert a stressz, idegesség rendkívüli mértékben rombolja az immunrendszert, krónikus gyulladásokat tart fenn a szervezetünkben.

Az infraszauna, gőzfürdő, szauna nem csak kellemes téli kikapcsolódás, de szintén immunerősítő hatású.

Szerkeszt., 13.10.2016